Viermii intestinali la cățeluși – trecere în revistă a celor patru tipuri majore

Pui examinat de doctor veterinar în vederea descoperirii viermilor intestinali

Dacă intenționați să achiziționați un cățeluș pentru prima dată, probabil știți deja că discuțiile despre viermii intestinali sunt în vogă printre stăpânii de cățeluși. Deși sunt în mod evident dezgustători, este posibil să nu știți prea multe despre ei, în afară de faptul că provoacă silă. Fiți siguri; aveți mult de învățat.

O privire asupra viermilor la cățeluși

Există mai multe tipuri diferite de viermi care se pot manifesta în corpul cățelușului. Fiecare dintre ei își creează propria cale unică spre distrugere. De asemenea, au propriul aspect distinctiv; unul dincolo de termenul de „respingător”.

Tipuri de viermi care pot fi găsiți în corpul cățelușului vostru

Există patru tipuri majore de viermi intestinali care pot afecta sănătatea cățelușului prin sistemul său digestiv: viermi inelații, viermi bici, viermi cu cârlig și viermi lați. Fiecare parazit poate provoca ravagii în interiorul corpului unui cățel, deși trebuie menționat că unii viermi sunt mai serioși decât alții.

Cel mai comun vierme pe care l-ați putea vedea la un cățel este un vierme rotund. Motivul are legătură cu natura dezvoltării, deoarece un procent mare de câini se nasc cu viermi microscopici sau larve în țesuturi.

Motivul pentru care aceste creaturi dezgustătoare ajung acolo de la început se datorează migrației materne. Cu alte cuvinte, vor trece direct prin uterul mamei și în corpul puiului în creștere. Viermii inelați pot fi transferați și prin alăptare prin laptele mamei.

Acești viermi pot crea o infestare destul de gravă când ajung la vârsta adultă, mai ales atunci când luați în considerare că viermii inelați de sex feminin pot produce o cantitate de 200.000 de ouă într-o singură zi. Din păcate, o infestare majoră poate fi fatală pentru un cățel, deoarece poate provoca un blocaj intestinal sever.

Viermii cu cârlig nu par să fie la fel de răspândiți ca viermii inelați la un cățeluș. Cu toate acestea, aceștia pot fi transferați și la un cățel de la mamă prin migrare din uter sau chiar prin laptele mamei. Ei pot fi, de asemenea, contractați prin contactul cu fecalele câinelui.

Cel mai bun mod de a descrie acești paraziți minusculi, subțiri, este să vi-i închipuiți ca pe niște mici vampiri. După cum sugerează și numele lor, metoda lor de operare este de a se prinde în intestinul subțire al unui cățel și de a suge sânge. O contaminare severă cu viermi inelați poate cauza anemie extremă la pui și poate fi chiar fatală în unele cazuri.

Al treilea tip de vierme, viermele bici, este contractat în primul rând prin solul contaminat sau solul contaminat sau în condiții sub nivelul optim de viață, cum ar fi o cușcă. Acești paraziți specifici sunt prezenți la intersecția dintre intestinul subțire și cel gros al cățelușului.  De asemenea, sunt cunoscuți ca hematofagi, deși au tendința să cauzeze probleme mai ușoare comparativ cu omologii lor cu cârlig.

Celălalt parazit intestinal mare pentru care să vă faceți griji  este viermele lat sau tenia. Acest dăunător este la fel de interesant pe cât este de dezgustător, deoarece viermele de 10-71 cm poate fi format din până la 90 de segmente. Ba mai mult, aceste segmente pot conține ouă, ceea ce înseamnă că, chiar dacă se desprind de restul viermelui, pot crea în continuare mai multe creaturi.

Viermii lați sunt o problemă, deoarece privează un cățeluș de substanțele nutritive din corpul său pe măsură ce alimentele sunt procesate în sistemul digestiv. De asemenea, sunt supărători, deoarece de obicei nu sunt doborâți de medicamentele care pot distruge alți viermi. În plus, trebuie menționat că acești viermi pot ajunge la oameni în unele cazuri.

O privire asupra viermilor inimii

În timp ce majoritatea viermilor care vă pot afecta câinele tind să atace sistemul digestiv, există un vierme deosebit de periculos care procedează diferit – viermele inimii. Acest parazit, care poate crește până la 36 cm, se va localiza în inimă, precum și în arterele care transportă sângele la plămâni.

O infestare cu viermi de inimă poate perturba funcționalitatea corectă a inimii, plămânilor și sângelui și poate produce efecte negative de la coagularea sângelui la respirație. Dacă rămâne netratată, o infestare ar putea fi fatală. În timp ce viermii de inimă pot fi transferați numai prin mușcătura de țânțar, este nevoie doar de o singură mușcătură pentru ca infecția cu viermi de inimă să se producă.

Cum îmi pot da seama dacă câinele meu prezintă viermi intestinali?

Pentru proprietarii de câini novici poate fi frustrant să-și dea seama dacă câinele are sau nu viermi intestinali. La urma urmei, acești paraziți sunt microscopici și, practic, imposibil de detectat cu ochiul liber – dacă vreodată părăsesc corpul câinelui, în primul rând.

