Aspirina pentru câini (Este o idee bună?)

Comprimate efervescente de aspirină

În calitate de proprietari de câini, trebuie să simțim compasiune față de câinele nostru. Când ne vedem câinele suferind, vom dori în mod natural să-l ajutăm să se simtă mai bine. În tot acest timp, ne-am putea gândi să-i administrăm aspirină, din moment ce pe noi ne ajută când avem dureri. Ar trebui?

Pericolul din dulapul cu medicamente

Atunci când câinele dvs. are dureri, nu scoateți imediat din dulap aspirină sau ibuprofen sau Tylenol cu intenția de a i le administra. Medicamentele de uz uman și analgezicele administrate unui câine la întâmplare pot avea efecte foarte periculoase, dacă nu chiar fatale.

Prin urmare, evitați să faceți acest lucru cu orice preț.

De ce Aspirina prezintă un pericol

Motivul pentru care aspirina administrată direct din recipientul din casă este atât de periculoasă are de a face în primul rând cu blocarea unei anumite enzime numite ciclooxigenază.

Această enzimă produce anumiți hormoni ce cauzează inflamație, febră și durere. Dacă doar atât ar produce această enzimă, nu ar fi o problemă.

Cu toate acestea, hormonii blocați îndeplinesc, de asemenea, mai multe funcții cheie în corpul unui câine care sunt esențiale pentru o viață sănătoasă de zi cu zi.

Unele dintre aceste funcții includ menținerea unui flux sanguin normal către rinichi și producerea stratului de mucus care protejează mucoasa interioară a tractului gastro-intestinal.

Dacă aceste funcții speciale sunt reduse drastic, câinii ar putea dezvolta o mulțime de probleme de sănătate. Unele dintre acestea, cum ar fi vărsăturile și diareea pot fi moderate, în timp ce altele, cum ar fi disfuncția hepatică sau insuficiența renală, pot fi destul de grave.

Ce ziceți de Tylenol? Nu este aspirină – Este sigur?

Acetaminofenul – termenul clinic pentru Tylenol – nu este aspirină, dar prezintă un pericol și mai mare pentru câinele dvs. O cantitate toxică de acetaminofen ingerată de câinele dvs. poate avea ca efect distrugerea celulelor hepatice, leziuni renale și o întrerupere severă a livrării de oxigen în întregul corp.

Gradul de toxicitate al acetominofenului asupra corpului câinelui este direct proporțional cu cantitatea ingerată. Cu cât este mai mare doza, cu atât sunt mai mari daunele. Lucrurile stau altfel în ceea ce privește reacția pisicilor la medicament, deoarece chiar și o mică doză de substanță este otrăvitoare.

De ce unele surse spun că aspirina este în regulă pentru câini?

Este posibil să fi întâlnit câteva surse care laudă excesiv eficacitatea administrării aspirinei ca și calmant împotriva durerii la câini. Dacă este așa, auzind că nu este o idee bună să-i administrați câinelui aspirină, poate părea o contradicție.

Cu toate acestea, conflictul aparent demonstrează că câinii și aspirina nu sunt neapărat o problemă alb-negru.

Câinii pot ingera aspirină atât timp cât este administrată în doze adecvate, mai mici, conform prescripției medicului veterinar. Într-adevăr, administrată în doze corecte, aspirina își poate elibera proprietățile de calmare a durerii, fără a compromite sănătatea câinelui dvs. în alte moduri.

De fapt, ar putea fi un medicament foarte util în acest fel.

La baza efectelor adverse ale aspirinei administrate câinelui dvs. se găsește dozajul inadecvat. O cantitate prea mare de aspirină va fi toxică pentru câine, ceea ce, din nou, ar putea fi fatal. Având în vedere că toxicitatea începe la aproximativ 30 mg/½ kgc, puteți fi sigur că aspirina din recipientul dvs. va fi doza inadecvată.

Nu ar trebui să recurgeți vreodată la diminuarea în mod conceptual a dozei de aspirină, cum ar fi împărțirea aspirinei în două și administrarea unei jumătăți câinelui. Sincer, este extrem de ridicol să faceți așa ceva și v-ați putea pune câinele în pericol – unul care l-ar putea costa viața.

De asemenea, trebuie să rezistați tentației de a-i administra câinelui aspirină pentru copii. Chiar dacă aspirina pentru copii are o doză mai mică decât aspirina obișnuită pentru a compensa dimensiunea corporală a copilului, doza va fi în continuare mult mai mare decât ceea recomandată pentru un câine.

În cazul în care câinele dvs. are dureri și considerați că durerea i-ar putea trece prin administrarea de aspirină, faceți ceea ce trebuie și programați un consult la veterinar. Durerea câinelui s-ar putea intensifica între apel și vizita propriu-zisă, dar decizia este mai bună decât alternativa.

O privire asupra analgezicelor preparate pentru câini

Când vă duceți câinele suferind la veterinar, el sau ea îi poate prescrie prietenului dvs. patruped un calmant asemănător cu aspirina, specific formulat pentru câinele dvs.

Aceste medicamente, cunoscute sub numele de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ajută la reducerea rigidității, inflamației și durerilor articulare, ca și aspirina la oameni.

AINS tipice includ Rimadyl, Previcox, Meloxicam și Deracoxib. Aceste medicamente au de obicei foarte puține efecte secundare, dar în cazuri rare se pot dezvolta probleme renale, hepatice sau digestive. În timp ce efectele secundare severe sunt oarecum rare, ele pot fi surprinse atâta timp cât vă supravegheați câinele.

