Metis Shih Tzu-Pomeranian – atunci când jucăriile prind viaţă

Metis Shih-Tzu Pomeranian deranjat de vânt

Acest câine de designer, rezultatul împerecherii unui Shih Tzu cu un Pomeranian pare să fie călcâiul lui Ahile pentru orice iubitor al raselor de buzunar. Energic, loial şi sociabil, aceşti metişi adoră să fie în lumina reflectoarelor oricând şi oriunde. Oare sunt câinii potriviţi şi pentru tine?

Prezentarea generală a metisului Shih Tzu-Pomeranian

După cum ne-am obişnuit în cazul câinilor de designer, apariţia lor în lumea canină nu a fost încercuită în niciun calendar. Cu toate astea, în ultimele două decade, popularitatea metişilor Shih-Tzu Pomeranian pur şi simplu a explodat. Un decisiv ce a influențat succesul acestora a fost marketingul de care au beneficiat involuntar, fiind o rasă preferată în rândul celebrităţilor.

Deşi este un câine foarte popular, în jurul acestui metis s-a creat o controversă referitoare la numele acestuia. Unii îi spun „Shiranian”, dar, pe lângă acesta, au apărut şi alte apelative pentru acest metis, printre care „ Pomshi”, „Shih a Pom”, „Shih-Pom” sau „Pom-Tzu”.

Oricum i-ai spune, metisul Shih Tzu-Pomeranian are un aspect unic, definitor sintagmei „dragoste la prima vedere”. Micuţul poartă de obicei o blană dublată ce poate fi lungă şi mătăsoasă, precum cea a unui Shih Tzu. În unele situaţii, gena de Pomeranian îi poate transforma blana dreaptă într-una vălurită, iar căţeluşul va arăta mai „plin de el”.

Culoarea blănii variază între roşcat, crem, gri, cu tentă portocalie, ciocolatiu, tigrată şi altele. Ei sunt destul de măricei pentru categoria câinilor de buzunar sau de tip toy. Înălţimea lor variază între 17 şi 30 de centimetri, iar greutatea între 2 şi 7.5 kilograme.

Personalitatea unui Shiranian

Un alt motiv pentru care acest metis şi-a creat un renume, în afară de popularitatea în rândul vedetelor, este plusul de personalitate pe care îl deţine. Pot fi comparaţi cu uşurinţă cu jucăriile mecanice preferate din copilarie: gata în orice moment să-i încânte pe cei din jur! De altfel, sunt nişte câini cu un grad de inteligenţă ridicat şi vor găsi mereu moduri noi prin care să aducă zâmbete pe chipurile celor dragi.

Plini de afecţiune, vor face tot ce le va sta în puteri pentru a obţine cât mai mult timp petrecut în preajma stăpânului. Ei tânjesc după acest lucru şi se te vor însoţi la fiecare pas din momentul în care au simţit o legătură emoţională strânsă. S-ar putea ca nici toaleta apartamentului să nu fie un loc atât de intim ca înainte de sosirea micuţului sub acoperişul tău.

Însă această personalitate adorabilă poate deveni uşor narcisistă. Ei adoră să fie „sub lumina reflectoarelor” şi îşi doresc ca sala să fie plină la fiecare reprezentaţie. Dacă nu vor primi atenţia cuvenită, „spectacolul” va lua amploare şi uneori poate degenera într-o catastrofă. Acest comportament denotă şi un iz de egoism pentru că, în unele situaţii, a fi în centru atenţiei nu este chiar un lucru bun.

De asemenea, metişii Shih Tzu-Pomeranian pot dezvolta un fel de dependenţă faţă de stăpân. Se pot ataşa excesiv de tine sau familia ta, iar dacă vei sta prea mult departe de el, va deveni anxios şi depresiv. Dacă va intra în acest colaps emoţional, micuţul se va transforma într-o maşină de distrus pentru a-şi descărca trăirile.

Acest căţel nu va fi niciodată potrivit pentru pază. Dorinţa de a bucura pe toată lumea din jurul lui îl va acapara chiar şi în prezenţa străinilor. Cu atât mai mult, ei nu sunt nici gălăgioşi, aşa cum ne-am aştepta de la o rasă de talie mică.

Însă firea lui prietenoasă îl recomandă drept un câine minunat de familie. El socializează bine atât cu alte animale, cât şi cu cei mai mici membri ai familiei. Cu toate acestea, un copil sub o anumită vârstă nu are capacitatea necesară de discernământ pentru a înțelege fragilitatea unui „Shiranian”. Dacă va aflaţi în această conjunctură, gândiţi-vă bine şi evitaţi o decizie pripită.

Shiranian la joacă!

Dacă deţii un astfel de câine, fii sigur că joaca este una din activităţile lui preferate. Acest videoclip îţi va oferi o mostră concentrată din energia pe care o dezvoltă acest micuţ. După cum veţi observa, o simplă jucărie de pluş poate transforma apartamentul dumneavoastră într-un adevărat parc de distracţii!

Câtă nevoie de exerciţii are un „Shiranian”?

Chiar dacă aceşti micuţi funcționează precum un generator de energie, ei nu au nevoie de prea mult exercţiu fizic pentru a fi fericiţi. Nu aveţi nevoie neapărat de o curte pentru a deţine un „Shiranian”, însă acesta trebuie supravegheat pe parcursul orelor de joacă. Dimensiunile lor reduse nu sunt tocmai armele de care au nevoie în cazul unui conflict cu un câine de talie medie sau mare.

