Câinele a urinat în patul meu! De ce a făcut ceva atât de respingător?

Acest câine a urinat în patul stăpânului

Ești obosit, după o zi lungă. Abia aștepți să-ți pui pijamalele și să te bagi în pat. Când sosește momentul, tragi cearșaful, te întinzi și dai peste un loc mare umed, urât mirositor. Câinele tău a urinat pe cearșafuri.. din nou. Dar de ce?

Nu este supărat pe tine. Dar ar putea fi altceva

Primul instinct pe care îl poți avea după ce ai întâlnit o pată de urină pe cearșaf este a fost lăsată intenționat de câine pentru tine. În timp ce frustrările îți pot afecta opinia până la punctul în care crezi că pare a fi cazul, adevărul este că nu stă în natura câinilor să se răzbune. Asta nu înseamnă neapărat că udarea patului nu este modul lor de a semnala ceva.

În unele cazuri, un câine urinează pe pat ca semn al anxietății de separare. Când câinele intră în această stare de spirit, el poate căuta refugiu într-un loc care are mirosul tău, pentru că știe că se poate simți în siguranță acolo ori de câte ori ești plecat. Într-un fel, acest comportament de a urina în pat este un semn că îi este dor de tine și se plictisește în absența ta – ceva care poate părea puțin drăguț dacă rezultatele nu ar fi atât de dezgustătoare.

Câinele tău a fost dresat adecvat?

În multe cazuri, faptul că un câine urinează în pat indică o lipsă de dresaj cu privire la comportamentul de satisfacere a nevoilor în casă – sau, cel puțin, o neînțelegere a acestui  proces din partea câinelui. S-ar putea ca acesta să nu înțeleagă pe unde ar putea merge și unde nu ar trebui să meargă. Dacă bănuiești că acesta este situația, ar fi potrivit să reluați cu el câțiva pași de bază din dresajul de satisfacere a nevoilor în locurile permise din casă.

Urinare vs. Marcare

Nu toate situațiile de urină înseamnă satisfacerea nevoii de a urina. În cazul în care câinele tău urinează în pat în cantități mici și observi cantități la fel de mici în jurul casei, este posibil să nu fie deloc o problemă de nevoie fiziologică. Mai degrabă, ar putea fi un semn că acesta își marchează teritoriul.

Marcarea teritoriului este cel mai adesea asociată masculilor, deși femelele pot participa și ele în proces.  Marcarea începe de obicei în perioada adolescenței unui câine, iar comportamentul poate crește odată ce acesta atinge maturitatea fizică. Există o serie de modalități prin care poți preveni apariția acestui comportament, de la comportamente practice precum schimbarea cearșafurilor la acțiuni mai complexe, cum ar fi sterilizarea sau castrarea câinele tău.

Urinarea câinelui tău poate fi un semnal de alarmă

Să zicem că dresajul cu privire la comportamentul de satisfacere a nevoilor fiziologice în casă a fost trecut cu brio de câinele tău și nu mai vezi vreo pată de urină în jurul casei și el se simte bine datorită diverselor jucării de mestecat și puzzle-uri care îl țin ocupat cât timp ești plecat. Totuși, ajungi acasă și îți găsești patul udat de urina câinelui. De ce?

În acest caz, urina lăsată de câine ar putea fi semn al unei afecțiuni medicale ce îți afectează câinele. Aceasta ar putea varia de la o simplă infecție a tractului urinar la ceva mai grav, cum ar fi o boală a rinichilor. Dacă bănuiești că din punct de vedere al sănătății câinele tău nu funcționează la 100%, cel mai bine ar fi să faci imediat o programare la medicul veterinar.

Iubirea – Cel mai bun mod de a gestiona situația, indiferent de aceasta

Să vii acasă și să îți găsești patul plin de urină nu este numai neplăcut. Te poate înfuria, și primul tău instinct ar putea fi să-ți descarci astfel de frustrări pe vinovatul tău blănos. Cu toate acestea, este înțelept să te retragi și să-ți aduni gândurile să-ți recapeți autocontrolul, mai întâi.

Este important să-ți amintești că deși câinele tău a făcut ceva greșit, din punctul tău de vedere, probabil că nu își dă seama de asta. Din perspectiva câinelui, este o problemă comportamentală și nu una emoțională. Abordarea problemei prin propriul nor de emoții frustrate nu-l va ajuta pe micul tău prieten să învețe corect din greșeală.

Pe măsură ce parcurgi pașii de a stabili motivul pentru care câinele tău continuă să ude patul, procedează cu aceeași dragoste, răbdare și bunătate pe care le arăți de obicei câinelui tău. Procedând astfel, vei conduce câinele către soluția adecvată, într-un mod care să consolideze în cele din urmă legătura pe care o aveți amândoi. Și, într-adevăr, ce ți-ai putea dori mai mult?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top