Metisul Chow-Chow – Ciobănesc german – O provocare irezistibilă

Metisul Chow-Chow - Ciobănesc german împrumută trăsături de la ambele rase de proveniență

Metisul Chow-Ciobănesc german este unul dintre cele mai captivate rezultate ale încrucişărilor din lumea canină. Echipat cu o blană pufoasă şi energie inepuizabilă, acest metis va lovi în plin inimile iubitorilor de câini mari!

Privire în ansamblu asupra Chow-Ciobănescului

Precum majoritatea câinlor-hibrid, Chow-Ciobănescul are origini necunoscute. Cu toate acestea, se poate crea o ipoteză în jurul scopului apariţiei acestui câine: din punct de vedere al aspectului, este la fel de irezistibil ca şi restul câinilor-hibrizi.

Chow-Ciobănescul comun are un bot lung, dar turtit, apropiat ca fizionomie de Ciobănescul german. Inserţiile negre la nivelul feţei, specifice ciobănescului, se vor regăsi şi pe chipul metisului. Aspectul feţei, alături de schema de culori atribuită acesteia devin complementare blănii din jurul capului, aceasta din urmă amintindu-ne de originile Chow-Chow ale metisului.

Privind acest câine fix în ochi, imaginea ne va duce cu gândul destul de departe de lumea canină, animalul semănând mai mult cu un leu sau un urs. Însă, privind în ansamblu, vom reveni cu picioarele pe pământ şi vom fi ferm convinşi că avem de-a face cu „unul dintre cei mai buni prieteni ai omului”.

ADN-ul Chow-Chowului tinde să acapareze aspectul trupului. Blana lui deasă şi stufoasă conferă metisului un aspect literalmente exploziv. Coada sa curbată, parcă împrumutată de la un animal sălbatic, va scoate în evidenţă posteriorul de-a dreptul amuzant al unui Chow-Chow.

Genele de Ciobănesc german îşi fac simţită prezenţa la nivelul urechilor, acestea fiind mereu ciulite şi uşor culcate la vârfuri.

Fără îndoială, metisul este un câine de talie mare. Înăţimea sa variază între 45 şi 66 centimetri, iar greutatea între 18 şi 43 de kilograme. Culoarea blănii acestuia dispune de o paletă vastă de nuanţe printre care roşcat, maroniu, alb, negru, gri-petrol, negru cu maroniu, cafeniu închis sau ciocolatiu.

Personalitatea unui Chow-Ciobănesc

Plecând de la rasele de provenienţă, Chow-Ciobănescul se bucură de unul dintre cele mai impresionante pedigree-uri din lumea câinilor-hibrizi. Chow-Chow a fost împerecheat pentru abilităţi vânătoreşti şi este considerată una dintre cele mai vechi rase de pe glob. Pe de altă parte, Ciobănescul german este un câine de lucru, iar această rasă a oferit câini de renume în domeniul militar, al poliţiei cât şi în rândul altor servicii.

Fără alte cuvinte, genetica Chow-Ciobănescului preconizează un câine extrem de inteligent şi plin de energie. Dar ce îi face şi mai interesanţi pe Chow-Ciobăneşti este modul în care aceste calităţi genetice se combină, generând şi alte trăsături de nişă ale raselor de provenienţă.

De exemplu, Chow-Chow sunt recunoscuţi pentru independenţa şi solitaritatea de care dau dovadă uneori, amintindu-ne de temperamentul specific pisicilor. Cu toate acestea, Chow-Ciobănescul este un aspirator de atenţie şi interacţiune cu oamenii.

Cu atât mai mult, metisul nu va avea nicio problemă în a reclama că nu primeşte doza de atenţie solicitată.

Această dependenţă de companie denotă faptul că ei doresc mereu să se joace, ceea ce îi poate face epuizanţi uneori. De altfel, metisul are tendinţa de a se plictisi cu uşurinţă şi poate dezvolta un comportament capricios atunci când aşteptările lui faţă de timpul pentru joacă nu sunt îndeplinite.

În concluzie, acest câine nu este potrivit pentru tine dacă te afli în acel punct al vieţii când preferi să iei lucrurile mai uşor.

De altfel, ei nu se vor preta nici unui ritm de viaţă al stăpânului plin de deplasări sau delegaţii. Caracteristică specifică Ciobăneştilor Germani, aceşti metişi pot dezvolta anxietate în urma separării de stăpân pe o perioadă prea lungă de timp. Atenţie! Nu vei fi deloc menajat dacă se va ajunge în această situaţii, câinele dezvoltând un comportament distructiv faţă de tot ce îi stă în cale.

În timp ce existenţa Chow-Ciobănescului orbitează în jurul atenţiei şi a dragostei pentru stăpân, ei îşi pot schimba radical temperamentul în preajmă străinilor. Independenţi şi protectivi, fără a fi neapărat o rasă gălăgioasă, ei se vor impune prin statură pentru a ţine străinii departe.

Chow-Ciobănescul în acţiune!

Acest videoclip ne arată exact motivele pentru care Chow-Ciobăneştii sunt atât de atrăgători! Urmărindu-le chiar şi atunci când pur şi simplu merg, aceste mingi pufoase de blană devin irezistibile. Priviţi bucuria împrăştiată de acest Chow-Ciobănesc atunci când se joacă. Vă va impulsiona să-l scoateţi afară numaidecât!

Nevoile de exerciţiu fizic ale unui Chow-Ciobănesc

Chow-Ciobănescul tânjeşte după exerciţiu şi activitate – mult exerciţiu şi multă activitate! Câteva plimbări lungi nu vor fi suficiente – pentru a fi fericiţi, aceşti câini au nevoie să alerge, nu doar să meargă la pas. De altfel, ei necesită jocuri ce le vor stimula simultan atât mintea, cât şi trupul.

