Deparazitarea cățelușilor (Cum să o abordați cu blândețe)

Pui de câine proaspăt deparazitat

Ni se furnică pielea numai la gândul că avem un cățel gazdă pentru viermi de diferite forme și mărimi. Totuși, acești paraziți nu sunt doar dezgustători – sunt periculoși. Ca atare, eliminarea acestora din corpul din câinele dvs. trebuie luată în serios. Dar cum îi eliminați?

Cum ajung viermii să se dezvolte în corpul canin?

Câinii au tendința de a contracta viermi doar datorită deprinderii lor înnăscute de a-și vârî nasul și gurile acolo unde nu ar trebui. Obiceiuri precum împrăștierea murdăriei, gunoiului sau fecalelor fac relativ ușoară contractarea paraziților.

Acești oaspeți neinvitați pot fi transferați, de asemenea, de la un câine la altul prin diferite mijloace, de la adulmecare la joc. Puii sunt deosebit de susceptibili la viermi, deoarece au tendința de a-i contracta de la mama lor.

Este posibil să nu observați imediat prezența viermilor la câinele dvs., dar există semne care o pot indica.  Unele dintre semnele care pot indica o problemă includ tuse, scădere în greutate, vomă sau tendința de a-și rumega sau de a-și linge coada.

Dacă observați unele dintre aceste simptome, este înțelept să contactați imediat medicul veterinar.

Toți viermii sunt la fel?

În esență, există cinci tipuri de viermi care pot rezida și infecta câinii: Viermi inelați, viermi cu cârlig, viermi bici, viermi lați, viermii inimii (Dirofilaria). Primii patru viermi se vor instala în intestinele câinelui dvs. și pot provoca probleme de la anemie la blocaj intestinal.

Viermii inimii, pe de altă parte, trăiesc în sistemul cardio-pulmonar al câinelui și vasele de sânge și pot provoca probleme grave de sănătate până la moarte și inclusiv.

Cum funcționează deparazitarea?

Este important să concepeți o strategie concretă de deparazitare. Se recomandă ca puii să fie deparazitați la 2, 4, 6, 8, 12 și 16 săptămâni, apoi din nou la 6 luni și 1 an. Odată ce devin adulți, nu mai trebuie deparazitați.

În mod caracteristic, aceste tehnici de deparazitare includ medicație împotriva viermilor intestinali prescrisă de medicul veterinar al câinelui dvs.

Cu toate acestea, trebuie menționat că nu există niciun medicament tip „panaceu” pentru eradicarea viermilor din corpul câinelui dvs., deși unele medicamente pentru prevenirea viermilor inimii s-au dovedit a fi eficiente împotriva viermilor inelați și viermilor cu cârlig.

Din această cauză, este necesar să vă dați seama cu ce timp de vierme aveți de-a face înainte de a administra câinelui dvs. tratamentul pentru deparazitare.

Pentru a face acest lucru, este recomandat să puneți la dispoziția medicului veterinar o probă de scaun de la câinele dvs. După ce viermele a fost identificat, medicul veterinar va putea oferi câinelui dvs. medicamentele corespunzătoare.

De fapt, este întotdeauna important să vă consultați cu medicul veterinar înainte de a utiliza orice medicament pentru deparazitare, deoarece unele rase pot fi deosebit de sensibile la anumite tipuri de tratamente.

Eliminarea viermilor inimii poate fi un proces lung și dificil

Este aproape de la sine înțeles că acești viermi sunt extrem de gravi din moment ce ar putea provoca moartea câinelui dvs. Tratamentul necesar pentru a vă salva câinele de acestea poate fi destul de dificil în parte din cauza gravității lor.

De asemenea, poate fi un tratament scump, deoarece medicul veterinar va trebui să ia radiografii, să efectueze analizele de sânge și alte teste pentru a evalua severitatea afecțiunii.

În mod specific, tratamentul dirofilariozei presupune administrarea unui antibiotic, a unui medicament antiinflamator și a unei medicații care sa omoare parazitul. Tratamentul este de obicei administrat câinelui pe cale injectabilă de trei ori timp de două luni.

Tratamentul va ucide viermii inimii; cu toate acestea, acești viermi morți se descompun în bucăți care ar putea bloca fluxul de sânge, așa că cel mai bine este să oferiți câinelui un mediu calm și liniștit timp de câteva luni după terminarea tratamentului.

După terminarea tratamentului, viermii nu ar trebui să mai existe în corpul câinelui dvs., dar medicul veterinar va face o nouă examinare la șase luni după tratament.

Dacă medicul veterinar încă observă viermi de inimă, câinelui dvs. va trebui, din păcate, să i se administreze încă un tratament. Dacă au dispărut toți, va trebui totuși să-i administrați medicamentul preventiv pentru tot restul vieții.

Este câinele dvs. – bineînțeles că merită efortul!

Deparazitarea poate părea un lucru lipsit de sens pentru a asigura o stare de sănătate bună câinelui dvs. Totuși, aspectul pozitiv al acestor tactici este asigurarea unui nivel bun de sănătate câinelui dvs. așa cum merită. Și cine nu ar dori ca micul său amic să aibă parte de sănătate?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top