Cum poți preveni apariția puricilor la puii de câine – deparazitarea

Doi pui de labrador

Trebuie să știi că puricii sunt, probabil, cel mai mare inamic cu care se poate confrunta un pui de câine. Acești mici paraziți nu sunt doar enervanți – ei pot fi foarte periculoși pentru cățelul tău. Ca atare, este important să-l scapi pe cățelușul tău de purici cât mai rapid.

De ce sunt puricii o problemă pentru cățelul meu?

Cel mai mare mit referitor la purici și câini este ideea că aceștia trăiesc pe animal. Deși poate părea adevărat, nu este așa. De fapt, puricii trăiesc în iarbă sau mochete, dacă sunt în interior.

Atunci când puricii vin și se prind de câinele tău, nu caută un loc unde să stea; ei caută hrană – mai exact, sânge. Aceasta ar putea fi o problemă serioasă pentru puii de câine, întrucât dimensiunea și sensibilitatea lor îi fac să nu fie pregătiți pentru atacul acestor paraziți. În consecință, cățelușul tău ar putea avea mai multe probleme, de la căderea părului și mâncărime până la anemie.

Mai mult decât atât, puricii au tendința de a fi purtători de tenii. Acești viermi ar putea să-și croiască drum prin intestinele cățelului, unde pot provoca probleme și mai mari. Dacă cățelușul are purici, ar trebui să fii atent la eventualele bucăți uscate de tenie, care ar putea fi în scaunul său, pentru a te asigura că nu s-a format un astfel de vierme.

Cum scap cățelușul de purici?

Există mai multe metode pe care le poți folosi pentru a scăpa cățelul de purici. Cea mai obișnuită metodă pe care o poți folosi este să-i faci o baie puiuțului. Este mai dificil să faci baie unui cățeluș, comparativ cu a face baie unui câine de talie mai mare, deci asigură-te că faci asta cu multă grijă.

Puricii pot apărea pe un cățel într-un timp foarte scurt. Dacă acesta are mai puțin de patru săptămâni și observi puricii, atunci baia poate să nu fie cea mai bună variantă. Ar fi mai bine să piepteni cățelul cu un pieptene de purici sau să extragi puricii cu multă atenție, cu ajutorul unei pensete.

O metodă alternativă pe care o poți folosi pentru a scăpa cățelul tău de purici este să folosești citricele. Puricii nu suportă sucul de lămâie sau de portocale proaspăt stors astfel încât, dacă freci ușor blana cățelușului cu un astfel de suc, acesta ar putea acționa ca un scut pentru a-i îndepărta. Este bine să facem și precizarea că trebuie să folosești doar sucul de fructe, deoarece folosirea cojilor citricelor ar putea provoca iritații și boli.

Cum să prevenim apariția puricilor?

Cel mai bun mod de a împiedica puricii să se prindă și să cauzeze neplăceri cățelului este să menții curățenia în casă. Puricii, la fel ca alte insecte, prosperă în medii care nu sunt tocmai curate astfel încât, dacă menții casa curată, ei nu vor vrea să rămână. Această măsură de prevenție se poate extinde doar la întreținerea obișnuită a curățeniei, cum ar fi spălarea așternutului câinelui și aspirarea covorului.

În cazul în care cățelului îi place să stea pe iarba din curte, este bine să iei în considerare și alte organisme care se hrănesc cu purici. De exemplu, viermii mici, cunoscuți sub numele de nematozi, tind să crească consumul de larve de purici și pot scădea rapid populația locală de dăunătoare, care altfel ar putea să se înmulțească pe peluza ta. Cărăbușii și furnicile de foc sunt, de asemenea, cunoscute ca prădători eficienți împotriva puricilor, însă numărul furnicilor de pe parcelă ar trebui, de asemenea, ținut sub control.

Fii puternic pentru micul tău prieten!

Deoarece puiul tău de câine face abia primii pași în viață, va avea nevoie de ceva mai multă dragoste pentru a-l ajuta să treacă prin aceste momente dificile. 

Așadar, orice metodă vei decide să folosești pentru a-ți ajuta cățelul, asigură-te că vei face acest lucru cu maximum de grijă și blândețe. Puiul îți va mulțumi pentru asta și poate această experiență neplăcută vă va apropia și mai mult!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top