Ultimul pas pentru a-i oferi stimulii necesari unui Chow-Ciobănesc este interacţiunea, care poate deveni în sine o provocare. Fiind un câine atât de deschis, el se va descurca de minune pe parcursul activităţilor. La un moment dat, acestea pot deveni plictisitoare şi va necesar ca tu să fii mereu cu un pas înainte, venind cu tot soiul de activităţi noi şi captivante.

Pentru că Chow-Ciobănescul  dezvoltă o dorinţă nemărginită de a alerga şi o dragoste unică faţă de timpul alocat jocurilor, posesia unui spaţiu exterior vast devine vitală. O curte mare este ideală pentru un astfel de câine – dacă nu dispui de un astfel de spaţiu, ar fi cazul să te reorientezi către un alt câine. Un apartament nu va fi niciodata suficient.

Loialitatea de care acest metis dă dovadă va face din Chow-Ciobănescul tău partenerul ideal de jogging, drumeţii sau alte activităţi sportive din viaţa ta. Aspectul negativ al acestui parteneriat este acela că Chow-Ciobănescul nu va fi mereu în dreapta ta pe parcursul activităţilor. Fiind uşor de distras, el va alerga după tot felul de chestii, aşa că acesta nu trebuie lăsat nesupravegheat în spaţii libere.

Cât de uşor de dresat sunt Chow-Ciobăneştii?

Dacă eşti un stăpân cu experienţă, vei considera Chow-Ciobănescul facil de dresat. La urma urmei, sunt câini inteligenţi care prind lucrurile din mers. Însă, această inteligenţă nativă a metisului poate da bătăi de cap unui prim posesor de câine.

Şedinţele de dresaj sunt primul loc în care câinele îşi va etala instinctele. Uneori încăpăţânat, el va trata cu indiferenţă comenzile tale dacă nu vei aborda o manieră fermă, dar pozitivă în dresaj.

Interacţiunea joacă un rol foarte important deoarece îi va arăta câinelui lumea de dincolo de cămin, locul cel mai confortabil pentru câine. Dacă Chow-Ciobănescul tău va fi învăţat cu prezenţa copiilor în apropierea lui, el va deveni un câine de familie excelent. În caz contrar, ei vor dezvolta intelorenţă faţă de cei mici, intoleranţă ce poate ajunge chiar la mârâituri.

Acestea fiind spune, un Chow-Ciobănesc dresat şi educat aşa cum se cuvine, va fi un câine de familie excelent şi se va integra de minune în sânul acesteia, mai ales dacă posesorii au un ritm de viaţă activ.

El nu va întâmpina nicio problemă în a se adapta timpului petrecut de tine pe terenul de sport. Întrebarea este: Tu poţi ţine pasul cu Chow-Ciobănescul tău?

Tipul de îngrijire de care are nevoie un Chow-Ciobănesc

Chow-Ciobănescul este recunoscut pentru volumul său masiv de năpârlire. El va lăsa fire peste tot în urma sa, cu atât mai mult dacă gena Ciobănescului german şi-a pus amprenta în această privinţă.

Deci, lucrurile pot lua o turnură destul de „blănoasă” pe parcursul perioadelor de năpârlire. Ia în vedere că aspiratorul va trebui golit de câteva ori şi că aşa-numita „rolă de scame” va juca un rol esenţial în aspectul zilnic al hainelor tale.

Poţi atenua avalanşa de păr din casa ta prin perierea zilnică a blănii sau o dată la două zile. De asemenea, urechile Chow-Ciobănescului trebuie curăţate o dată pe săptămână, iar periajul dentar trebuie asigurat de minimum trei ori pe săptămână.

Unghiile câinelui necesită, de asemenea, supraveghere. Deoarece aceşti câini sunt renumiţi pentru energia de care dispun, unghiile se pot toci în urma efortului depus şi îşi pot păstra de la sine o lungime optimă. Acest caz este unul fericit, dar nu garantat. Observaţi lungimea unghiilor şi, dacă este nevoie, tăiaţi-le cu delicateţe.

Ce probleme de sănătate pot întâmpina Chow-Ciobăneştii?

Deoarece Chow-Ciobăneştii sunt relativ noi în lumea canină, nu s-au descoperit încă afecţiuni specifice acestora. De altfel, ei pot suferi afecţiuni specifice raselor de provenienţă ale părinţilor.

Unele predispoziţii, precum displazia de şold, balonarea, probleme oftalmologice sau alergiile sunt predispoziții comune atât în rândul reprezentanţilor Chow-Chow cât şi în rândul Ciobăneştilor germani. Durata de viaţă cunoscută pentru Chow-Ciobăneşti se situează între 10 şi 12 ani.

Cât va costa un Chow-Ciobănesc?

Costul unui astfel de exemplar variază între 250 şi 750 de dolari. Decenţa preţului constă în faptul că Chow-Ciobăneştii nu sunt nişte câini atât de trendy precum alţi contemporani din rândul câinilor-hibrizi. Indiferent de alegerea făcută, luaţi în calcul şi cheltuielile aferente posesiei unui câine, cum ar fi vizitele la veterinar, vaccinurile, mâncarea, jucăriile sau culcuşul.

Un câine atât de uşor de iubit!

Un Chow-Ciobănesc nu este un câine pentru oricine. Stăpânul ideal va fi unul experimentat, o fire energică, care beneficiază de spaţiu exterior şi nu va lipsi prea mult de acasă.

Dacă aceste trăsături te caracterizează, atunci acest pufos gigant se va ridica la nivelul tuturor aşteptărilor!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top