Îi pot administra câinelui meu Ibuprofen?

Flacon cu pastile de Ibuprofen

Câinele vostru are dureri. Ca proprietari de câine, ar trebui să faceți tot ce puteți pentru a-i stopa disconfortul. Ați putea fi tentați să-i administrați ibuprofen, din moment ce este un mod atât de eficient în combaterea durerilor. Dar ar trebui?

Ibuprofenul poate fi periculos pentru câini

Nu ar trebui să-i dați niciodată câinelui Ibuprofen pentru durere. Deși face minuni pentru durerea articulară, durerile de cap sau inflamație, aceasta poate cauza mari probleme cățelușului vostru iubit. Chiar dacă unii oameni pot susține că Ibuprofenul este perfect pentru un câine dacă este administrat în doze mici, vă recomandăm să nu încercați.

Natura otrăvitoare a Ibuprofenului față de organismul canin poate provoca apariția unor simptome grave. Unele dintre aceste probleme ar putea include letargie, vărsături, diaree, dureri de stomac și pierderea poftei de mâncare. În cazul unor ingestii masive, convulsii și chiar moartea ar putea fi luate în calcul.

AINS – Vinovatul oarecum complicat

Motivul pentru care Ibuprofenul prezintă o astfel de amenințare pentru câini este pentru că este considerat medicament antiinflamator nesteroidian sau AINS. Această clasificare include aproape orice tip de calmant la care vă puteți gândi, de la Ibuprofen la aspirină.

AINS funcționează blocând o enzimă numită ciclooxigenază. Acest cuvânt cu aspect complex este însărcinat cu producerea semnalelor care declanșează durerea și inflamația. La suprafață, AINS vor folosi aceeași tactică antiinflamatoare la câini pe care o folosesc în cazul oamenilor.

Cu toate acestea, AINS declanșează anumite efecte secundare care s-ar putea dovedi periculoase pentru câini. Mai exact, aceste reacții adverse conduc la o reducere a fluxului sanguin către rinichi și la o scădere a stratului protector al mucusului care căptușește tractul gastrointestinal al unui câine. Aceste reduceri duble pot determina simptomele menționate mai sus.

Aici se complică lucrurile. Pe hârtie, AINS nu sunt neapărat otrava pe care o consideră unii. Așa cum am menționat mai sus, ele pot aduce alinare unui câine în anumite împrejurări, cum ar fi dacă este în curs de recuperare după o operație sau dacă are o problemă legată de o durere cronică, cum ar fi artrita.

Cu toate acestea, motivul pentru care un AINS ca Ibuprofenul este periculos și potențial mortal pentru câini este faptul că acesta conține prea multă substanță activă. Chiar dacă aveți o rasa mare ca un Mare Danez sau un Labrador Retriever, corpul său nu este construit pentru a ingera genul de putere antiinflamatoare aflată în două comprimate de Ibuprofen.

În acest caz, gândiți-vă la câine ca la un copil mic. Nu v-ați gândi să-i dați Ibuprofen copilului vostru de 7 ani, pentru că ar fi prea mic pentru a face fața dozei. Cu un asemenea raționament, de ce ați lua în considerare să-i dați Ibuprofen unui Schnauzer în miniatură?

Îi pot administra câinelui meu o anumită doză de AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene)?

Deoarece AINS conțin genul de putere antiinflamatoare care poate oferi alinare unui câine dintr-o înțepătură, nu ar trebui să le considerați inutile. De fapt, există o mulțime de AINS pe piață care sunt concepute special pentru câini. Unele dintre aceste medicamente includ Rimadyl, Previcox și Meloxicam.

Aceste AINS sunt de obicei sigure pentru câini și declanșează foarte puține efecte secundare. Cu toate acestea, există încă potențial de apariție a problemelor, cum ar fi afecțiuni digestive, hepatice și renale. Chiar dacă aceste probleme sunt interne, puteți totuși să detectați prezența problemelor printr-o evaluare atentă.

Puteți ține evidența problemelor care se pot dezvolta prin asocierea simptomelor principale cu cuvântul BEST. Simptomele pe care le căutați includ modificări de comportament, mâncare mai puțin, roșeață sau crustă a pielii și scaun/diaree precum smoala, din care ultima poate fi însoțită și de vărsături. Dacă observați unul dintre aceste simptome, contactați imediat medicul veterinar.

Există alte tratamente pentru durerea la câini?

Dacă sunteți neliniștiți în privința administrării de AINS câinelui vostru chiar dacă sunt special concepute pentru câini, aveți câteva opțiuni de supliment alternativ. Unele dintre cele mai populare suplimente de pe piață includ condroitină și glucozamină.

În timp ce aceste suplimente nu au istoricul legat de ameliorarea durerii pe care le au AINS, cercetările au arătat că pot reduce umflarea și inflamația. Unele cercetări au arătat chiar că suplimentele pot ajuta la refacerea cartilajului. Mai mult decât atât, aceste suplimente sunt de obicei disponibile fără rețetă.

Pe partea cealaltă a spectrului, medicul veterinar vă poate prescrie un medicament puternic în cazul în care câinele suferă de o formă avansată de durere sau boală. Aceste medicamente sunt, de obicei, prescrise numai pentru o perioadă limitată.

De exemplu, amantadina, medicamentul care se luptă cu boala Parkinson, poate fi folosită pentru  ajuta câinii să depășească durerile cauzate de problemele de disc, artrita și cancerul. Gabapentina poate fi prescrisă unui câine pentru a atenua durerea cauzată de nervii distruși. Tramadolul este ușor opioid și trebuie administrat câinilor mai în vârstă, care prezintă dureri constante și regulate.

Eliminați presupunerile și consultați un veterinar

Dacă observați că patrupedul are dureri atât de mari încât poate fi necesar un AINS sau un calmant, primul vostru pas trebuie să fie întotdeauna să mergeți la medicul veterinar. În timp ce instinctul de proprietar de animale poate fi să aflați cum să-i oferiți câinelui o ameliorare rapidă cât mai repede posibil, făcând acest lucru pe cont propriu, puteți cauza mai mult rău decât bine.

Chiar dacă vă gândiți să administrați câinelui un supliment, este esențială consultarea medicului veterinar. Veterinarul va putea identifica exact care este cauza durerii și va putea să o trateze cu medicamentul potrivit. Acesta va putea, de asemenea, să îi ofere câinelui doza necesară pentru a-l proteja și mai mult de posibilele reacții adverse.

Nu cădeți pradă tentației – Abțineți-vă de la Ibuprofen!

Trebuie să subliniem din nou că administrarea de Ibuprofen câinelui este o idee îngrozitoare care ar trebui evitată cu orice preț. Administrând un comprimat câinelui îl puteți pune în mare pericol; unul care ar putea avea consecințe potențial mortale. Ibuprofenul poate părea o soluție rapidă pentru problema câinelui vostru, dar ar putea avea efecte pe termen lung pe care nu le doriți.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top