Viermii cardiaci la câini – precauție, tratament, statistici

Câine afectat de prezența viermilor cardiaci

Viermii cardiaci. Doar rostirea termenului de „viermi” este suficient pentru a stârni frica în sufletele multor proprietari de animale de companie.

Cu toate acestea, deși știm că sunt în mod inerent paraziți, este posibil să nu știm exact de ce sunt o amenințare reală. Într-adevăr, există un set de informații foarte interesante despre aceștia pe care trebuie să le afli.

Viermii cardiaci: o scurtă prezentare video

Există multe materiale cu privire la viermii cardiaci. Acest videoclip oferă o imagine de ansamblu legată de amenințările reprezentate de prezența acestor paraziți la câini. Merită să vizionezi acest clip pentru a fi mereu fi în gardă, în cazul în care câinele tău începe să arate semne ale unei potențiale infestări cu viermi cardiaci.

Ce sunt viermii cardiaci?

După cum le sugerează și numele, viermii cardiaci sunt dăunători care pot sălășlui în inima unui câine, dar și în plămânii sau în vasele lui de sânge. Arată ca niște bucăți de spaghete parțial transparente și pot crește până la aproximativ 12 centimetri lungime. Ei reprezintă o amenințare reală nu numai pentru câini, ci și pentru pisici și alte 30 de specii de mamifere.

Viermii cardiaci sunt paraziți robuști, mai ales atunci când se fixează pe o gazdă canină. Durata medie de viață a câinilor netratați este de 5 până la 7 ani. În schimb, durata de viață este de doar 2-3 ani în cazul unei pisici netratate.

În Statele Unite, viermii cardiaci și bolile aferente tind să fie o problemă mai frecventă de-a lungul Oceanului Atlantic și Coastei Golfului, deși afecțiunea a fost înregistrată în toate cele 50 de state. Deși se consideră că perioada din aprilie până în noiembrie este „anotimpul viermilor cardiaci” pentru câini, mai mulți veterinari recomandă tratamente pe tot parcursul anului.

De unde vin viermii cardiaci și cum acționează?

Viermii cardiaci au o unică sursă: mușcătura de țânțar. Acest lucru permite viermelui să se diferențieze de alți paraziți, cum ar fi viermii rotunzi sau cu cârlig, care provin din alte surse. De asemenea, trebuie menționat că tratamentele pentru alți paraziți nu vor avea niciun efect asupra viermilor cardiaci.

Faptul că țânțarul este singurul transmițător al viermilor cardiaci se corelează cu tendințele bolii respective. La urma urmei, țânțarii prosperă în climă caldă și umedă. Astfel, în statele în care există o climă de acest gen se înregistrează mai multe infecții cu acest tip de viermi.

Nu există nicio modalitate de a afla dacă un țânțar poartă viermi cardiaci. Acest lucru este deosebit de șocant atunci când afli că este nevoie de o singură înțepătură a unui țânțar pentru ca acești viermi să prospere în sistemul circulator al câinelui.

Odată ce larvele viermilor cardiaci intră în sistemul circulator al câinelui, prin mușcătura de țânțar, este nevoie de aproximativ șapte luni pentru ca paraziții să ajungă la maturitate. Când ajung la maturitate, se pot adăposti în inimă, plămânii sau vasele de sânge din apropiere.

După ce se instalează în noua lor casă, încep să se reproducă și pot fi destul de prolifici. Un câine poate avea până la 250 de astfel de larve în corp. Acești viermi, cunoscuți sub numele de Dirofilarioza, vor circula prin sânge, vor ajunge la maturitate și se vor localiza într-un alt organ al câinelui.

Acest ciclu de proliferare este motivul pentru care viermele cardiac este un parazit atât de periculos. Un vierme cardiac nu se va prinde de organele câinelui tău pentru a suge sângele sau pentru a obține hrană. Atunci când li se permite să se înmulțească, vor acapara inima și vasele majore de sânge.