Nevoia de exerciţiu depeinde şi de mărimea exemplarului dumneavoastră. Celor mai mici dintre aceştia le este suficientă o plimbare scurtă. Dacă deţineţi un „Shiranian” mai dezvoltat, doar măriţi distanţa parcursă. De asemenea, o ieşire în parc îi va aduce acestuia multă stafisfacţie.

Este important să înţelegeţi ce exprimă trupul patrupedului pe parcursul plimbării. Distanţa poate pare perfect normală pentru dumneavoastră, însă, pentru un căţeluş atât de mic, poate fi mult prea mult. Dacă vă veţi ambiţiona în a duce traseul până la cap, deşi câinele este extenuat, plimbarea s-ar putea transforma într-una târâș.

Metisul Shih Tzu-Pomeranian este uşor de dresat?

„Shiranienii” sunt nişte câini deschişi spre noutăţi, iar asta îi face să îşi ducă sarcinile la bun sfârşit facil şi rapid. Acest lucru se aplică în deosebi exemplarelor tinere, atunci când se vor pune bazele educaţiei şi ale dresajului. Cu toate astea, inteligenţa nativă poate degenera într-un comportament capricios, în cazul în care situaţia scapă de sub control, iar câinele devine mult mai greu de dresat-

De altfel, sunt îndeajuns de inteligenţi pentru a vă detecta frustrările pe parcursul şedinţelor de antrenament. Abuzând de slăbiciunea detectată, ei vor încerca să obţină poziţia de lider. Asiguraţi-vă că dresajul se va desfăşura într-o atmosferă fermă, dar totodată delicată, în aşa fel încât sa păstraţi ierahia câine-stăpân în parametrii naturali ai acesteia. Bineînțeles, nu trebuie să renunţaţi la recompense şi laude pe parcursul sesiunilor de dresaj.

Ce fel de îngrijire necesită „Shiranienii”?

Aceşti metişi nu năpârlesc excesiv precum alte rase, însă lasă la rândul cantităţi de păr demne de luat în calcul în vederea îngrijirii blănii. Pentru a diminua volumul de păr „uitat” de micuţ prin casa dumneavoastră, veţi peria zilnic blana acestuia. Dacă acesta prezintă o blană lungă şi mătăsoasă, perirea zilnică evita formarea smocurilor de blană şi încurcarea firelor.

După cum indică îngrijirea specială de care „haina” sa are nevoie, avem de a face cu un câine cu anumite tabieturi. Pentru a obţine cea mai bună versiune a acestuia, puteţi apela ocazional la servicii speciale de întreţinere. Bineînţeles, tăierea unghiilor, curăţatul urechilor sau periajul dinţilor nu vor lipsi din rutina de îngrijire a „Shiranianului”.

Cum se prezintă metisul Shih Tzu-Pomeranian din punct de vedere medical?

Din cauza apariţiei recente a acestora în lumea canină, nu se pot concluziona anumite predispoziţii la îmbolnăvire. Însă ne putem orienta către rasele de provenienţă ale acestor metişi pentru a putea identifica slăbiciunile transmise genealogic. Printre acestea se numără displazia de şold, colapsul traheal şi diverse afecţiuni ale rinichilor, ale ficatului sau ale vezicii urinare.

Fii pecaut şi, înainte de a achiziţiona puiul, întreabă crescătorul despre problemele de sănătate pe care le-au întâmpinat Shih Tzu şi Pomeranianul împerecheaţi.

După achiziţionare, va trebui să fiţi atent şi la schimbările meteorologice bruşte. Îi pot îmbolnăvi pe micuţi. Pentru a evita asta, îmbrăcaţi-l bine sau ţineţi-l înauntru, într-o temperatură optimă.

În concluzie, acest patruped adorabil va umple inima cu bucurii pe termen îndelungat! Durata medie de viaţă a unui metis Shih Tzu-Pomeranian se situează între 13 şi 15 ani. Longevitatea este moștenirea comună lăsată în urmă de ambii părinţi, atât Shih Tzu cât şi Pomeranianul fiind renumiţi pentru cifrele atinse.

Cât te va costa compania unui Shih Tzu-Pomeranian?

După cum bănuiai, aducerea unui astfel de câine, popular chiar şi în rândul vedetelor, te va costa ceva.

Preţul mediu al unui exemplar variază între 250 si 1300 de dolari. Factori precum vârsta, reputaţia crescătorului sau a canisei, fie raportul disproporţionat înclinat către cerere în faţa ofertei influenţează discrepanţa între limita inferioară şi cea superioară a preţului de achiziţie.

Alte cheltuieli  auxiliare cum ar fi vizitele la veterinar, omologarea, alimentaţia sau jucăriile oscilează în jurul sumei de 1000 de dolari anual.

Adorabil, jucăuş şi plin de viaţă!

Echipat cu o dorinţă de joacă extraordinară şi motivat să facă-i facă fericiţi pe toţi din jur, metisul Shih Tzu-Pomeranian este un căţeluş mic, dar capabil să umple o casă cu energia pozitivă pe care o emană!

Chiar dacă va apela la orice pentru a obţine prim-planul, dragostea pe care o va purta faţă de stăpân şi familie alături de dorinţa de afecţiune din acest metis câinele visurilor dumneavoastră!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top