Pot câinii să fie mușcați de acarieni? O întrebare de interes general

Acest câine a ajuns la veterinar din cauza mușcăturilor acarienilor

Acarienii sunt niște insecte extrem de periculoase. Dacă ai avut vreodată de-a face cu ei, știi cât disconfort și ce problemele pot crea. Dar pot insectele acestea mici să le dea chiar și ciumă câinilor noștri?

Privire în detaliu asupra acarienilor

Cunoscuți sub numele științific de Trombiculidae și, alternativ, sub numele de acarieni de recoltare, aceștia sunt insecte de culoare portocaliu-roșiatic, de dimensiunea unei gămălii de ac care, de obicei, se găsesc în iarbă, primăvara și toamna. 

În timp ce mușcăturile lor inițiale nu sunt dureroase, ele provoacă mâncărime severă și umflături roșii care seamănă cu urticaria. Aceste mușcături pot evolua într-o erupție cutanată, dacă sunt expuse la lumina soarelui.

Află din acest videoclip scurt cum acarienii acționează asupra câinelui, dar și cum poți lupta împotriva paraziților:

Este câinele meu în siguranță?
Din păcate, acarienii fac parte din categoria insectelor care pot ataca atât câinii cât și oamenii.

În timp ce dimensiunile lor reduse îi fac practic invizibili atunci când se fixează de câine, vei putea vedea urmele acestora prin iritațiile și inflamațiile în multe părți ale corpului, inclusiv labe, burtă, urechi, cap, față și abdomen. Aceste înțepături creează mâncărime și pot să-l exaspereze pe bietul cățel.

Acarienii sunt o problemă pentru că au nevoie de o gazdă pentru a crește. Într-un fel, câinii sunt gazda perfectă, deoarece au tendința de a sta în zonele cu iarbă sau cu pământ calcaros, care sunt exact locurile în care un astfel de parazit își va depune ouăle. Odată ce insectele ajung la câine, acestea se pot infiltra în blana lui destul de repede, în drumul lor către pielea acestuia.

Acum lucrurile devin deosebit de periculoase. Acarienii nu vor mușca atât de mult câinele, dar vor crea în carne o gaură minusculă, prin lichefierea celulelor pielii. Odată ce această gaură este creată, parazitul se va hrăni cu diferite enzime, care apar în mod normal, ca reacție a pielii pentru a vindeca rana.

Acest proces de hrănire nu este chiar o masă de tip fast-food, deoarece acarienii se pot hrăni de acolo timp de patru zile, părăsind gazda sătui. Punctul de unde acarienii s-au hrănit va căpăta o senzație de prurit, concretizându-se într-o urticarie.

Dacă patrupedul tău intră, involuntar, în contact cu un număr mare de acarieni, se poate produce o erupție destul de gravă.

Prevenirea problemei înainte de a începe

Deoarece acarienii sunt insecte nemiloase, este obligatoriu să elimini posibilitatea oricărei infestări înainte ca aceștia să apară pe terenul tău. Pe lângă întreținerea obișnuită a gazonului, există și alte măsuri de prevenție interesante, mai ales dacă ești pasionat de horticultură.

Acarienii mi-au mușcat câinele în mod repetat. Ce pot face?

Nu este deloc distractiv să vezi cum câinele tău este mușcat de acarieni. Cu toate acestea, există o veste bună: mușcăturile de acarieni nu sunt atât de greu de tratat.

De fapt, există mai multe remedii diferite pe care le poți utiliza pentru a-ți ajuta câinele să scape de disconfortul cauzat de mâncărime.

De exemplu, poți aplica substanțe topice, loțiuni sau medicamente precum hidrocortizonul, direct pe zona afectată, pentru a reduce inflamația. De asemenea, poți așeza pachete cu gheață sau chiar o pungă de legume congelate pe zona afectată, pentru a o amorți. Astfel vei reduce mâncărimea și iritația.

De asemenea, un amestec de săruri Epsom (sare amară) și săpun de spălat vasele poate înlătura acarienii, chiar în timp ce aceștia mușcă din pielea câinelui.

Dacă ești în căutarea unui remediu mai natural, ai putea oferi câinelui tău o baie de ovăz coloidal. Această substanță ajută nu numai la calmarea mâncărimii, dar este chiar un antiinflamator. Evident, dacă acesta sau orice alt remediu nu pare să funcționeze, ar trebui să duci câinele la veterinar, pentru examinări suplimentare.

Atacul acarienilor este un lucru rău, dar nu o tragedie

Dacă acarienii s-au năpustit asupra câinelui tău, este trist să vezi prin ce încercări trece. Dar, fruntea sus! Deși problemă urâtă, invazia acarienilor care poate fi tratată cu oarecare ușurință.

Rămâi consecvent! Datorită măsurilor de prevenire, nu te vei confrunta zilnic cu acești paraziți enervanți.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top