Metisul Golden Retriever-Chow Chow – O pufoșenie imprevizibilă

Metis Golden Retriever-Chow-Chow odhinindu-se pe câmp

Un Golden-Chow este rezultatul împerecherii între un Chow-Chow și un Golden Retriever. Însă istoria acestui metis este în mare parte necunoscută. Bănuim că el și-a făcut apariția în lumea canină în jurul secolului XXI, atunci când interesul crescătorilor pentru încrucișarea raselor era în plină ascensiune.

Chiar dacă Chow-Chow și Golden Retriever sunt două rase de câini pufoși, similitudinile se opresc aici. Aceste două rase dezvoltă personalități complet diferite. Acest detaliu face din metisul Golden-Chow-Chow un mix și mai interesant.

Chow-Chow își are originile pe meleagurile Chinei de nord. Au fost descoperiți în urmă cu 2000 de ani și împerecheați pentru atribuții diferite. Au servit drept câini de luptă și au protejat temple străvechi. Sunt câini buni de lucru, însă au tendința de a deveni agresivi.

Deși temperamental, un Chow-Chow își va iubi necondiționat familia. Sunt niște câini de pază impecabili și vor băga spaima în intruși ori de câte ori aceștia se apropie.

De cealaltă parte, Golden Retrieverii au un temperament în contrast cu cel al rasei Chow-Chow. Sunt adorabili, de încredere și cei mai fericiți în preajma oamenilor. Au fost împerecheați pentru a servi drept câini de vânătoare, iar obediența de care dau dovadă este datorată scopului inițial al acestora în comuniunea om-animal.

Combinarea acestor trăsături diametral opuse iscă anumite tensiuni. Ele capătă amploare și prin prisma faptului că acest metis nu dezvoltă un temperament general valabil. Fiecare Golden-Chow are particularitățile lui, iar personalitatea și atitudinea depind în principal de cele ale părinților.

Ce îl face pe metisul Golden Retriever-Chow-Chow atât de special?

Rezultatul acestei încrucișări inedite va moșteni ceva mai mult de la unul dintre părinți. Indiferent care dintre aceștia îi va influența mai mult dezvoltarea, puiul va fi diferit față de rasele de proveniență.

Constituția lor fizică se situează undeva la mijloc. Ei vor fi o idee mai mari decât un Golden și o idee mai mici față de un Chow-Chow. Cifrele confirmă: un metis Golden-Chow-Chow va cântări între 23 și 34 de kilograme, iar înălțimea acestuia va oscila între 50 și 64 de centimetri.

De asemenea,  vă puteți aștepta la o sumedenie de apariții. Unele exemplare ar putea fi mai pufoase, asemenea unui Golden, altele pot avea blana cu și mai mult volum, precum un Chow-Chow. Însă putem garanta că metisul tău va avea blană din plin!

Provine din părinți „bine înfofoliți”, obișnuiți cu temperaturi scăzute. Blana interioară este deasă și asigură temperatura optimă a corpului, iar cea exterioară respinge apa de pe aceasta. Blana este de obicei de un auriu-roșiatic.

Va trebui să acordați destulă atenție îngrijirii speciale de care are nevoie acest câine. Blana lor necesită periaj zilnic pentru ca blana să-și mențină aspectul sălbatic, dar îngrijit. Primăvara și toamna, fiind sezoane de nepârlire, s-ar putea ca patrupedul să aibă nevoie de ședințe de periaj chiar mai dese.

Un alt aspect vizual imposibil de trecut cu vederea este limba metisului. Ea este o moștenire unică din partea părintelui Chow-Chow, a cărui limbă este de un negru-albăstrui inconfundabil în lumea canină. Orice metis cu un părinte Chow va beneficia de o limbă închisă la culoare, iar cerul gurii va fi mai întunecat față de cel al celorlalți câini, prezentând uneori pete negre.

Nu numai aspectul fizic al metisului va fi diferit de cel al raselor de origine. Însă indiferent de temperamentul acestuia, el își va iubi necondiționat familia, dar nu va fi prea încântat de prezența străinilor așa cum ar fi un Golden.

Metișii Golden-Chow știu să echilibreze spiritul independent cu nevoia de atenție.