În cazul în care observați schimbări în comportamentul câinelui dvs. sau pierderea poftei de mâncare, acesta ar putea fi un semn al apariției unei probleme alimentate cu AINS.

De asemenea, puteți observa diverse probleme fizice, cum ar fi apariția unei cruste pe piele, piele înroșită, scaun moale sau lichid.   Imediat ce vedeți aceste semne, mergeți la veterinar.

În unele cazuri, medicul veterinar v-ar putea prescrie un calmant care este puțin ma puternic decât aspirina simplă. Aceste calmante speciale de obicei sunt administrate în cazuri speciale, când durerea este mai mult decât temporară.

De exemplu, medicul veterinar ar putea prescrie Amanadine, un calmant care ar putea ajuta la reducerea efectelor durerii cauzate de artrită, cancer sau boala de disc. De asemenea, medicul veterinar poate prescrie Gabapentin, utilizat în tratamentul durerii determinate de afecțiuni ale nervilor. Dacă aveți un câine mai în vârstă, medicul veterinar vă poate administra Tramadol pentru a ajuta în disconfortul perpetuu.

Uneori, medicii veterinari vor prescrie suplimente nu numai pentru a împiedica durerea, dar pentru a ajuta, de asemenea, la reversul daunelor care ar putea cauza durerea în sine.

De exemplu, medicul veterinar poate prescrie glucozamină dacă câinele suferă de slăbirea cartilajului sau atrofie musculară. Aceasta ar putea accelera repararea musculară și a cartilajului, în timp ce ajută la diminuarea durerii.

Dieta și prevenirea durerii

Dacă vă sperie faptul că trebuie să-i administrați câinelui aspirina prescrisă de medicul veterinar, îi puteți ameliora durerea prin modificarea regimului alimentar. Acest lucru este valabil în special în cazul în care câinele dvs. suferă de o durere cronică, cum ar fi artrita.

Există câteva regimuri alimentare pe care dvs. și medicul veterinar le puteți implementa pentru ameliorarea durerii.

De exemplu, alimentele care au o cantitate crescută de acizi grași omega-3 pot ajuta la reducerea inflamației articulare și a durerii asociate.

De asemenea, trecerea la o dietă cu conținut scăzut în calorii și bogat în proteine ar putea permite câinilor supraponderali să piardă în greutate fără a pierde masa musculară, ceea ce ar putea reduce și inflamația.

Ce ar trebui să fac în cazul în care câinele meu ingerează accidental aspirină?

Deși ar trebui (sperăm) să știți până acum că nu ar trebui să administrați calmant câinelui dvs., asta nu înseamnă neapărat că nu se va servi cu o pastilă sau două căzute accidental pe podea. Dacă se întâmplă acest lucru, iată câțiva pași pe care trebuie să îi faceți pentru sănătatea câinelui dvs.

Cel mai important este să rămâneți calm. Nu ați dori vreodată să îi arătați câinelui dvs. că v-ați panicat în legătură cu sănătatea lui, pentru că asta nu ar face decât să-l agite și mai mult. Acest lucru i-ar putea spori disconfortul.

Duceți imediat câinele la cabinetul medicului veterinar sau la spitalul de urgență pentru animale. Nu jucați jocul „să așteptăm și să vedem ce se întâmplă” în această situație. Amintiți-vă, prea multă aspirină este, în esență, o supradoză pentru câinele dvs. – asigurați-vă că o tratați ca atare.

Ar trebui să sunați la cabinetul veterinar înainte de a ajunge, deoarece vi se poate indica să induceți vărsăturile. Odată ajuns la cabinetul veterinarului, acesta va efectua o serie de teste pentru a obține un diagnostic concludent și precis. Tratamentul pentru afecțiunea câinelui dvs. va depinde în mare măsură de acest diagnostic.

Trebuie menționat că, dacă observați simptome care aparent indică excesul de ingestie de aspirină, asta nu înseamnă că suferă de această afecțiune. Alte afecțiuni grave, cum ar fi pancreatita, au simptome care le imită îndeaproape pe cele a toxicității aspirinei. Doar un diagnostic clar al medicului veterinar vă poate da informații exacte despre ceea ce se întâmplă.

Măsuri preventive

Dacă aveți un câine în casă, este important depozitați cu atenție aspirina și alte medicamente, în același mod în care ați proceda în cazul în care s-ar afla copii în casă. Nu țineți niciodată aspirina la îndemâna câinilor dvs.

Chiar și așa, nu subestimați inteligența câinelui dvs. sau predilecția pentru curiozitate. Câinii sunt curioși din fire și unii dintre ei sunt crescuți pentru a fi detectivi de fel. Asigurați-vă că depozitați aspirina și medicamentele într-un loc unde nu poate ajunge atât de ușor.

Fiți foarte atent cu câinele dvs.

Câinii și aspirina pot fi un subiect oarecum dificil de trecut cu vederea, tocmai pentru că utilizarea corectă a acesteia poate fi uneori atât de greșit înțeleasă Dar atâta timp cât rețineți că singura persoană care are voie să-i administreze câinelui dvs. o aspirină este medicul dvs. veterinar, veți fi pe mâini bune. În cele din urmă, și câinele dvs. va fi pe mâini bune.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top