Metisul Teckel (Dachshund) – Chihuahua: prezentare generală

Câinii Dachshund și Chihuahua sunt micuți curajoși cu o mare trecere în rândul pasionaților de câini. Astfel, e foarte logic că aceste rase au fost încrucișate pentru a-și forma propriul hibrid cunoscut sub numele de Chiweenie. Ținând cont că acest hibrid știe să se facă plăcut prin drăgălășenia lui, poate să și aducă bucurie în viața ta?

Ce contează un nume?

Datorită genealogiei câinelui Chiweenie, acesta mai este cunoscut ca Hot-dogul mexican sau Taco-ul german. La urma urmei, nu contează cum numești acest câine micuț. Este un amic adorabil pe care-l vei îndrăgi – în special dacă îți plac câinii de talie mică.

Scurtă prezentare Chiweenie

Ca mulți câini de designer, Chiweenie nu este recunoscut de unele dintre marile asociații de înregistrare a câinilor. Spre deosebire de unii dintre hibrizi, există o estimare a numărului din momentul în care și-au făcut apariția. Originile câinilor au fost identificate încă din anii ’90 și de atunci au câștigat popularitate.

Unul dintre principalele motive pentru care Chiweenie se bucură de o mare popularitate este faptul că provine din două rase parentale cunoscute pentru mulțimea fanilor pasionați. Și din punct de vedere fizic, unele dintre cele mai populare caracteristici ale fiecărei rase se regăsesc în acest hibrid.

Chiweenie moștenește multe dintre caracteristicile unui Dachsund. Hibridul prezintă un corp lung, picioare scurte și o blană versatilă cu păr scurt sau lung. În unele cazuri, poate moșteni de la Doxie botul lung și subțire și urechile blegite.

Cea mai reprezentativă caracteristică pe care un Chiweenie o moștenește de la Chihuahua este dimensiunea. Acesta este un câine micuț, de numai 20 – 25 cm și o greutate de 3,6 – 5,5 kg. Dacă iei unul cu trăsături Dachsund deosebit de pronunțate, a avea unul în casă este ca și când ai avea un câine toy sau un șoricar în miniatură.

Ocazional, hibridul ar putea împrumuta și alte trăsături Chihuahua. Spre exemplu, poți lua un Chiweenie cu un cap bombat sau cu urechile îndreptate în sus. Chiar ți-ar plăcea această înfățișare dacă într-adevăr cauți cea mai bună versiune a acestor două rase din punct de vedere fizic.

Personalitatea unui Chiweenie

Un alt motiv pentru care un Chiweenie este atât de apreciat ca și câine hibrid este numărul surprinzător de mare al caracteristicilor celor două rase parentale. Aceasta înseamnă că, în comparație cu alți hibrizi, câinele rezultat are un comportament ceva mai previzibil.

În primul rând, atât Dachsund, cat si Chihuahua sunt foarte cunoscuți pentru îndrăzneala și neînfricarea lor. Acest curaj îi poate duce uneori la diverse accidentări, ținând cont mai ales de inclinația către săpat a rasei Dachsund, o trăsătură ce îi ajuta cu mult timp în urmă la vânarea bursucilor și vulpilor.

Curajul unui Chiweenie îl face un câine de pază destul de bun. Acesta nu se dă la o parte de la a lătra pentru a semnala prezența unui străin, chiar dacă acel străin este doar în trecere pe lângă casa ta. Aceasta este o trăsătură mai puțin pe placul vecinilor.

Chiweenie este și un câine foarte isteț, o trăsătură moștenită de la ambele rase parentale. Acesta este și foarte rapid, atletic, având capacitatea de a se adapta sporturilor canine cum ar fi agilitatea, datorită intelectului caracteristic. Uneori, intelectul și voința puternică îl pot face puțin încăpățânat.

Voința puternică a unui Chiweenie îl poate face și pretențios uneori, în special când dorește atenție și afecțiune. De asemenea, are tendința de a stabili o legătură solidă cu un anumit membru al familiei, deși va arăta în continuare dragoste și afecțiune față de ceilalți oameni din casă.

Acestea fiind spuse, Chiweenie sunt câini sociabili și deschiși, care adoră să se joace cu membrii familiei de toate vârstele. Probabil că acesta este cea mai importantă caracteristică moștenită de la Dachsund, ținând cont că rasa Chihuahua este cunoscută pentru caracterul dificil în preajma copiilor.

Genele Doxie au tendința de a depăși „granițele”.

Nevoia de mișcare a unui Chiweenie

Poate fi ușor să crezi că un cățeluș, precum Chiweenie, nu are nevoie de mișcare. Nu este cazul, deoarece acest hibrid este un ghem de energie care are nevoie să-și consume excesul de combustibil. Dar nu te îngrijora – nu te va solicita atât de mult ca un câine de lucru de talie mai mare.