Trebuie menționat că viermii cardiaci nu se transmit de la un câine la altul precum în cazul altor paraziți. Prin urmare, nu ar trebui să te preocupe relațiile dintre câinele tău și alți câini în timpul sezonului viermilor cardiaci. Atâta timp cât câinele tău nu este înțepat de țânțar, va fi în siguranță.

Cum afectează viermii cardiaci sănătatea unui câine?

Din cauza naturii viermilor cardiaci, aceștia nu provoacă direct probleme de sănătate câinelui. Cu toate acestea, întrucât conduc la înfundarea canalelor cardiovasculare, pot fi de-a dreptul devastatori.

În general, înfundarea vaselor principale de sânge va determina scăderea vascularizării altor organe. Această limitare a fluxului sanguin afectează, în special, ficatul, plămânii și rinichii. Când această scădere a vascularizării sângelui se produce, organele pot începe să funcționeze defectuos.

Simptomele pe care le poți observa la câine pot varia din cauza anumitor factori, nefiind neapărat legate de rasa câinelui. Aceste semne sunt dictate de indicatori cum ar fi numărul de viermi adulți pe care un câine îl are de timpul scurs de la infectare și de cât de mult au fost afectate organele interne.

Simptomele în cele patru etape ale dezvoltării viermilor cardiaci

Simptomele pe care le are un câine cu viermi cardiaci nu se vor manifesta toate dintr-o dată. Mai degrabă, aceste simptome pot fi împărțite în patru etape distincte, care pot fi depistate de un observator fin, deși unele organizații disting chiar cinci etape. Deloc surprinzător, simptomele devin mai puternice și mai vizibile pe măsura stadiilor mai avansate.

Prima etapă a simptomelor este atât de subtilă încât s-ar putea să nu o observi deloc. Este posibil să observi o tuse ușoară, din când în când, dar poate nu este neapărat ceva ce ar putea să conducă încă la diagnosticul de viermi cardiaci. Chiar și cu tusea, câinele tău va fi, în continuare, fericit și sănătos.

Aceste simptom este atât de subtil încât, dacă-i faci un test de sânge pentru boala viermilor cardiaci câinelui, s-ar putea să aibă chiar un rezultat negativ. Dacă mergi la medicul veterinar pentru a investiga aceste simptome de tuse, testul de sânge te poate convinge că, deocamdată, nu are astfel de viermi.

Cu toate acestea, atunci când animalul tău de companie intră în a doua etapă, câteva simptome moderate și relativ ușor de observat încep să se manifeste. Tusea ocazională pe care a avut-o câinele tău se va transforma într-o tuse persistentă și poate prezenta semne de oboseală după exercițiile fizice. Dacă te duci cu câinele la veterinar, în acest stadiu, testele pentru acești paraziți vor ieși pozitive.

Cea de-a treia etapă este momentul în care apar simptome ușor de sesizat. Tusea, care nu va dispărea și dorința lui de a se odihni după exercițiile fizice vor fi încă prezente, dar va crește nivelul de letargie și dificultățile de respirație. De asemenea, în acest stadiu, este posibil ca patrupedul să expectoreze sânge.

În timpul celei de-a patra etape a bolii, sănătatea câinelui pe termen lung poate începe să fie compromisă. Toate celelalte simptome care au fost prezente vor deveni mai severe și li se vor alătura altele noi precum sunete neobișnuite la plămâni sau ficatul mărit. În cazul în care câinele tău este lăsat netratat în această etapă, el poate muri.

Despre miturile legate de viermii cardiaci

Ca multe alte lucruri care pot avea efecte negative asupra sănătății unui câine, viermii și boala viermilor cardiaci au fost învăluite în mituri, de-a lungul timpului. Aceste mituri au condus la nenumărate dezinformări și false presupuneri care, dacă sunt urmate întocmai, pot constitui un precedent periculos, dacă nu chiar unul fatal.

