Câinii cu covrigi în coadă – Caracteristici principale ale raselor cu cozile curbate

Doi câini ce au cozile curbate in parcul de joacă

Coada este una din caracteristicile distinctive ale speciei canine. În timp ce majoritatea câinilor au coada dreapta, există un segment de rase care prezintă o coadă curbată, care îi face să iasă în evidenţă.

Care este povestea acestor câini cu o formă aparte a cozii?

O coadă covrig este semnul unei coloane vertebrale neobişnuite!

Atunci când vedem căţeluşi ţopăind şi dând din coadă, nu ne vom gândi niciodată la ce se află în interior. Coada este de fapt o parte foarte sensibilă a corpului, formată din oase şi cartilagii. Mai mult, ea este o prelungire a coloanei vertebrale, precum coccisul la oameni (bineînţeles, cu diferenţele de rigoare).

Atunci când această extindere a coloanei este curbată, fenomenul este cunoscut drept scolioză. Acesta este congenital şi se formează în urma unei anomalii de dezvoltare a vertebrelor terminale ale coloanei, ceea ce noi numim „coadă”. Curbura ultimelor vertebre formează coada-covrig.

Există afecţiuni medicale aferente acestei forme a cozii?

În general, cauzele care formează o coada curbată afectează doar forma acesteia. De fapt, acest lucru a devenit o caracteristică particulară a anumitor rase precum pugii sau bulldogii. De cele mai multe ori, specialiştii în înmulţirea raselor urmăresc evoluţia cozii pentru a determina exact arborele genealogic al câinelui.

Cu toate acestea, puteţi întâlni şi câini cu pedigree fără să aibă coada curbată specifică rasei de apartenenţă, dar acest fapt este menţionat ca fiind „o eroare de rasă”. Însă ei pot semnala scolioză înainte de regiunea cozii. În acest caz, afecţiunea poate conduce la probleme neurologice, care se resimt în principal atunci când câinele este pui.

Tratarea unui câine cu scolioză avansată

Dacă un câine se confruntă cu acest tip de afecţiune, picioarele lui din spate vor fi slăbite. Tratamentul recomandat de veterinar diferă în funcţie de gravitatea simptomelor. Acesta oscilează între repaus, medicamente antiinflamatoare sau intervenţie chirurgicală asupra măduvei spinării.

Simptomele îşi vor atinge apogeul atunci când animalul este pui şi vor stagna în momentul în care vertebrele acestuia se vor opri din creştere. Este de precizat că rareori această disfuncţie necesită intervenţie chirurgicală aşa că nu lăsa ca această problemă să te facă să eviţi un căţeluş cu o coadă încovoiată. Această este o caracteristică nonconformistă şi cool a oricărui câine!

O coadă curbată ajută la determinarea originilor metișilor!

Dacă ai avut vreodată un câine metis, cu siguranţă ai încercat să afli ce rase are la origine prietenul tău. Vestea bună este că anumite caracteristici clare ale unor rase s-au păstrat în urma încrucişării, cum ar fi şi coada curbată.

Doar câteva rase pot fi diferențiate prin acest aspect. Mai mult, pe lângă forma curbată, lungimea sau blana de pe coadă pot elimina şi mai multe variante. Prin urmare, coada nu-ţi poate oferi o concluzie clară, dar te poate trimite pe pista corectă de investigat.

Şi aşa cum am menţionat anterior, doar câteva rase au această caracteristică! Cânii mari de lucru, precum Husky-ul siberian şi Malamutul de Alaska fac şi ei parte din lista selectă. Pe de altă parte, câinii mici, printre care regăsim pugii şi pomeranienii, sunt şi ei prezenţi!

Un dar unic pentru câini unici!

Un câine cu o coadă încovoiată nu numai că va ieşi în evidenţă datorită posturii sale distinctive, dar cu siguranţa va eclipsa tot ce îi stă în cale, captând toată atenţia.

Cu toate astea, el va şti să îţi fie loial, să îţi ofere atenţia pe care i-o oferi şi tu, iar asta este esenţa comuniunii câine-stăpân, indiferent de dimensiuni, culoare, blană sau forma cozii!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top