Metisul Shih-Tzu-Chihuahua și chipul său adorabil

Metisul Shih Tzu-Chihuahua – Adorabil la superlativ

Dacă favoriţii dumneavoastră sunt câinii de talie mică, metisul Shih Tzu-Chihuahua întrece orice aşteptări! Dar acest pacheţel adorabil aduce cu sine şi o mulţime de responsabilităţi.

Înainte ca acesta să devină noul membru al familiei dumneavoastră, trebuie să luaţi la cunoştinţă anumite informaţii referitoare la ce implică posesia unui astfel de exemplar!

Prezentare generală a metisului Shih Tzu-Chihuahua

Cu toate că nu se poate preciza cu exactitate data apariţiei acestui metis pe piaţa canină, se estimează ca micuţii au văzut lumea pentru întâia oară în urmă cu aproximativ 10 ani. Aruncând o privire asupra părinţilor, scopul metişilor se poate distinge cu uşurinţă: sau aici pentru a topi inimile iubitorilor de rase de talie mică.

Iar asta le iese de minune, fără prea mult efort. Metişii împart armonios caracteristici ale ambelor rase de provenienţă. Lunginea medie a acestor câini-hibrid adorabili se situează undeva între 25 şi 30 de centrimetri, iar cântarul „va suporta” o greutate maximă de numai 8 kilograme.

„Hăinuţa” lor dublată este moştenită în totalitate de la părinţi. Stratul interior este scurt, specific Chihuahua, iar stratul exterior de blană este de fin, de o lungime medie spre lung, adesea ondulat.

Blana poate fi de culoare albă, decorată cu inserţii cafenii sau neagră, maronie sau capucino uni. În mare măsură, culoarea va fi stabilită tot de către părinţi, puiul împrumutând fie coloritul unuia dintre ei, fie va crea un pastel format din culori şi detalii împrumutate de la ambii.

Genetica joacă un rol la fel de important şi în stabilirea fizionomiei puiului. Metisul va avea urechile fie ascuţite precum un Chihuahua veritabil, fie lăsate libere în bătaia vântului asemenea celor unui Shin Tzu.

Forma capului completează aspectul adorabil. Chihuahua a devenit celebru datorită acestui aspect, iar căpșorul rotund este moştenirea cea mai de preţ lăsată metisului din partea părintelui Chihuahua.

Cine este „Shi Chi”?

Supranumit „Shi Chi” în lumea canină, metisul Shih Tzu-Chihuahua este un câine modern, iar asta ne face să ne orientăm către originile acestuia pentru a-l cunoaşte mai bine. Din fericire, rasele de provenienţă au în comun anumite trăsături, care se regăsesc şi în personalitatea metisului.

Shih Tzu este una dintre cele mai vechi rase din lume, îşi are rădăcinile în China sau Tibet. El a fost întotdeauna considerat un câine vesel, dorind să vă aibă în preajmă la fiecare pas. Plin de viaţă şi iubitor, el va fi un companion şi un prieten minunat.

Chihuahua sunt consacrați pentru gura lor mare, văzându-se mult mai mari şi mai duri faţă de realitate. Când lasă garda jos în faţa celor dragi, sunt drăgălaşi si iubitori, hrănindu-se cu atenţia pe care o vor primi. Vigilenţa lor faţă de străini îi recomandă drept nişte câini de pază ideali.

Revenind la „Shi Chi”, calităţile părinţilor s-au răasfrânt din plin asupra lor. Ei sunt plini de energie şi dornici de socializare, transformându-se ca prin magie în nişte mingiuţe îmblânite ce vă vor urmări peste în orice călătorie, chiar şi până la punctul sanitar.

Nu catalogaţi acest comportament drept bizar sau posesiv, ci luaţi în cosiderare că ei au încredere deplină în dumneavoastră, indiferent de împrejurare.

Atunci când situaţia o cere, „Shi Chi” va lua imediat poziţia unui bodyguard dedicat, făcându-şi părintele Chihuahua mândru. Totuşi, temperamentul unui Shih Tzu îşi va spune cuvântul în anumite conjuncturi.

În cazul în care metisul nu va avea parte de socializarea necesară, va etala uneori timiditate sau reticență. Însă timiditatea nu îşi va spune cuvântul atunci când vine vorba de intruşi – vocali din fire, ei vor mârâi şi latra ascuţit orice posibilă sursă de primejdie.

Deşi adorabili, „Shi Chi” nu sunt câinii potriviţi pentru familiile care au în componenţă copii mici. Mezinii familiei nu au capabilitatea de a discerne sensibilitea şi delicateţea în interacţiune de care „Shi Chi” au nevoie, prin prisma naturii lor plăpânde.

Drept urmare, copiii i-ar putea răni involuntar, iar în cazul în care „puiul de om” devine insistent, „Shi Chi” poate deveni şi el agresiv pentru a se proteja.

În general, „Shi Chi” este un căţel jucăuş, care adoră să îşi petreacă ore în poala dumneavoastră la serialul preferat sau, pur şi simplu moţăind. Nu vă faceţi griji: fiind atât de irezistibili, timpul dumneavoastră liber va veni de la sine.

„Shi Chi” în acţiune!

„Shi Chi” nu are nevoie de un număr spectaculos pentru a te cuceri. „Shi Chi” trebuie doar să fie „Shi Chi”. Veţi înţelege mult mai bine după ce veţi viziona în videoclip. Desigur, nu este interzis să vă dichisiţi căţeluşul pentru a obţine un look şi mai irezistibil.