Primul mit are legătură cu rasa câinelui pe care îl ai și cu obiceiurile sale de a sta în casă sau în afara acesteia. Astfel, se presupune că dacă un câine este considerat a fi un câine de interior, acesta nu este expus la înțepăturile de țânțar. Prin urmare, nu ar fi expus la apariția viermilor cardiaci.

Deși câinii de interior nu sunt la fel de expuși la înțepăturile de țânțari cum sunt rasele care stau mult timp în aer liber, ar fi o prostie să crezi că nu vor ieși deloc afară pentru perioade lungi de timp, în special pentru a-și face „nevoile”. Îți reamintim că este nevoie doar de o singură înțepătură de țânțar pentru ca infestarea cu viermi cardiaci să aibă loc.

Un alt mit are legătură cu poziționarea geografică. Deși boala a fost raportată în majoritatea statelor, unii încă presupun că este o problemă reală doar în zonele epidemice.

Astfel, din cauza schimbărilor climatice, țânțarii pot apărea oriunde. Ba mai mult, temperaturile mai calde de pe tot parcursul anului au determinat doctorii veterinari să atenționeze stăpânii pentru ca aceștia sa fie vigilenți pe tot parcursul anului.

Un al treilea mit legat de viermii cardiaci este bazat pe presupunerea că tratarea viermilor cardiaci este la același nivel cu prevenirea manifestării inițiale a bolii. Acest lucru este alimentat, în primul rând, de presupunerea că medicul veterinar deține o rețetă care va elimina problema într-o clipă.

Nimic nu poate fi mai neadevărat. Tratarea viermilor cardiaci poate fi un calvar pentru câinele tău; unul care poate implica 60 de zile de medicație pe bază de steroizi, injecții medicamentoase și spitalizare. În unele privințe, acest lucru ar putea fi mai mult un calvar pentru proprietar, care trebuie să stea și să se uite neputincios cum prietenul său patruped suferă.

Ce trebuie să faci atunci când suspectezi o infecție cu viermi cardiaci?

Bulldog englez consultat de doctorul veterinar

În momentul în care bănuiești că patrupedul tău are o infecție cu viermi cardiaci, renunță la orice activitate și programează o întâlnire la veterinar, cât mai curând posibil. Acest lucru este important prin prisma faptului că boala poate fi fatală dacă este lăsată netratată. De asemenea, acest aspect este important deoarece pe măsură ce boala progresează, tratamentul va fi mai dificil.

Reține că, în cazul viermilor cardiaci, afecțiunea poate fi asimptomatică, în primele faze. Ca atare, există șanse ca, în momentul în care te duci la medicul veterinar pentru tratarea viermilor cardiaci, s-ar putea să fi trecut deja în a doua etapă. Așadar, cel mai probabil trebuie să rezolvi o astfel de problemă cât mai repede cu putință.

În cazul în care câinele este diagnosticat cu temuta infecție a viermilor cardiaci, tratamentul va fi stabilit în funcție de stadiul infestării cu paraziți. Dacă se află în ultimele etape ale bolii, operația poate fi o opțiune pentru a scăpa imediat de înfundarea excesivă a arterelor din corpul câinelui.

Ce se întâmplă atunci când boala este depistată înainte de a patra etapă?

Dacă diagnosticarea cu viermii cardiaci este chiar înainte de a ajunge la stadiul final, cel mortal, primul lucru pe care medicul veterinar îl va face nu are prea mult legătură cu parazitul în sine. Prin urmare, acesta va solicita un set de analize și radiografii pentru a se asigura că nu există alte condiții medicale care s-ar putea agrava odată cu tratamentul viermilor cardiaci.

Aceste teste vor fi folosite, de asemenea, pentru a evalua gradul de infestare al organelor interne cauzat de viermii cardiaci. Gravitatea infestării ar putea fi deosebit de importantă la câinii mai în vârstă, ale căror infecții cu viermi cardiaci pot, pe termen lung, să afecteze sever plămânii, inima, ficatul și rinichii. Aceasta ar putea conduce la complicarea întregului tratament.

