Cușca specială în care cățelușii învață „mersul la oliță”

Cușcă special creată pentru ca un cățeluș să învețe să-și facă nevoile acolo unde trebuie

Educarea cu privire la satisfacerea nevoilor fiziologice este esențială atunci când ai un cățeluș. Dacă locuiești într-un apartament sau un spațiu fără curte sau o zonă verde accesibilă, ar putea fi ceva problematic. Acest proces a fost înlesnit odată cu apariția apartamentelor pentru dresarea “mersului la oliță” al cățelușului.  Sunt acestea eficiente?

Elementele de bază ale învățării „mersului la oliță”

Trucul pentru un dresaj de succes cu privire la satisfacerea nevoilor într-un singur loc nu funcționează atâta timp cât câinele tău nu își dă seama unde trebuie să meargă pentru a face pipi. Totul constă în consolidarea comportamentului pozitiv atâta timp cât oportunitățile pentru un comportament negativ sunt minimizate. Această consolidează și legătura de încredere dintre tine și câinele tău, ceea ce duce la o relație sănătoasă.

Teoretic, aceasta înseamnă că îți poți învăța câinele să-și facă nevoile aproape oriunde ai vrea. Acest raționament stă la baza apartamentelor pentru cățeluși. Acestea nu sunt concepute ca o alternativă la ușurarea în aer liber, ci ca o metodă de a promova comportamentul pozitiv.

Ce este un apartament pentru cățeluși?

Un apartament pentru cățeluși ar putea părea ca un echipament de lux pentru un proprietar de câini novice. În realitate, este efectiv o cușcă cu o baie, o căsuță care seamănă cu un culcuș sau un cuib. Deși există asemănări între cele două, există și câteva diferențe notabile.

Spre exemplu, ambele spații dispun de o zonă delimitată pentru nevoile fiziologice, separată de zona în care câinele doarme, mănâncă sau bea. Acest lucru sprijină direct instinctele unui câine, deoarece acesta nu doarme, nu mănâncă și nu bea acolo unde își face nevoile.

Principala deosebire dintre o cușcă și un apartament pentru cățeluși este că apartamentul are mai multe intrări, în timp ce o cușcă are doar una. În mod normal, câinele va avea o intrare care duce la zona în care își face nevoile și una care duce la zona de dormit/de mâncat.

Cum „funcționează” un apartament pentru cățeluși

Mecanismul de bazal unui apartament pentru cățeluși este destul de simplu pe hârtie. În mod normal, zona pentru nevoile fiziologice este mult mai mare decât zona de dormit. Aceasta a fost concepută intenționat, permițându-i câinelui să-și facă nevoile cât mai departe vrea de zona de dormit fără a părăsi întreg spațiul.


Care sunt avantajele utilizării unui apartament pentru cățeluși?

Există câteva avantaje evidente ale utilizării unui apartament pentru cățeluși ca și instrument esențial pentru dresaj. Unele dintre aceste avantaje explorează instinctul natural al câinelui, cum ar fi spațiul separat pentru nevoile fiziologice și dormit/luat masa menționat anterior. Altele sunt legate de conceptul de dresaj în general.

Spre exemplu, apartamentul pentru cățeluși ar putea fi un instrument eficient pentru cei care locuiesc în apartamente și accesul la o curte sau un spațiu exterior pentru nevoile fiziologice nu există sau este limitat. Acesta ar putea fi avantajos în special dacă ai un cățeluș care trebuie să-și facă nevoile la fiecare două ore.

În plus, vor fi întotdeauna momente în care câinele este în interior și se confruntă cu o situație „trebuie să plec”. Chiar dacă puii dezvoltă abilitatea de a se abține în jurul vârstei de 12-16 săptămâni, nu o pot face pentru prea mult timp. Apartamentul le oferă un loc convenabil pentru a-și face nevoile – fără a afecta spațiul lor de dormit.

Care sunt dezavantajele unui apartament pentru cățeluși?

Într-un fel, principalul dezavantaj al unui apartament pentru cățeluși este modul în care proprietarul îi înțelege funcționalitatea. Ar putea crede că ansamblul este o scurtătură care îl va scuti de ore întregi de modelare comportamentală în ceea ce privește eliminarea materiilor excretate. Este complet greșit.

Dacă te aștepți ca puiul să utilizeze apartamentul pentru cățeluși așa cum este conceput, tot trebuie să lucrezi cu el astfel încât să știe cum ar trebui să funcționeze. În lipsa acestui  proces, ansamblul nu va fi altceva decât o cușcă mai mare.

Acest lucru este deosebit de important atunci când cățelul descoperă lumea exterioară în afara casei sau apartamentului tău. Dacă îți scoți câinele la plimbare și observă că își poate face nevoile oriunde, s-ar putea gândi că poate face la fel și în casa ta. Acest obstacol poate fi depășit cu răbdare și perseveranță.

Probabil că cea mai mare problemă a deținerii unui apartament de cățeluș este că poate face un proprietar destul de leneș. La urma urmei, ar putea gândi că, din moment ce câinele știe să-și facă nevoile acolo, de ce ar mai avea nevoie să iasă?

Cu toate acestea, această lenevie evidentă este nedreaptă față de câine din alte motive decât mersul la baie. Toți câinii au nevoie de o anumită doză de mișcare – chiar și rasele leneșe – și toți au nevoie de socializare pentru a fi bine echilibrați. Dacă îi privezi de acestea, le împiedici destul de mult dezvoltarea.

Nu uita să menții curățenia zonei în care își face nevoile!

Dacă alegi într-adevăr un apartament pentru cățeluș, este absolut important să păstrezi spațiul curat și ordonat. Dacă vezi excremente sau o pată de urină în zona în care își face nevoile, curăț-o rapid.

De asemenea, asigură-te că ai un nou înveliș la îndemână, dacă este necesar, astfel încât să nu pășească din neatenție în propria mizerie.

Dacă puiul simte și cea mai mică urmă de urină sau fecale în aer în jurul zonei sale de murdărie, va fi mai puțin dornic să folosească spațiul. Poate fi chiar reticent să folosească cealaltă porțiune a ansamblului în cazul în care consideră mirosul destul de rău.

Te avantajează un apartament pentru cățeluși? Tu decizi

Nu există o metodă universal corectă sau greșită pentru a-ți învăța câinele să facă diverse lucruri cum ar fi mersul la oliță, iar utilizarea unui apartament pentru cățeluși nu face excepție. Cel mai bun mod de a decide dacă acest dispozitiv este potrivit sau nu, este să fii pe aceeași lungime de undă cu personalitatea înnăscută a câinelui tău. Și dacă te afli în plin antrenament, ai putea face asta mai ușor decât crezi.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top