Reluând, temperamentul acestor câini depinde în mare măsura de genele lor. Un crescător respectabil îți va putea spune la ce să te aștepți în funcție de personalitatea celorlalți metiși Golden-Chow pe care acesta îi are.

Necesitatea dresajului și a exercițiilor fizice

Golden Retrieverii sunt renumiți pentru resursele native de energie aproape inepuizabile. Au fost împerecheați pentru a aduce vânatul pe distanțe lungi și, la ora actuală, adoră jocurile care simulează această acțiune.

Chow-Chow, fiind niște câini de pază redutabili, sunt ceva mai sedentari. Ei au nevoie de exercițiu fizic, însă sunt la fel de fericiți atunci când patrulează în jurul casei.

Metișii Golden-Chow beneficiază de un nivel de exerciții obligatoriu moderat. Nu sunt atât de energici pentru Golden Retrieverii, dar sunt mai activi față de un Chow-Chow. Le plac plimbările lungi, însă nu vor fi partenerul tău ideal pentru alergat sau drumeții.

Nivelul de activitate fizică al metisului tău variază în funcție de plasamentul său genetic mai apropiat de Chow-Chow sau mai apropiat de Golden. Dacă gena predominantă este cea a părintelui Golden, jocurile de-a prinselea îl vor face foarte fericit. În cazul în care și-a moștenit mai mult părintele Chow, asigură-i plimbări lungi, iar el va fi mulțumit.

În orice caz, metisul are nevoie de 45 de minute petrecute în afara curții sau a apartamentului.

Dresajul unui metis Chow-Golden este destul de dificil chiar din cauza diferențelor de adaptare ale raselor de proveniență. Golden Retrieverii sunt niște „elevi” model, dorind să-și mulțumească stăpânul pe tot parcursul ședințelor de dresaj.

Ei aplică zicala „repetiția este mama învățăturii”, iar atitudinea pozitivă este stimulul lor principal. Instinctiv, știu să respecte ierarhia câine-stăpân. Golden Retrieverii au devenit atât de populari chiar datorită ușurinței prin care se pot dresa.

Însă cu un Chow-Chow lucrurile nu mai sunt atât de simple. Ei sunt încăpățânați, ambițioși și nu doresc să asculte de nimeni. Ei nu trebuie tratați ca un egal, fapt ce se aplică în cazul unui Golden. Așadar, trebuie să îți menții statutul de stăpân pe tot parcursul interacțiunii cu un Chow.

Rapiditatea de a învăța comenzi de care dă dovadă Golden nu se regăsește și la Chow-Chow. Fii răbdător deoarece timpul alocat dresajului unui Chow-Chow poate fi îndelungat.

Unul dintre elementele cheie ale dresajului canin îl constituie socializarea. Trebuie să-i oferi patrupedului întâlniri cu alți indivizi din regnul animal, dar și cu persoane din afara familiei. Astfel Chow-Chow va înțelege că nu orice om sau animal constituie o amenințare. În caz contrar, câinele va dezvolta un comportament neprietenos, chiar agresiv în prezența persoanelor necunoscute.

Este metisul Golden Retriever-Chow Chow câinele potrivit pentru mine?

Acest câine cu totul și cu totul aparte nu este recomandat oricărui stăpân. Gândește-te bine la stilul de viață din sânul familiei tale înainte de a lua decizia finală.

Pentru început, metisul nu este câinele potrivit pentru o persoană fără experiență anterioară ca stăpân. Este dificil de dresat și solicită multă răbdare. Va fi nevoie să îți folosești fiecare as din mânecă, iar experiența de stăpân își va spune cuvântul.

De altfel, acest câine nu este indicat familiilor care au copii mici în componență. Natura agresivă a Chow-Chowului îl poate face ușor periculos pentru cei mici. Chiar dacă el își va adora familia, este indicat ca acest câine să vă treacă pragul atunci când copiii vor fi mai mari.

Concluzie

Golden-Chow este un câine adorabil și protectiv. Are nevoie de un stăpân răbdător, cu o mână fermă pe parcursul dresajului. Nu este recomandat oricărui stereotip de familie. Te sfătuim să te consulți cu respectivul crescător înainte de a spune „DA!”

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top