După ce a fost clarificat, tratamentul începe de obicei cu o serie de medicamente de tip steroidieni, antibiotice și de prevenție. Odată ce câinele tău a terminat această etapă, va trebui să suporte o serie de injecții medicamentoase pentru a ucide viermii adulți. Te poți aștepta ca această etapă a tratamentului să dureze cel puțin 60 de zile.

Recent, Food and Drug Administration (Adminstrația Alimentelor și Medicamentelor) din Statele Unite ale Americii a aprobat un singur medicament, melarsomina, pentru a ucide viermii cardiaci adulți. Acest medicament special este un compus pe bază de arsenic organic, pe care medicul veterinar îl va injecta direct în mușchii din spatelui câinelui.

După administrarea injecțiilor, câinele tău trebuie să stea în spital pentru observație. Acest lucru va garanta că prietenul tău nu va avea reacții adverse la tratament. După finalizarea tratamentului injectabil, medicul veterinar poate prescrie o doză mai redusă de steroizi pentru o anumită perioadă de timp.

Tratamentul viermilor cardiaci se încheie la șase luni după injecții, cu o vizită la veterinar și un nou set de teste pentru a te asigura că toate larvele de viermi cardiaci și cât și cei adulți sunt complet eliminați. Dacă câinele tău prezintă încă urme de viermi cardiaci, el ar putea fi nevoit să parcurgă din nou tratamentul, pentru a eradica și restul paraziților.

Să nu mai vorbim despre preț. Tratamentul poate costa între 3500-5000 ron, ceea ce ar putea pune o presiune nedorită și neașteptată pe bugetul tău. Din fericire, există o modalitate prin care poți reduce, în mod semnificativ, șansele de a ajunge în această situație.

Importanța medicinii preventive

Evident, este în interesul tău să iei toate măsurile de prevenție pentru ca patrupedul tău să evite tratamentul, de la bun început. Câinele tău va fi, fără să-și dea seama, recunoscător că ai fost pro-activ în privința acestei posibile afecțiuni.

Regula generală aici este să-i oferi câinelui tău un test anual pentru depistarea infecțiilor cu viermi cardiaci. Această procedură face parte, de obicei, din controlul veterinar de rutină al câinelui, deși este posibil să dorești să discuți despre acest test cu veterinarul pentru a garanta efectuarea acestuia. Nu uita: este impardonabil să omiți acest test.

De asemenea, vei dori să discuți cu medicul veterinar pentru a începe un tratament medical lunar preventiv împotriva acestor viermi. Poți începe să administrezi acest medicament unui cățel sub șapte luni fără un test de depistare a viermilor cardiaci deoarece perioada unui ciclu este de aproximativ șase luni.

Dacă aveți un câine cu vârsta de peste șapte luni, care nu se află sub o medicație preventivă lunară, acesta are nevoie de teste pentru a te asigura că nu este infestat cu viermi cardiaci, înainte de a administra medicația preventivă.

Indiferent de vârstă, dacă începe un tratament preventiv, câinele trebuie să fie re-testat la șase luni după administrarea inițială și apoi la încă șase luni după. În urma celor două intervale de câte șase luni, se poate aplica o testare anuală pentru viermi cardiaci.

Este important să efectuezi anual controlul pentru viermi cardiaci, chiar dacă ia un medicament preventiv. Chiar și cei mai buni dintre noi, stăpânii de câini, suntem tentați să greșim. Dacă îți lipsește o doză de medicament sau doar dacă îi administrezi medicația cu întârziere de o zi sau două, atunci expui câinele la paraziți.

Mai mult, chiar dacă îi dai câinelui medicamentul preventiv nu înseamnă că acesta și-a făcut efectul. La urma urmei, câinele ar fi putut să-l fi vomat, din greșeală sau, dacă medicul veterinar a prescris un unguent mai nou, este posibil să-l fi eliminat prin frecare. În timp ce aceste incidente sunt extrem de rare, evitarea tratamentului de coșmar implică necesitatea testării anuale.

