Esențe tari în sticluțe mici – Pitbullul de buzunar

Doi Pitbulli de buzunar ținuți în lese

Pitbullii sunt unele dintre cele mai faimoase rase din regatul canin datorită loialităţii pe care o poartă stăpânului, dar şi din cauza controverselor alimentate de mass-media. De altfel, sunt şi unii dintre cei mai populari câini, iar această popularitate a condus la crearea Pitbullului de buzunar.

Ce trebuie să ştii despre aceşti câini hibrizi?

De unde vine Pitbullul de buzunar?

Precum în cazul majorităţii cânilor-hibrizi, este greu de spus când Pitbullul de buzunar şi-a făcut prima apariţie. Nefiind o rasă pură, acest tip de Pitbull nu este recunoscut ca rasă în majoritatea organizațiilor de înregistrare. Există doar câteva grupuri care recunosc Pitbullul de buzunar drept o rasă particulară.

Cu toate astea, se cunosc rasele încrucişate pentru crearea acestor micuţi adorabili. Pitbulii de buzunar rezultă în urma încrucişării între Pitbullul terrier american şi Terrierul Patterdale. Cea mai utilizată denumire referitoare la aceşti câini este aceea de „Pitbull de buzunar”, însă mai există şi alte apelative, cum ar fi „Pitterdale” sau „Pocketpit”.

Mărimea contează – Popularitatea Pitbullilor de buzunar

Acest hibrid a devenit foarte popular în mare măsură datorită dimensiunii lui. Vei regăsi multe din calităţile Pitbullilor standard, cum ar fi forma robustă, blana şi musculozitatea, dar comprimate la dimensiunile sale. Ei sunt din cale afară de adorabili, mai ales atunci când îi vei prinde cu poftă de joacă!

Descendenţa Pitbullilor de buzunar

Pentru a percepe în totalitate comportamentul unui Pitbull de buzunar, trebuie aruncată o privire asupra raselor din care se trag aceşti micuţi. Aceasta necesită puţină cercetare pentru stăpânii novici. Sincer, nici Terrierii Patterdale nu sunt o rasă arhicunoscută, iar Pitbullul terrier american este încă prins în plasa stereotipurilor.

Terrierul Patterdale este un câine mic de muncă format iniţial pentru a vâna rozătoare dăunătoare culturilor şi gospodăriilor. Blana sa de un negru strălucitor, ochişorii calzi şi coada scurtă îi fac să semene destul de mult cu Labradorii.

Sunt destul de căutaţi în Europa şi mai puţin cunoscuţi în Statele Unite.

Încă de la începuturi, Terrierii Patterdale s-au remarcat prin tăria de caracter şi o musculatură impresionantă. Inteligenţa sa îi hrăneşte independenţa, iar asta îl poate face dificil de dresat. Însă, antrenat potrivit, va fi un câine de pază excelent.

Deşi rasa are multă energie de consum, ei nu devin atât de hiperactivi precum alte rase din familia Terrierilor. Calmitatea lor îi face să nu fie sâcâitori.

Un Pitbull terrier american dresat impecabil se va situa diametral opus de imaginea bestiei gata să încalce orice reguli pe care mulţi şi-au imaginat-o eronat. Ei sunt robuști, musculoși, dar deschişi la socializare şi excelenţi în compania copiilor.

De asemenea, ei vor păstra anumite părţi copilăroase în comportamentul la maturitate.

Adoră antrenamentele şi, alături de calităţile lor atletice native, acestea îi recomandă pentru competiţiile sportive. Loiali familiei, ei trăiesc la intensitate maximă fiecare moment, dorind să îţi facă mereu pe plac.

Cum influenţează rasele părinţilor personalitatea unui Pitbull de buzunar?

În cele mai întâlnite cazuri, Pitbullii de buzunar aleg cele mai frumoase trăsături de caracter de la ambele rase ale părinţilor. A dobândit abilităţile fizice ale unui Pitbull terrier american, calitate atractivă pentru un viitor stăpân. De altfel, sunt iubitori şi jucăuşi contrar controverselor create în jurul raselor de tip Pitbull.

Spre deosebire de Pitbullul terrier american, cei de buzunar pot fi nişte câini de pază extraordinari – trăsătură provenită din partea Terrierului Patterdale. Totodată, acest câine nu va deveni o maşinărie de lătrat. Atletici, Pitbullii de buzunar vor fi mult mai uşor de dresat şi antrenat faţă de alte rase.

Un Pitbull de buzunar va cântări de obicei între 5 şi 5.5 kg şi va măsura între 30 şi 40 cm. Deşi micuţi, le-ar fi greu să se conformeze unei vieţi într-un apartament. Sunt nişte câini frenetici care au nevoie de spaţiul şi facilităţile necesare pentru a-şi consuma energia, iar un spaţiu limitat le va face viaţa un coşmar.

