De ce ling câinii? (Mijlocul fundamental de comunicare)

Doberman linge fața stăpânului său în semn de afecțiune

Dacă aveți un câine, ați fost atins de limba lui. Deși s-ar putea să considerați că un câine linge în semn de afecțiune sau din pură obișnuință, există mai multe motive pentru care câinele dvs. face asta, în afară de a-și exprima adorația.

Mijlocul fundamental de comunicare

Deși ne place să presupunem că, atunci când un câine ne linge, vrea să ne transmită că ne iubește, nu se întâmplă mereu așa. Deoarece un câine nu poate vorbi, acesta își folosește limba pentru a comunica cu oamenii și cu animalele în diverse moduri.

Când un câine își linge stăpânul, există mai multe mesaje pe care vrea să le transmită, de la acceptare la protecție și îngrijorare, afecțiune și faptul că pielea dvs. poate fi gustoasă.

Comportamentul de a linge nu este dobândit – Este un instinct

Nu este neobișnuit să vă plângeți de comportamentul de a linge al unui câine sau să vă întrebați de unde a dobândit acest obicei. Adevărul este că linsul nu este un obicei pe care l-a dezvoltat pe parcurs. Mai degrabă, este înnăscut.

Acest comportament instinctual poate avea diferite manifestări. De exemplu, o mamă își va linge cățelușii ca mijloc de îngrijire, în timp ce un cățel va linge mama pentru a indica că este gata să se hrănească.

În haită, un câine de pe treapta inferioară a ierarhiei poate linge un câine superior în speranța de a primi o invitație la masă.

Când un câine vă linge fața, el folosește același tip de comunicare pe care l-ar folosi într-un mediu sălbatic. El poate fi încântat să vă vadă, mai ales după ce ați fost plecat la muncă timp de câteva ore.

Cu toate acestea, el poate recurge și la partea inferioară a statutului de haită și să vă anunțe că îi este foame și că vrea să mănânce.

Pot contacta bacterii dacă un câine îmi linge fața?

Unii oameni pot fi iritați de faptul că vor fi contaminați cu bacterii în cazul în care câinele le linge fața. Acesta este unul dintre motivele pentru care comportamentul de lins al unui câine este considerat neigienic.

Așa poate părea în special cazul în care închideți ochii și vă imaginați cu ce fel de lucruri neplăcute poate intra în contact gura câinelui dvs.

Chiar nu prea aveți de ce să vă faceți faci griji. Bacteriile transmise de la limba unui câine la obrazul dvs. nu sunt atât de rele în comparație cu microbii transmiși prin sărut.

Până când nu realizăm ce neplăceri din punct de vedere igienic implică sărutarea partenerului nostru, nu ar trebui să facem atâta zarvă dacă amicul nostru patruped reușește să ne strecoare câteva atingeri de limbă pe obraz.

Asta nu înseamnă că nu aveți puterea să opriți acest comportament. Ceva atât de simplu precum închiderea ochilor, căscatul și întoarcerea capului poate transmite mesajul că îi apreciați prietenia și că nu trebuie să vă lingă fața.

Nu numai că ajută la evitarea lingerii, dar o face într-un mod care încă reușește să-i respecte instinctul.

Există comportament de lingere excesivă?

Deși comportamentul de a linge este înnăscut, acesta poate deveni și excesiv. Faptul că câinele linge același loc de pe corpul său în mod repetat sau același obiect în mod constant ar putea însemna că acesta are o afecțiune medicală.

Unele dintre aceste afecțiuni ar putea fi legate de instinctul de haită al câinelui, în timp ce alte afecțiuni au o conotație fizică.

De exemplu, un câine care își linge picioarele ar putea încerca să elimine o mâncărime persistentă provocată de alergii, în timp ce un câine care își linge constant spatele ar putea necesita exprimarea glandelor anale.

Un câine care linge obsesiv un anumit obiect ar putea suferi de anxietate sau tulburare obsesiv-compulsivă. Dacă bănuiți că acest comportament de lins al câinelui dvs. ar putea avea legătură cu oricare dintre cele prezentate mai sus,  consultați un medic veterinar sau un specialist comportamental.

Bineînțeles că vă plac!

Dacă citiți toate acestea și presupuneți că tot ce ați crezut despre comportamentul de a linge a fost greșit, nu faceți asta.

Una dintre componentele cheie de la baza comportamentului unui câine de a vă linge fața este exprimarea afecțiunii, transmiterea faptului că are încredere în conducerea dvs. ca și „câine alfa” și că se simte confortabil în preajma dvs.

Definițiile iubirii chiar nu pot fi cu mult mai pure de atât.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top