Un Chiweenie își poate satisface nevoia de mișcare dacă îl scoți zilnic la o plimbare sau două în aer liber. În plus, statura lui minusculă îi permite să se bucure de puțină zbenguială într-un spațiu mic. Acesta este cu siguranță un câine ideal pentru tine, dacă locuiești într-un apartament sau chiar într-o casă compactă cu o curte mică.

Dacă plănuiești să-l lași să alerge fără lesă într-un parc pentru câini, asigură-te mai întâi că îți ascultă comenzile. Acest demon al vitezei și-ar putea folosi cu ușurință rotițele pentru a-și potoli pornirile de aventură îndrăzneață dacă este lăsat necontrolat. Dacă nu ești pregătit, s-ar putea să fie destul de dificil să-l prinzi.

Deși un Chiweenie este suficient de inteligent pentru a deprinde comenzile și elementele de dresaj destul de rapid, asta nu înseamnă că este ușor de antrenat. De fapt, este invers, datorită tendinței sale de a fi capricios și îndrăzneț. Vei avea nevoie de multă răbdare fermă, dar blândă, pentru a-l face să se comporte așa cum dorești.

Având în vedere inteligența acestui câine, fi pregătit să îi oferi modalități care să-i stimuleze mintea. Joaca și jucăriile puzzle în mod consecvent îi vor ține mintea ocupată cu distracția atunci când ești plecat și îl vor face mai puțin susceptibil să-ți distrugă grădina sau mobilierul. Având în vedere abilitățile sale de săpat, poate crea ravagii destul de repede.

Este ușor să îngrijești un Chiweenie?

Gradul de îngrijire a blănii unui Chiweenie depinde de lungimea blănii acestuia. Dacă are o blană scurtă, vei scăpa ușor cu o periere o dată pe săptămână, în timp ce varietatea cu blană lungă va necesita periere zilnică. Dacă ai un câine cu blană medie, perierea va fi undeva la mijloc.

Câinii Chiweenie năpârlesc foarte puțin, așa că nu vei avea grija unei case pline de păr de câine. Poți scăpa ușor și cu îmbăierea lui o dată pe lună. Pentru că este un câine mai mult de interior, nu va trebui să-ți faci griji că aleargă pe afară și aduce mirosuri urate în casă.

Pe lângă blană, evident că trebuie să te ocupi zilnic și de unghii, urechi, ochi și dinți. Este deosebit de important să îi tai constant unghiile, pentru că îi place să sape. Dacă devin prea lungi, ar putea să i se agațe în ceva.

Ce se știe despre problemele de sănătate ale unui Chiweenie?

Deoarece Chiweenie este o rasă relativ recentă, trec drept câini sănătoși. Totuși, deoarece sunt produsul a două rase pure specifice, pot fi predispuși la câteva afecțiuni comune raselor lor parentale.

Cea mai evidentă afecțiune este cea legată de spate. Acest lucru nu este prea surprinzător, deoarece Chiweenie moștenește forma Dachshund-ului, iar acesta și problemele de spate par a se potrivi ca untul de arahide și jeleul. Alte probleme pe care le poți observa în creșterea hibridului tău includ balonarea, surditatea, alergiile și problemele oculare.

Pentru a-i asigura câinelui o viață lungă și sănătoasă, trebuie să-i monitorizezi strict aportul de hrană. Acest câine este extrem de lacom; ținând cont de statura sa minusculă și nevoia redusă de mișcare, acesta se poate îngrășa rapid. Va fi perfect dacă va mânca ½ ceașcă până la 1 cană de hrană de câine de înaltă calitate pe zi.

Durata de viață a unui Chiweenie este de 12-15 ani, ceea ce reprezintă aproximativ aceeași gamă de vârstă ca a unui Dachsund tipic. Este impresionantă, dar nu atât de impresionantă ca a unui Chihuahua, care trăiește 10-18 ani.

Costul unui Chiweenie

Prețul unui Chiweenie este surprinzător de scăzut, având în vedere popularitatea acestui hibrid în unele cercuri. Te poți aștepta să plătești între 200 și 550USD, în funcție de mărime, vârstă, genealogie și aspect.

Nu uita că acest cost acoperă doar prețul inițial de achiziționare a hibridului. Pregătește-te să mai scoți bani pentru vizitele la veterinar, înregistrare, cheltuieli de sterilizare și echipamente esențiale precum așternutul, jucăriile și hrana. Asigură-te că ai bugetul necesar pentru acest câine înainte de a-l aduce acasă.

Ia-ți un câine mic și lung!

Dacă ai o inimă mare pentru un câine hibrid mic, Chiweenie poate fi câinele pe care-l așteptai. Bineînțeles că este puțin încăpățânat și are tendința de a se comporta puțin mai îndrăzneț decât i-ar permite dimensiunea, dar asta este ceea ce îl face fermecător. Un lucru este sigur: cu un Chiweenie în casă, viața ta nu va mai fi vreodată plictisitoare.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top