Pentru că ai de a face cu două rase diferite atunci când achiziționezi un Pitbull de buzunar, e necesar să fii vigilent şi să te asiguri că părinţii lui au avut gene bune. Nu doar că veţi anticipa comportamentul câinelui în urma sesiunilor de dresaj sau antrenament, dar veţi putea şti şi cât de sănătos va fi puiul dumneavoastră pe parcursul vieţii sale.

Care sunt exerciţiile standard necesare potrivite unui Pitbull de buzunar?

Să fie clar: un Pitbull de buzunar nu este genul de câine care vă va sta toată ziua în poală. Aşteptaţi-vă la plimbări lungi în compania sa sau chiar jogging alături de cel mai bun prieten. Va fi necesar să alocaţi din timpul zilnic şi preţios câteva ore petrecute pe terenul de joacă.

De asemenea, este indicat ca reprizele de joacă să îi stimuleze animalului nu doar trupul, ci şi mintea. Puzzle-urile şi alte jucării îi vor pune mintea la contribuţie, ceea ce îl va ajuta să îşi concentreze inteligenţa în scopuri pozitive, în detrimentul unui comportament distructiv.

Pentru că Pitbulii de buzunar sunt nişte atleţi înnăscuți, uşor de dresat, ei vor prinde din mers diferite sporturi specifice lumii canine precum Flyball sau curse de agilitate. Datorită instinctelor lui de câine de muncă, el va vedea aceste activităţi ca pe nişte sarcini ce trebuie duse la bun sfârşit.

Ce probleme de sănătate pot întâmpina Pitbullii de buzunar?

Pentru că Pitbulii de buzunar sunt nişte câini hibrid şi au un cod genetic destul de complicat, afecţiunile sunt destul de rare. Media lor de viaţă se situează undeva între 11 şi 13 ani. Este mai scurtă decât cea a Terrierului Patterdale, dar este apropiată de cea a unui Pitbull terrier american.

Deşi nu sunt consideraţi nişte câini bolnăvicioşi, ei pot împrumuta anumite probleme de sănătate specifice raselor din care provin. O afecţiune notabilă survenită pe parcursul vieţii unui Pitbull de buzunar ar fi displazia de şold, problemă cauzată de osul şoldului şi joncțiunea acestuia cu bazinul. Este o afecţiune dureroasă care va cauza cam aceleaşi probleme pe care artrita le cauzează omului.

Conjunctivita, alergiile, hipotiroidismul sau disfuncţii ale inimii pot apărea şi ele. În cazul acestora, contactaţi-vă veterinarul, care vă va îndruma asupra unui tratament pentru ca animalul să sufere cât mai puţin.

Ce fel de îngrijire necesită un Pitbull de buzunar?

Unul dintre cele mai atractive specificaţii ale Pitbullului de buzunar este că ei nu necesită vreun fel de îngrijire specială.

Blana sa scurtă este foarte uşor de întreţinut, iar pe parcursul perioadelor de năpârlire, el nu îţi va umple casa sau mobila de păr.

Pentru a obţine cea mai bună versiune a câinelui tău în fiecare zi, el va avea nevoie doar de câteva operaţiuni de îngrijire cum ar periajul regulat, tăierea unghiilor şi curăţarea dinţilor, a ochilor şi a urechilor.

Cât te va costa un Pitbull de buzunar?

Dacă Pitbullul de buzunar reprezintă opţiunea ta, preţul lor de plecare este de 500 dolari. Vârsta şi părinţii puiului sunt variabilele ce pot genera oscilații mari de preţ.

De altfel, pentru că Pitbullii de buzunar nu constituie o rasă, nu va fi nevoie să scoateţi din buzunar aceiași bani pe care i-aţi scoate pentru un Pitbull de concurs, iar popularitatea Pitbullilor de buzunar este în continuă creştere.

Există, însă, şi alte costuri pe care trebuie să le luaţi în considerare înainte să vă decideţi asupra unui Pitbull de  buzunar. Acestea includ vizitele la veterinar, înregistrarea câinelui, hrana, jucăriile sau alte cheltuieli care îl vor face pe acesta să se simtă acasă sub acoperişul dumneavoastră. Dacă nu aveţi în apropiere un crescător cu reputaţie, luaţi în calcul şi taxele de transport ale exemplarului.

Pitbullii de buzunar vor fi priviţi cu aceeaşi ochi precum Pitbullii standard?

Din păcate, pentru că Pitbullii de buzunar arată ca nişte versiuni miniaturale ale Pitbullilor terrieri americani, vei fi nevoit să te loveşti de aceleaşi preconcepţii sădite şi utilizate de persoanele neinformate.

Aşadar, tu şi amicul tău patruped veţi fi judecaţi ca un tot unitar. Dacă eşti de părere că nu vei face faţă acestor nedreptăţi, atunci orientează-te asupra altei rase.

Dar, dacă eşti gata să iei în piept toate răutăţile şi opiniile nefondate, iar Pitbullul tău de buzunar va beneficia de spaţiul necesar, vei câştiga o companie unică, un câine loial, gata oricând să îţi facă pe plac, oferind dragostea sa necondiţionat, ţie şi familiei tale. Va fi o experienţă unică!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top