Care este temperamentul unui metis Shih Tzu-Chihuahua?

Un „Shi Chi” nu poate munci „la program” precum alte rase specializate în tot felul de meserii specifice regatului canin şi nici nu au nevoie de foarte multe exerciţii. Sunt îndeajuns 20 de minute zilnice alocate exerciţiului fizic, care se pot transforma în scurte plimbări şi ceva joacă. Datorită dimensiunilor metisului, un apartament va oferi spaţiul necesar bunei dezvoltări a micuţului.

Fiind destul de inteligenţi, ei se vor angrena fără probleme în activităţi ce stimulează trupul şi mintea deopotrivă. Jocuri precum prinselea sau flyball sunt modalităţi ideale pentru a-l ţine pe micuţ activ pe ambele planuri menţionate. Dacă nu beneficiezi de o curte, atunci parcul de câini îţi va pune la dispoziţie ţie şi prietenului tău spaţiul necesar pentru a dezvolta astfel de activităţi interactive.

Însă va trebui să rămâneţi consecvent şi să integraţi jocurile şi socializarea în rutina zilnică a câinelui. În primul rând, stimularea trupului şi a minţii va reduce şansele ca micuţul să adopte un comportament distructiv, rezultat al aportului de energie neconsumat în scopuri constructive.

Un al doilea semnal de alarmă îl ridică şansele ridicate că micuţul să fie hrănit excesiv, o consecinţă a dimensiunii sale reduse, ce-l poate induce pe stăpân de eroare. Fiind micuț, dar cu un apetit dezvoltat, vei putea cădea în capcana cum că nu i-ai oferit prietenului tău destulă hrană şi vei fi tentat să dublezi porţia.

De fapt, raportat la dimensiunile sale, o cupă de hrană uscată este arhisuficientă. Păstrând această conduită, dublată de exerciţiu fizic regulat, câine tău va beneficia de o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

Cât de uşor de dresat este metisul Shih Tzu-Chihuahua?

Nivelul ridicat al intelectului se poate transformă dintr-un dar într-o povară pe parcursul orelor de dresaj. Ei au tendinţa să-şi etaleze spiritul independent şi revoluţionar, moştenit pe filiera Chihuahua, uneori exprimând atitudinea unei dive hollywoodiene. Sfat: păstraţi-vă calmul şi nu îl lăsaţi pe micuţ să schimbe rolurile câine-stăpân.

Aşadar, dresajul unui „Shi Chi” este dificil, dar în niciun caz imposibil. Prin calm, fermitate şi consecvenţă veţi reuşi să treceţi peste aşa-zisele mici obstacole survenite în urma temperamentului capricios al micuţului.

Ce tipuri de îngrijire necesită un „Shi Chi”?

Nivelul de îngrijire al metisului depinde în mod special de tipul de blană moştenit. Pentru blana obişnuită, 2-3 perieri pe săptămână vor fi îndeajuns. Pentru o blană lungă şi ondulată, precum cea a unui Shih Tzu, perierea va face parte din rutina zilnică a lui „Shi Chi”.

Ideal ar fi să îl spălaţi pe micuţ o dată pe lună. De asemenea, curățarea urechilor este necesară săptămânal, iar periajul dentar va fi făcut de două-trei ori pe săptămână. Oferiţi atenţia necesară şi lungimii unghiilor. În caz că nu o veţi monitoriza constat, s-ar putea ca tăierea unghiilor să necesite ajutor specializat.

Ce poate ameninţa sănătatea unui Shi Chi?

Deoarece istoricul lui nu ne poate oferi prea multe detalii cu privire la posibilele afecţiuni ereditare, ne vom orienta către rasele lui de proveniență. Atât Shih Tzu cât şi Chihuahua dezvoltă anumite predispoziții, tipice raselor de talie mică.

Printre acestea se numără, luxaţia de rotulă, colapsul traheal, hipoglicemie, infecţii urinare, probleme ale rinichilor sau afecţiuni oftalmologice. Deşi lista pare lungă şi îngrijorătoare, „Shi Chi” este un câine cu un sistem imunitar puternic, un câine sănătos şi niciuna din afecţiunile menţionate mai sus nu este generală.

Cât costă un Shi Chi?

Preţul unui pui de metis Shih Tzu-Ciobănesc german variază între 150 si 740 de dolari. Surprinzător de accesibil, mai ales dacă luăm în calcul cât sunt de adorabili aceşti bulgăraşi plini de viaţă, nu-i aşa? Pentru că aceşti câini au pătruns pe piaţa canină recent, se preconizează că acest preţ se va mări odată cu cererea şi interesul faţă de aceştia în rândul iubitorilor de patrupezi.

Nu uitaţi de cheltuielile aferente posesiei unui animal de companie. Printre acestea se numără vaccinurile, înregistrarea, alimentaţia, îngrijirea, jucării şi altele.

Un micuţ cu o inimă uriaşă!

Este foarte posibil ca acest cuceritor înnăscut să te facă să îi cazi la picioare (la propriu) de la prima vedere! Combinaţia de şarm, loialitate şi frumuseţe este de-a dreptul irezistibilă. Dacă eşti în căutarea unui ghemotoc vesel, gata oricând să te iubească şi să te amuze, atunci Shi Chi este alegerea potrivită!

Scroll to Top