Shorkie – Scurtă prezentare – Metis Shih Tzu-Yorkie

Pui de metis Shih Tzu-Yorkshire Terrier sau Shorkie în casa stăpânului

Încrucişarea dintre  Shih Tzu şi Yorkie, pe scurt Shorkie, este un câine-jucărie care va atinge cele mai sensibile corzi ale iubitorilor de câini de dimensiuni mici. Bineînţeles, mărimea sa joacă un rol important – alături de descenţa din adorabilul Yorkie – însă anumite trăsături ale acestuia îi pot scoate din minţi viitorii stăpâni. Oare există motive întemeiate?

Care e povestea Shorkie-ului?

Originile acestui metis sunt învăluite în mister. Nu există nici măcar o perioadă estimativă relevantă asupra apariţiei Shorkie-ului în lumea canină, ceea ce îl face diferit de ceilalţi metişi în acest sens. Cu toate acestea, se presupune că acest câine a apărut ca rezultat a dorinţelor unui câine de poală adorabil, inteligent, ce nu poate crea alergii celor din jur.

Nu Shorkie nu va ieşi foarte mult în evidenţă deoarece genele sale de Terrier îi conturează acestuia aspectul fizic. Un Shorkie comun va avea un corp mic, o coadă covrig, plus o blană fină şi mătăsoasă care poate creşte destul de lungă dacă stăpânul nu o va tunde.

Trucul prin care poţi recunoaște un Yorkie este să acorzi mai multă atenţie urechilor sale. Spre deosebire de Yorkie, mereu cu urechile ciulite, Shorkie va avea urechile culcate, asemenea unui Shih Tzu. Acestea se potrivesc perfect cu feţişoara acestuia, făcându-l şi să pară şi mai drăgălaş.

Blana unui Shorkie variază. Ea poate fi aurie, roşcată, brun-ciocolatie, albă sau neagră. Culoarea blănii se poate schimba la Shorkie, odată cu înaintarea în vârstă.

Nu este de mirare că aceşti micuţi arată precum nişte jucării vii, dacă vom privi şi părinţii acestora. Lungimea medie al unui Shorkie variază între 15 şi 35 de centimetri şi cântăreşte între 3.5 şi 7 kilograme. Nu sunt chiar cei mai mici câini din lume, însă cifrele îi recomandă drept nişte „câini de jucărie” autentici.

Personalitatea unui Shorkie

Deloc surprinzător, ei sunt nişte căţeluşi calzi, afectuoşi, dorind să devină cel mai bun prieten al tău. La urma urmei, Shih Tzu sunt de-a dreptul renumiţi pentru statutul lor de câini de companie. Yorkies dispun şi ei la rândul lor de o reputaţie de excepţie în postura de câini de companie, în ciuda strămoşilor lor de talie mare, folosiţi împotriva şobolanilor şi a rozătoarelor, pe timpul Angliei industriale.

Shorkie tinde să fie un câine exuberant, jucăuş, care uneori va da impresia că îşi doreşte să se extenueze, prin prisma aportului său de energie incredibil. Atunci când nu aleargă ca un titirez, ei se vor bucura să-ţi calce în urmă, indiferent unde te-ai afla. Se vor lipi pur şi simplu de tine şi de cei dragi, reuşind prin simpla lor prezenţă să îţi încarce inima cu bucurie.

Însă, deşi energici şi activi, timpul lor de odihnă este preţios, iar aceşti micuţi ştiu să îl valorifice din plin, iar asta îi recomandă drept parteneri ideali de vacanţă. Sunt calmi şi nu la fel de gălăgioşi precum alţi reprezentanţi ai „câinilor de jucărie”. În timp ce unii stăpâni se plâng totuşi ca micuţii latră excesiv, acest lucru se poate corecta prin dresaj.

Atașarea atât de puternică a Shorkie-ului faţă de stăpân, poate devi un factor decizional la achiziţionarea acestuia, stiind că, uneori, sunteţi nevoit să lipsiţi de acasă pe termen lung. Micuţul va dezvolta anxietate din cauza singurătăţii, iar lupta interioară a acestuia va aduce cu sine un comportament distructiv, alături de lătratul excesiv.

Din păcate, cuşca nu va rezolva problemele emoţionale ale căţeluşului cât timp vei fi plecat. Metisul are tendinţa de a zgâria gratiile, până când unghiile lui se vor toci, iar pernuţele vor incepe să sângereze.

Dacă unii consideră această atitudine o problemă pe fond nervos a câinelui, gândiţi-vă la cât sacrificiu este dispus acest micuţ pentru a reveni în braţele dumneavoastră şi alături de cei dragi.

În spatele chipului drăgălaş

Un Shorkie are toate ingrediente necesare pentru a te îndrăgosti de el la prima vedere, dar devotamentul şi inteligenţa acestui metis te vor face să îl iubeşti necondiţionat pe termen lung! Un Shorkie bine dresat este impresionant de atent şi ascultător, dar fii cu ochii în patru! S-ar putea să devii copleşit de firea lui minunată şi, involuntar, îi vei face poftele.

Necesitatea de mişcare a unui Shorkie

Chiar dacă Shorkie este înnebunit după joacă, ei nu au nevoie de prea mult exerciţiu fizic. Dacă el va beneficia de câteva plimbări lejere pe zi, este îndeajuns. Te vei distra doar urmărindu-le giumbușlucurile în parcul de câini, sub privirile celorlalţi patrupezi uimiţi.

