Cum să previi 8 boli dezgustătoare pe care le poți contacta de la animalul tău de companie

Stăpâna își îmbrățișează câinele

Știai că acum câțiva ani o tulpină rară a bacteriei numită Salmonella Cotham a afectat 160 de persoane, provocându-le vărsături, diaree și febră? S-a ajuns într-un punct în care chiar a fost necesară spitalizarea a șaizeci și unu de persoane. Iar vinovatul din spatele acestui lucru nu a fost altcineva decât agama cu barbă, o șopârlă cumpărată din magazinele de animale de companie din 36 de state.

Cu toate acestea, nu numai animalele de companie exotice pot îmbolnăvi oamenii. Potrivit unui studiu apărut în Jurnalul Asociației Medicale Canadiene, fiecare animal de companie poartă ceva ce poate fi transmis oamenilor și toată lumea riscă să fie infectată. Infecțiile sunt mai frecvente și mai severe la persoanele cu sistem imunitar slăbit, cum ar fi copiii, femeile însărcinate, bolnavii de cancer și persoanele vârstnice.

Din păcate, deoarece medicii nu întreabă în mod regulat pacienții despre contactul cu animalele de companie sau despre riscul de apariție a zoonozelor, atât aceștia cât și pacienții sunt în mare parte inconștienți de riscurile pe care le pot prezenta animalele de companie. Astfel, ar fi o idee bună ca medicii să colaboreze îndeaproape cu medicii veterinari pentru a recunoaște când un animal de companie este motivul care stă la baza problemelor de sănătate ale unui pacient și să indice modul de prevenire a infecției.

Astfel, dacă deții deja un animal de companie, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a reduce riscul de a contacta infecții neplăcute de la cel mai bun prieten al tău:

  • Spală-te întotdeauna pe mâini după atingerea animalului de companie
  • Poartă mănuși atunci când îl cureți
  • Spală imediat zgârieturile sau mușcăturile
  • Nu-i permite câinelui să mănânce gunoi sau să bea din toaletă
  • Dacă animalul tău de companie este sănătos, vei fi și tu
  • Iată care sunt cele mai frecvente infecții transmise de animale de companie, care variază de la ușoare până la cele mortale (în cazuri foarte rare)

Capnocytophaga canimorsus

Despre Capnocytophaga canimorsus se știe că trăiește în saliva câinilor și pisicilor. Potrivit unui studiu, bacteria a fost descoperită la 57% din pisici și 74% din câini. Infecțiile umane sunt cu adevărat rare, dar când C. Canimorsus infectează oamenii, efectul poate fi mortal. Deși este de obicei răspândită prin zgârieturi și mușcături, unii oameni o contactează doar fiind în preajma animalelor de companie. Simptomele includ șocul, septicemia, meningita sau insuficiența respiratorie.

Prevenire: Utilizează imediat antiseptice și antibiotice pentru a spăla mușcăturile și zgârieturile.

Bartonella Henselae (Boala zgârieturii de pisică)

Zgârietura sau mușcătura cauzată de pisică ți-ar putea transmite această bacterie. De obicei, boala zgârieturii de pisică sau Bartoneloza provoacă pacienților inflamație, oboseală, umflarea ganglionilor limfatici și febră. Poate fi tratată cu antibiotice, dar cei cu sistem imunitar slăbit ar trebui să fie atenți, deoarece poate duce la complicații grave.

Prevenire: Pentru a preveni această infecție, mușcăturile și zgârieturile trebuie spălate imediat cu antibiotice și antiseptice.

Campylobacter jejuni

Această bacterie ar putea părea ca o macaroană în formă spiralată, dar cu siguranță nu dorești să o ai în organism. Campylobacter jejuni este cunoscută drept una dintre cele mai frecvente cauze ale intoxicațiilor alimentare. De obicei, se răspândește prin carne gătită necorespunzător, dar este prezentă și în materiile fecale ale câinilor și pisicilor, de unde se poate răspândi la oameni.

Prevenire: Spală-te pe mâini înainte de a mânca.

Brucella Canis

Brucella Canis provoacă nașterea puilor morți și avorturi spontane la câini și este răspândită prin urină, secreții vaginale și chiar prin salivă. Cei care au fost infectați de aceasta prezintă oboseală, febră, scădere în greutate, precum și umflarea ganglionilor limfatici, ficatului și splinei. Este o boală rară la om, dar în principal insuficient diagnosticată.

Prevenire: Spală-te întotdeauna pe mâini după ce atingi animalul de companie.

Chlamydophila psittaci

Psittaci trăiește în materiile fecale și mucusul păsărilor de companie. Dacă sunt inhalate de om, simptomele pot varia de la cefalee la febră, frisoane sau pneumonie. Rar, poate duce și la artrită, hepatită și insuficiență respiratorie.

Prevenire: Încearcă să porți o mască și mănuși atunci când cureți cușca păsărilor tale și curăț-o zilnic.

Leptospira interrogans

Această bacterie în formă spiralată se află în urina multor animale de companie și poate trece în fluxul sanguin prin pielea ta. De acolo, L. interrogans poate provoca vărsături, febră și diaree. Dacă nu este tratată, infecția duce la meningită, insuficiență hepatică, leziuni renale și chiar moarte.

Prevenire: Nu intra în contact cu apa în care pisicile, câinii sau rozătoarele și-ar fi putut lăsa urina și încearcă să eviți urina acestora.

Toxoplasma gondii

CDC a raportat că peste 60 de milioane de persoane din SUA ar putea fi infectate cu acest parazit care se răspândește în mod obișnuit prin materiile fecale ale pisicii, sol și carne crudă. Sistemele imunitare ale celor mai mulți oameni sunt capabile să se protejeze de această boală. Dar, persoanele ale căror sisteme imunitare sunt oarecum compromise, cum ar femeile însărcinate, pot suferi leziuni la nivelul creierului, ochilor și al altor organe. Unele dintre simptome includ dureri musculare, vedere încețoșată și simptome asemănătoare gripei.

Prevenire: Încearcă să schimbi litiera pisicii în fiecare zi. În timp ce faci asta, folosește mănuși si spală-te pe mâini imediat după aceea. De asemenea, ține-ți pisica în interior și nu atinge pisicile maidaneze.

Coriomeningita limfocitară

Acest virus poate fi purtat de hamsteri, șoareci sau alte rozătoare. Oamenii se pot infecta dacă urina, excrementele sau saliva intră în contact cu nasul, gura, ochii sau leziunile cutanate. Infecția acestora începe de obicei cu simptome ușoare, cum ar fi febra, vărsăturile și diareea, iar apoi se accelerează până la inflamația inimii și creierului, ceea ce duce la deteriorarea neurologică temporară sau permanentă. Poate deveni extrem de periculos la femeile însărcinate și la persoanele cu sistem imunitar deficitar, dar nu este fatal în majoritatea cazurilor.

Prevenire: Spală-te întotdeauna pe mâini după curățarea cuștilor și așternutului rozătoarelor.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top