Testul IQ al câinelui: un semnal de alarmă sau doar o sursă de distracție?

Acest câine poartă ochelari în fața unui laptop

Ne-am întrebat cu toții măcar o dată cât de deștepți sunt puii noștri. Ceea ce nu ne-am dat seama este că există teste de IQ pentru câini pe care le poți aplica pentru a măsura intelectul câinelui tău. Dar cât de exacte sunt aceste exerciții cu privire la capacitatea mentală canină?

Dorința de a descifra inteligența cățelușilor

Există variante de teste de inteligență canină de zeci de ani. Probabil cel mai cunoscute dintre aceste teste derivă din cartea Inteligența câinilor, scrisă în 1994 de Stanley Cohen. Interesul față de intelectul câinelui continuă să se modeleze și să evolueze astăzi, așa cum au demonstrat rapoartele recente.

Din punctul de vedere al proprietății canine, impulsul de la baza testării inteligenței câinilor noștri derivă, probabil, din plăcere; o modalitate prin care ne putem conecta cu prietenii noștri patrupezi la nivelul lor. Din punct de vedere științific, studiul inteligenței unui câine se realizează cu ramificații mentale umane, cum ar fi încercarea de a găsi o legătură între intelect și longevitate.

Inteligență și rase

Nu trebuie să aplici un test IQ pentru a ști că unele rase sunt mai inteligente decât altele. Acest intelect în funcție pe rasă este condus în mare parte de trăsături înnăscute, cum ar fi abilitate de a lucra eficient sau un truc pentru încântarea mulțimilor. Uneori, inteligența lor îi face ușor de dresat, deși, în unele cazuri, îi poate determina să creadă că sunt câinele alfa.

Câinii din clasa de turmă, de lucru, sau sportivă sunt în general considerați printre cele mai inteligente rase din regatul canin. Aceasta are logică, bineînțeles. La urma urmei, acești câini sunt crescuți pentru a învăța și executa sarcini destul de complexe, de la ținerea turmelor în rând, la ridicarea prăzii de la o vânătoare bună.

Asta nu înseamnă că rasele din alte clase sunt tâmpe, în niciun caz. De exemplu, câinii din rasa pudel și papillon tind să se poziționeze foarte mult pe scara creierului de cățeluș, în ciuda faptului că sunt sportive și, respectiv, toy. Unii câini din alte categorii au o notă mai mare a intelectului pentru că știu să „facă atmosferă într-o încăpere”, folosindu-și farmecul pentru a-i încânta pe cei din jurul lor.

Desigur, doar pentru că un câine este deștept, nu este și neapărat un câine ușor de întreținut. Uneori, nevoia lui instinctuală de a lucra poate duce la o dorință de a face mult mai multă mișcare decât tine. În alte cazuri, lipsa unui mediu stimulativ care să răspundă nevoilor lor intelectuale poate duce la distrugerea și ruperea unor piese de mobilier din cauza plictiselii.

În schimb, asta nu înseamnă că acei câini care au un nivel scăzut pe scara inteligenței nu sunt demni de a fi animalul tău de companie. De exemplu, câinii din rasa bulldog și beagle sunt, în mod tradițional, în partea de jos a acestui clasament, din cauza nivelului scăzut de obediență sau dificultăților de dresare. Cu toate acestea, aceștia pot deveni câini de familie iubitori și fideli, dacă sunt dresați cu răbdare.

Ce includ testele de inteligență pe care le aplicăm câinilor?

Un test de IQ de bază pentru câini este format de obicei dintr-o combinație de activități de rezolvare a problemelor, exerciții de memorie și înțelegere a limbajului. Aceste elemente sunt concepute pentru a testa diverse elemente mentale precum logica, procesarea, recunoașterea și memoria. Dacă utilizezi regulile stabilite în cartea lui Cohen, îi vei da câinelui tău opt teste.

Cu aceste teste, un câine extrem de inteligent este măsurat în metrici precum viteza cu care poate prelua o recompensă de sub o supă sau dacă răspunde la tine dacă-l strigi o dată pe nume. La celălalt capăt al spectrului, în cazul în care câinele tău vine la tine când spui „frigider” sau dacă nu-l interesează exercițiul, în primul rând, se pretinde că ar fi slab de minte.

Cât de mult contează aceste teste?

În general, se recomandă ca orice persoană care își trece câinele prin pașii de testare a inteligenței să facă acest lucru cu o doză de scepticism. Dacă acesta își dă seama sau nu cum să-și scoată prosopul de pe cap în mai puțin de două minute nu schimbă faptul că este un tovarăș fidel. Și, în primul rând, de asta ai vrut un câine, nu?

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top