Acestea fiind spuse, timpul de joacă este esenţial pentru exemplarele Shorkie. Va fi la fel de bucuros atunci când va primi mingea sau jucării de ronţăit mai ales dacă dumneavoastră sau cei din familie vor participa activ la reprizele de joacă. Acestea le vor menţine trupul, dar şi mintea, antrenate şi sănătoase.

Dimensiunile micuţului îi vor ajuta pe acesta să-şi găsească spaţiul necesar de joacă chiar şi în casă, ceea ce îl face un câine excelent de apartament. Desigur, o curte îl va încânta şi mai mult, însă nu îl lăsaţi nesupravegheat. Şoimii sau coioţi nu îl vor vedea pe micuţ ca pe un animal de companie, ci ca pe o pradă sigură.

Creând o rutină în jurul programului de joacă şi a exercițiilor fizice, aceasta trebuie să se reflecte şi în alimentația cățelușului. Precum majoritatea raselor de jucărie, şi Shorkie-ul are tendinţa de a lua repede în greutate, mai ales din cauza faptului că este foarte uşor să fie hrăniţi excesiv, în mod involuntar.

Impunând câinelui un ritm de viaţă activ, şansele de a avea un câine supraponderal se vor reduce substanţial.

Cât de uşor de dresat este un Shorkie?

Shorkie este un câine deschis către nou şi va prinde relativ repede comenzile. Cu toate acestea, sunt renumiţi pentru cât de uşor le poate fi distrasă atenţia şi, uneori, pot deveni încăpăţânaţi. Dacă programul de dresaj va fi unul lung şi plictisitor, în locul unei sesiuni scurte şi distractive, Shorkie-ul va fi total dezinteresat.

Fermitatea şi laudele pe parcursul şedinţelor de dresaj sunt vitale pentru orice rasă, însă Shorkie poate fi afectat dacă se va exagera. Renumit pentru sensibilitatea sa, încercările de dresaj al unui Shorkie se pot transforma într-un dezastru în cazul în care veţi ţipa la el, încercând să vă impuneţi comenzile.

Acest aspect este perfect valabil şi când vine vorba de dresajul interior, deoarece aceşti câini tind să descopere mai greu locul potrivit în care să îşi facă nevoile.

Este un Shorkie uşor de îngrijit?

Shorkie poate fi un metis complicat de îngrijit deoarece necesită o îngrijire mai specială faţă de rasele de provenienţă. Nu uitaţi că au fost creaţi pentru a năpârli cât mai puţin şi a nu dezvolta alergii posesorilor. Din acest motiv, nu trebuie să vă faceţi griji în ceea ce priveşte periajul pentru înlăturat firele căzute în urma năpârlirii.

Singura problemă o constituie câlții şi părul încurcat pe care Shorkie le pot face din cauza lungimii blănii. Pentru a evita asta, periajul zilnic al acelor zone este obligatoriu. Câlţii si firele nu creează doar un aspect vizual neîngrijit, ci ele forțează pielea câinelui, provocând disconfort.

Deoarece blana unui Shorkie tinde să se încreţească, îngrijirea sa facială necesită o mână iscusită. În caz că nu vă descurcaţi personal, apelaţi şi stabiliţi o întâlnire la 6-8 săptămâni cu un îngrijitor profesionist. El va asigura şi tăierea unghiilor Shorkie-ului tău, fiind un proces destul de delicat.

Ștergerea ochilor, alături de celelalte aspecte menţionate mai sus, conferă câinelui un aspect sănătos. Acest procedeu de curăţare a ochilor va preveni uscarea lacrimilor pe blana Shorkie-ului şi va fi dura mult mai puţin decât eliminarea impurităţilor formate după uscare.

Cum îmi menţin Shorkie-ul sănătos?

Din moment ce Shorkie este una din noile apariţii în lumea canină, nu sunt suficiente informaţii despre imunitatea lor. Din această cauză, anumite predispoziţii la îmbolnăvire ale Shorkie-ului se vor constata analizând rasele lui de provenienţă.

Există probleme de sănătate comune, semnalate atât în rândul rasei Yorkie cât şi în rândul rasei Shih Tzu: luxaţii ale rotulei, afecţiuni hepatice, colaps traheal, displazie de şold sau alergii. Un crescător cu reputaţie va fi capabil să vă relateze problemele de sănătate ale părinţilor, înainte de achiziţionarea puiului.

Care este preţul unui Shorkie?

Preţul unui Shorkie variază. Poate începe undeva la 375 de dolari şi poate ajunge până la 1750 de dolari. Acesta nu include certificatul de înregistrare, vizitele la veterinar, asigurarea, mâncarea sau jucăriile.

Aceste costuri auxiliare nu trebuie ignorate deoarece ele servesc la bunăstarea prietenului dumneavoastră pe termen lung. Unul foarte lung. Durata de viaţă a unui Shorkie este de la 13 la 16 ani, aceste cifre fiind comune cu cele ale rasei Yorkie şi sunt superioare de cele ale rasei Shih Tzu, cu o durată de viaţă medie între 10 şi 16 ani.

Un micuţ adorabil!

Cum s-a dorit de la început, Shorkie este un căţeluş de poală minunat! Ghemotocul plin de energie şi chef de joacă se va mulţumi peste ani şi ani cu simpla dumneavoastră prezenţă, dorind să vă fie alături la fiecare pas. La cât sunt de drăguţi, suntem siguri că nu vă veţi împotrivi!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top