Totuși, sunt mai multe simptome pe care le-ar putea semnala un cățeluș și care vă vor ajuta să decideți dacă există sau nu o problemă potențială cauzată de viermii intestinali. În mod nesurprinzător, multe dintre aceste simptome au legătură cu sănătatea sistemului digestiv al câinelui.

Unele dintre semnele pe care le veți vedea au legătură cu anumite activități ale întregului sistem digestiv, cum ar fi vărsăturile sau diareea. În cazul în care câinele are viermi lați, este posibil să puteți localiza anumite segmente ale creaturilor în fecalele câinelui sau în blana din jurul posteriorului acestuia.

Puii pot începe, de asemenea, să aibă un aspect balonat sau umflat dacă prezintă o infestare cu vierme. Acest lucru este frecvent întâlnit în cazul în care cățelul a contractat viermi inelați sau viermi cu cârlig de la mama sa.

Unele dintre simptomele asociate prezente într-o situație de infestare cu viermi intestinali au o natură mai comportamentală. Dacă vedeți că un cățel prezintă o schimbare bruscă a apetitului sau o pierdere rapidă în greutate și dacă nu i-ați schimbat dieta, nu presupuneți că a devenit, dintr-o dată, pretențios. Ar fi putut fi afectat de o problemă cauzată de unul sau mai multe tipuri de viermi.

Plictiseala manifestată în mai multe moduri ar putea fi un semn al prezenței viermilor. Dacă un cățeluș  activ se transformă brusc într-un ghem de letargie sau dacă blana lui și-a pierdut dintr-o dată strălucirea, acesta ar putea avea o problemă cauzată de viermi. Pielea cățelușului ar putea deveni vizibil iritată în cazul unei infestări severe.

Cum să tratez problema viermilor la cățelușul meu?

Viermii intestinali la cățeluși par a fi o problemă destul de gravă. Din fericire, de obicei nu sunt atât de dificil de tratat pe cât ați crede. Cu toate acestea, ar trebui să vă ocupați de ei într-un anumit interval de timp.

Dacă aveți în plan să deparazitați un cățeluș, este recomandat să faceți asta cât mai curând posibil. Cea mai bună opțiune este începeți procesul la vârsta de două săptămâni și să-l continuați la fiecare două săptămâni până când puiul ajunge la vârsta de trei luni. De acolo, ar trebui să-l deparazitați lunar până la șase luni.

Deparazitarea nu este atât de dificil de pus în practică pe cât pare. Cel mai adesea, procesul presupune vizita la medicul veterinar și obținerea unei rețete pentru un tratament de deparazitare. În unele cazuri, aceste medicamente vor ține locul necesității deparazitării bilunară.

Există câteva lucruri de care ar trebui să fiți conștienți înainte de a obține o rețetă de deparazitare. În primul rând, ați putea obține o rețetă pentru un tratament împotriva viermilor de inimă care se va dovedi eficient și împotriva viermilor intestinali cu formă rotundă, cum ar fi viermii inelari, cu cârlig sau viermii bici.

Acestea fiind spuse, pe piață nu există un tratament universal de deparazitare. Cel mai important caz particular îl reprezintă viermele lat care necesită tratament special pentru a fi eliminat.  Din fericire, aceste medicamente dizolvă paraziții, așa că nu va fi nevoie să scoateți fâșii lungi de viermi din posteriorul câinelui.

Prevenirea reinfectării cu viermi a cățelușului tău

Deși problemele cauzate de viermi nu sunt tocmai rare la cățeluși, rețineți că micuțul nu va scăpa de această fază. Adevărul este că viermii intestinali pot afecta câinele în orice etapă a vieții sale. De fapt, problemele cauzate de viermi pot fi destul de frecvente la câinii în vârstă.

Cu toate acestea, puteți fi proactiv pe parcursul vieții câinelui pentru a opri fluxul dezvoltării viermilor intestinali. Unele dintre aceste măsuri preventive sunt abordate din perspectivă clinică. Alte concepte sunt bine înrădăcinate în simțul practic.

De exemplu, singura măsură preventivă foarte importantă pe care o puteți lua acasă este să îndepărtați fecalele câinelui. Viermii prosperă în fecalele câinelui, iar substanța neplăcută poate fi un loc excelent pentru a găsi ouă de vierme și larve. Îndepărtarea cu atenție a fecalelor va reduce situațiile în care câinele ar putea intra în contact cu aceste creaturi.

De asemenea, fiți foarte prudenți în administrarea medicamentelor împotriva viermilor puiului vostru. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să aveți o discuție amănunțită cu medicul veterinar. Aceasta vă va ajuta să urmați un regim sănătos, fără probleme cauzate de medicamente care nu funcționează bine împreună.

Deparazitarea este un semn suprem al dragostei față de cățeluș

Dacă vă gândiți mai bine, confruntarea și gestionarea viermilor intestinali, pentru cățelușul vostru, este un efort destul de neplăcut. Cu toate acestea, v-ar fi foarte dificil să contestați orice afirmație referitoare la cât de vitală este procedura astfel încât câinele să-și mențină în mod corespunzător o sănătate bună, atât în stadiul de cățel, cât și pe măsură ce devine adult. În plus, nu-i așa că loialitatea micuțului merită efortul de a vă ocupa de câțiva viermi scârboși?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top