Dacă totuși ai fost neatent și ai uitat să administrezi medicația preventivă împotriva viermilor cardiaci, poți să reîncepi să dai medicamentele după un consult al veterinarului. Cu toate acestea, va trebui să te asiguri că repeți testul după șase luni, spre deosebire de testarea care era programată inițial o dată pe an.

Ai nevoie de o rețetă pentru medicamentul preventiv împotriva viermilor cardiaci?

Există destul de multe medicamente preventive împotriva viermilor cardiaci. Totuși, trebuie să știi că, fără rețetă, nu poți cumpăra niciunul dintre aceste medicamente.

The Food and Drug Administration (Administrația pentru alimente și medicamente) stabilește că aceste medicamente pot fi achiziționate doar de la medicul veterinar autorizat sau de la o farmacie pentru animale de companie, cu acceptul medicului veterinar. Această regulă te obligă, în esență, să te duci la veterinar pentru un test anual de depistare a viermilor. Din nou, având în vedere tratamentul dificil, acesta este un preț mic de suportat.

În plus, este important să lucrezi cu medicul veterinar pentru a te asigura că vei primi cel mai potrivit tip de medicamente preventive pentru viermii cardiaci, adaptat câinelui tău. Aceasta poate fi o problemă mai importantă decât crezi, pur și simplu pentru că unele rase pot avea unele reacții adverse la anumite medicamente.

Rasele de câine și Ivermectina

Poate că cel mai bun exemplu de reacții adverse este în cazul Ivermectinei. Aceasta este un ingredient activ, prezent într-o mulțime de medicamente de prevenție împotriva viermilor. La majoritatea câinilor, acest ingredient este inofensiv sănătății acestora.

Cu toate acestea, unele rase de câini suferă de o mutație genetică care tinde să le facă hiper-sensibile la ivermectină, până în stadiul în care acesta devine periculos. Se cunosc mai multe rase de turmă care au această mutație, cum ar fi Border Collie și Ciobănescul de Shetland, dar și alte rase.

În cazul câinilor care au această mutație, Ivermectina traversează bariera sânge-creier. Când se întâmplă acest lucru, câinele poate suferi leziuni neurologice, ceea ce ar putea să ducă chiar la deces. Medicamentele preventive pentru viermii cardiaci nu sunt sursă din care acest ingredient activ poate fi ingerat – câinii care mănâncă excrementele animalelor tratate împotriva viermilor cardiaci pot fi, de asemenea, expuși.

Simptomele acute legate de toxicitatea cu ivermectină pot începe să se manifeste destul de repede – în termen de 4 până la 12 ore de la înghițire, ca să fiu precis. Simptomele mai ușoare pot începe, de asemenea, să crească în 2 până la 3 zile. Unele dintre aceste simptome includ dezorientarea, letargia, o incapacitate de a sta (în cele 4 labe), ritm cardiac lent și chiar orbire bruscă.

Evident, dacă ai deții un câine ce aparține raselor de turmă (ciobănesc), este important să discuți cu medicul veterinar pentru a te asigura că acesta poate sau nu beneficia de tratamente ce conțin ivermectină. Dacă faci asta, vei oferi câinelui tău o protecție suplimentară împotriva viermilor cardiaci și a altor paraziți.

Îți iubești câinele, iar acesta trebuie protejat!

Viermii cardiaci sunt paraziți destul de feroce. Volumul corpului lor poate provoca pagube importante, devenind chiar letali. Având în vedere că este nevoie doar de o singură înțepătură de țânțar pentru a ajunge în corpul câinelui, dar și de tratamentul dificil pentru a-i elimina, este obligatoriu să acorzi atenție sporită acestei potențiale probleme.

Din fericire, folosind medicamentele preventive și vizitele anuale la medicul veterinar, această problemă potențială poate fi monitorizată îndeaproape și rezolvată înainte de a deveni o problemă gravă. Sincer, dacă îți iubești câinele, așa cum ar trebui să facă orice stăpân, lupta cu viermii cardiaci ar trebui să fie relativ ușoară pentru tine.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top