Este sigur să îți lași animalul de companie să doarmă în patul tău?

Acest câine este lăsat de stăpân să doarmă în pat alături de acesta

Este sigur să îți lași animalul de companie să doarmă în patul tău? Hmmm…ei bine, să începem cu ceea ce este evident. Dacă ești unul dintre acei nebuni din Florida, care are ca animal de companie un aligator sau un boa constrictor de 10 metri – răspunsul este o un mare nu!

Dacă totuși ai ceva mult mai mic, mai blănos și mai puțin probabil să te vadă ca pe o gustare noaptea târziu, să zicem un câine sau o pisică, atunci răspunsul este puțin mai nuanțat.

Citește mai jos și vom arunca o privire asupra pericolelor potențiale ale dormitului cu loialul tău câine sau cu o mâță prietenoasă.

Depinde de sănătatea ta și a lor

Șansele de a te molipsi de ceva de la împărțirea patului cu animalul tău de companie – în afară de un suflu de respirație de câine – sunt foarte rare, într-adevăr.

Atâta timp cât animalul tău de companie are vaccinurile la zi și este văzut regulat de un medic veterinar, atunci șansele să te molipsești de ceva lăsându-l să doarmă lângă tine în pat sunt incredibil de mici.

Deși dacă suferi de orice formă de sistem imunitar slăbit, să împarți patul cu animalul tău de companie ar putea fi o idee proastă. Deci, ia o pauză scurtă dacă te recuperezi după o răceală urâtă sau o gripă. Și cu siguranță evită complet dacă ești imunosupresat ca urmare a cancerului, a unui transplant sau a HIV-ului.

Va cauza probleme comportamentale?

Ca să fim clari, acelea sunt probleme de comportament la animalul tău, nu la tine.

Pentru o lungă perioadă de timp, proprietarii de animale de companie au fost sfătuiți că împărțirea patului în special cu iubitul lor câine era o veste proastă. Totuși, acest lucru pare să se bazeze pe experiențe cu animale deosebit de agresive și cu un comportament slab, și nu cu un câine obișnuit.

Dacă, în caz contrar, prietenul tău patruped este un animal foarte bine adaptat și cuminte, care nu prezintă semne de agresiune, atunci dormitul pe patul tău noaptea nu credem să schimbe asta.

Având un pat așa de confortabil, ar putea să-l facă să-și dorească mai puțin să ți se alăture la alergarea de dimineață!

Te-ai întrebat vreodată de câte ore de somn are într-adevăr nevoie câinele tău? S-ar putea să fii surprins. Aruncă o privire la acest ghid util despre câini și somnul lor. Nu trebuie confundat cu răpirea de câine, care este ceva cu totul diferit.

Ai alergii?

În mod evident, dacă ai vreo reacție la scuamele animalelor de companie, ar trebui să fii destul de pregătit să îți primești pedeapsa dacă îi permiți amicului tău patruped să doarmă pe patul tău. Oricât de mult ai îndrăgi faptul că se ghemuiește lângă tine noaptea.

Ceea ce este mai puțin evident este rolul pe care îl pot avea animalele de companie în declanșarea sau amplificarea simptomelor altor alergii. Cum ar fi polenul sau praful.

Dacă suferi de alergii, atunci te rugăm să nu împarți patul cu animalul tău de companie. Nu îl lăsa nici măcar în dormitor. Pot părea inofensivi, dar, de fapt, sunt bureți alergeni.

Pe măsură ce rătăcesc prin casă și grădină, corpurile lor frumoase și blănoase adună tot felul de particule. Dacă îi lași apoi în patul tău, acele particule vor fi lăsate peste tot și vor fi foarte greu de curățat. Rezultatul, nopți interminabile de strănut, mucus și mâncărimi ale ochilor.

Trebuie adăugat că dacă vreun membru al familiei tale are alergii, sfătuiește-l să-și trateze camera ca pe o zonă de carantină. Sfătuiește-i să nu-și lase vreodată ușa camerei deschisă. Odată ce un animal prinde gustul de a dormi în paturi confortabile, probabil că nu va mai discerne prea bine pe al cui îl va alege.

Nu toate perspectivele sunt sumbre pentru cei dintre voi care strănută. Dovezile sugerează că atunci când copiii cresc în jurul animalelor, aceștia sunt mai puțin susceptibili să dezvolte alergii.

Depinde de vârsta ta

Deși ar putea părea adorabil în fotografii, nu este recomandat să-ți lași copilul să doarmă cu animalul de companie. De fapt, până la vârsta de șase ani, probabil că este mai bine pentru copil și animalul de companie să stea separat atât în timpul somnului de zi, cât și în timpul somnului de noapte.

Inițial, acest lucru ar putea provoca unele lacrimi –  la urma urmei, toți câinii și pisicile sunt mai mult sau mai puțin ursuleții perfecți – dar mai târziu poate salva o mulțime de lacrimi.

În timp ce riscul că ar putea să se întâmple ceva cu animalul de companie sau copilul este foarte mic, totuși există. Poate copilul tău se joacă puțin prea tare, trage o coadă puțin prea agresiv și animalul tău de companie răspunde în consecință. Chiar nu merită riscul.

S-ar putea să dormi chiar dacă sună alarma

Probabil ai realizat până acum că riscurile de a împărți un pat cu animalul tău de companie, atâta timp cât amândoi sunteți sănătoși și majori, sunt nesemnificative. Beneficiile, totuși, nu sunt.

În primul rând, dormitul cu un câine sau o pisică îți asigură o sursă suplimentară de căldură pentru a te ajuta să treci prin nopțile lungi de iarnă. Fapt amuzant: Aborigenii australieni obișnuiau să clasifice cât de rece era o noapte petrecută dormind în tufiș, prin câți câini ar fi fost necesari pentru a le ține de cald, ca în „A fost o noapte de cinci câini, nu-i așa, colegul?”

În al doilea rând și cel mai important, dormitul cu animalul iubit are un efect uimitor de reducere a stresului atât asupra ta cât și asupra animalului în cauză. Atunci când formăm o legătură strânsă cu oricine, om sau animal de companie, corpul nostru răspunde eliberând o substanță chimică cunoscută sub numele de oxitocină, „hormonul iubirii”. Oxitocina reduce sentimentele de anxietate, stres și chiar ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Prin urmare, atât timp cât este consensual pe ambele părți, te rog, dă-i drumul și dormi cu animalul tău de companie. Nu mă învinovăți dacă nu îți vei auzi alarma mâine!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top