Pot câinii bea lapte? Câteva lucruri pe care trebuie sa le știi!

Acest Yorkshire Terrier bea lapte din castronul său

Pot câinii bea lapte? Proprietarii de câini sunt de obicei confuzi când vine vorba de acest subiect.

Este laptele sigur pentru câini, deoarece ei beau lapte când sunt pui? Răspunsul scurt este nu; Nu recomand să îi dai lapte sau produsele lactate. Îi poți da recompense pe bază de lactate din când în când, dar lactatele nu ar trebui sa facă parte din dieta lui zilnică.

La fel cum există oameni care nu pot bea lapte, există câini care vor avea o reacție foarte proastă la lapte. În plus, laptele de vacă, capră sau alte tipuri de lapte nu oferă o valoare nutrițională reală câinilor, deci nu există nici un motiv să-l incluzi în dieta lor.

Citește mai departe pentru a afla parcursul laptelui în organismul câinelui tău, cum ar putea fi periculos pentru el și ce poți sa faci daca îl îmbolnăvești din greșeală din cauza unui produs lactat!

Ce se întâmplă atunci când un câine bea lapte?

Să începem prin a înțelege ce se întâmplă de fapt când un câine bea lapte.

Când laptele intră în organism, sistemul digestiv trebuie să descompună lactoza în componentele sale mai de bază, din zahăr. Cele două zaharuri de bază din lactoză sunt ușor de absorbit, dar digerarea acestora nu este întotdeauna ușoară pentru câini.

Descompunerea lactozei necesită o enzimă specifică numită lactază. Această enzimă va împărți lactoza în părțile sale de bază.

Producerea lactazei, totuși, nu este obișnuită la câini și nu este o caracteristică biologică pe care se pot baza.

Poate un câine sa bea lapte?

După cum poți vedea din răspunsul de mai sus, un câine poate bea lapte. Cu toate acestea, le-ar putea face rău. Nu numai că produc mai puțin lactază după ce trec la maturitate, dar sunt și câini care nu produc deloc.

Asta pentru că unii câini sunt intoleranți la lactoza. Poți începe prin a-i da câinelui tău un pic de lapte pentru a vedea cum reacționează:

S-ar putea sa te întrebi de ce unii câini pot procesa laptele mai bine decât alții. Nu fiecare câine produce lactaza necesară pentru a descompune lactoza din produsele lactate. Acest lucru înseamnă că unii câini nu vor putea procesa lactoza care intră în sistemul lor și se vor îmbolnăvi de la lactate, la fel ca oamenii care au o intoleranță la lactoză sau alergii.

Dacă un câine nu poate procesa lapte, ce i se poate întâmpla?

Dacă el nu produce lactaza necesară pentru a descompune lactoza din lapte, va avea un răspuns gastrointestinal care va încerca să scape corpul de alimente.

Simptomele unei astfel de reacții la lapte sau produse lactate pot include:

Diaree sau scaune moi
Vărsături
Balonare
Pierderea apetitului
Pierdere în greutate
Durere abdominală
Scărpinare excesivă

Dacă observi că prezintă oricare dintre aceste simptome după ce a consumat produse lactate, poți presupune că nu produce suficientă lactază. Dacă acest lucru se întâmplă, evita să îi dai lapte pe viitor.

La ce ar trebui să fiu atent?

Când câinele tau începe să prezinte semne: scaune moi sau vărsături din cauza ingerării laptelui, trebuie să fii atent să nu se deshidrateze.

Așa cum corpurile noastre pierd apă când avem suferim de intoxicație alimentară sau probleme digestive, la fel și câinele tău. Deshidratarea serioasă poate fi recunoscută după:

Ochi lăsați
Gingii uscate
Letargie
Pierderea elasticității pielii
Slăbiciune
Colaps

Dar cățelușii nu beau lapte?

Da, cățelușii crescuți cu mamele lor beau laptele mamei lor. Atâta timp cat sunt cățeluși, ei au de fapt o tonă de lactază în sistemele lor, ceea ce le permite să descompună laptele pe care îl iau în timp ce alăptează.

Pe măsură ce câinii se opresc din alăptat se opresc din producerea lactazei, deoarece nu mai au nevoie de ea.

Atunci, cum îi dau lapte?

Îi pot da lapte când e pui? Da, dar nu orice lapte e bun. Puii se hrănesc de obicei cu laptele mamei lor, care este diferit de laptele de vacă sau de capră. Dacă crești un cățeluș care nu mai are acces la mama lui, trebuie sa iei în considerare o formulă de înlocuire a laptelui. Vorbește cu medicul veterinar pentru a alege formula potrivită și orarul potrivit pentru cățelușul tău!

Câinele meu poate digera lapte. Îl pot lăsa să mănânce produse lactate?

Mulți câini pot consuma lapte sau lactate fără efecte secundare. Dar pot să bea zilnic? Nu cred că ar trebui, chiar dacă nu vezi niciun efect secundar. Producția de lactază la câini nu este consecventă, așadar nu-ți vei răsfăța câinele cu lapte în afară de o recompensă ocazională.

Este bun laptele pentru câini?

Este bun laptele pentru câini așa cum este pentru majoritatea oamenilor? Nu, nu este. Laptele nu oferă nutrimentele esențiale câinilor în cantitățile de care au nevoie. Sunt un susținător uriaș de a nu-i da câinelui tău hrană care nu este esențială dietei lui.

Dar îi face rău?

Chiar dacă nu prezintă efecte secundare atunci când mănâncă produse lactate, asta nu înseamnă că nu-l expui la risc.

Produsele lactate sunt adesea bogate în grăsimi, care pot provoca pancreatită.

Ce se întâmplă când un câine face pancreatită?

Pancreatita apare la câini ori de cate ori primește prea mult grăsime în dietă. Chiar și o singură bucată de carne foarte grasă îl poate îmbolnăvi. Pancreasul câinelui tău va supraproduce enzime care, la rândul lor, provoacă pancreatită.

Semnele acestei tulburări includ:

Mers cocoșat
Vomitat frecvent
Stomac balonat și dureri
Diaree
Pierderea poftei de mâncare
Deshidratare
Letargie
Febră

Dacă observi aceste simptome la câinele tău, după o gustare de lapte cu conținut ridicat de grăsimi sau o altă gustare bogată în grăsimi, mergi imediat un veterinar!

Concluzie

Întrebarea de azi nu ar trebui să fie, „Câinii pot bea lapte?”, deoarece mulți câini pot bea lapte. Întrebările ar trebui să fie „Este laptele sigur pentru câini” și „Pot bea lapte zilnic?” Pentru mine, răspunsurile sunt nu și nu. Laptele, care poate fi digerat, nu dă câinilor nici o valoare nutrițională și le poate face rău. Dacă beau lapte în fiecare zi, ei pot dezvolta pancreatită.

Fii atent la ce îi dai sa mănânce celui mai bun prieten al tău. Cele mai bune branduri de hrană pentru câini nu vor avea mult lapte în ele, dar vor avea toate substanțele nutritive de care au nevoie. Concentrează-te pe alimentele de care au nevoie, nu pe ceea ce i-ar putea bucura!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top