Goldadorul sau metisul Golden Retriever-Labrador

Goldador sau metisul Golden Retriever-Labrador odihnindu-se în curte

Dacă ești în căutarea unui nou câine de familie, cu siguranța te-ai gândit până acum la Bull terrier, Fox terrier, Cocker spaniel, Bulldog francez, Shih Tzu sau Ciobănesc german, cu toții fiind niște canditați demni de luat în calcul. Dar dacă ți-am spune că, undeva în universul canin, există câinele aproape de perfecțiune?

Acum că ți-am stârnit interesul, fă cunoștință cu Goldadorul. Acest metis are la origine două dintre cele mai populare animale de companie din lume, iar calitățile împrumutate din ambele părți te vor încânta.

Dacă deja un pui de Goldador îți face cu ochiul, cu siguranță ai și niște întrebări. Pe parcursul articolului, vom descoperi acest câine minunat și îți vom răspunde nelămuririlor. La final, vei înțelege cu adevărat cine este acest Goldador și de ce acești metiși sunt cea mai bună alegere pe care o poți face pentru tine și familia ta. Continuă lectura pentru a afla mai multe despre acest câine-minune!

Cine este Goldadorul?

Goldadorul este rezultatul împerechii a două dintre cele mai populare rase ale regatului canin: Golden Retrieverul și Labradorul. Alături de alți metiși, Goldatorul a făcut primii pași în secolul XXI, atunci când a luat naștere o adevărată mișcare de încrucișare a raselor pure din lumea canină.

În orice caz, față de alte încrucișări ale acele vremi, aceasta are un scop bine stabilit. Mulți alți metiși ridică în jurul lor tot felul de incertitudini, însă nu este și cazul Goldadorului. Goldenii și Labradorii sunt retrieveri cu resurse aproape inepuizabile de energie, loiali și ușor de dresat. Tocmai din cauza acestor asemănări, s-a creat o mică tensiune între aceste două rase.

Dar, din punctul de vedere al Goldadorului, acesta este un lucru bun. Aproape putem garanta ca un Goldador va fi distractiv, iubitor, energic, ușor de dresat și minunat în prezența copiilor. Calitățile comune ale părinților se reflectă ca într-o oglindă în personalitatea și temperamentul metisului.

Ce îl face unic pe Goldador?

Chiar dacă Goldadorii nu sunt acceptați drept rasă unitară de către American Kennel Club, ei sunt unici deoarece această încrucișare între Golden și Labrador îi face atât de irezistibili, indiferent cu ce părinte ar semăna mai mult.

Prin urmare, doi câini nu pot fi niciodată la fel. Nefiind o rasă stabilită, orice Goldador aduce cu sine propriile surprize. În cazul altor metiși, acest lucru poate fi o problemă majoră deoarece pur și simplu nu poți anticipa cum va fi puiul tău. Pentru că Goldadorul provine din două rase atât de apropiate ca temperament și personalitate, ți se pot garanta anumite lucruri fără urmă de îndoială.

În general, un Goldador va cântări între 30 și 36 de kilograme, iar înălțimea sa va oscila între 53 și 60 de centimetri.

Multe din caracteristicile oricărui metis depind în mare măsură de cele ale părinților. Aspectul fizic, de pildă, va fi determinat de gena predominantă a unuia dintre părinți, regăsită în ADN-ul câinelui. Indiferent de caz, blana Goldadorului va fi dublată și ceva mai lungă față de cea a unui Labrador. Așteaptă-te la năpârliri abundente din partea Goldadorului, mai ales primăvara și toamna.

Culoarea blănii acestuia variază. Poate fi gălbuie, ciocolatie, neagră sau nuanțe de auriu. Crescătorul va putea să-ți spună mai multe despre cum va arăta câinele tău, iar asta o va deduce din aspectul părinților.

Temperamentul unui metis Golden Retriever-Labrador este în general unul echilibrat. Atât Goldenii cât și Labradorii iubesc oamenii, fiind incredibil de loiali și ascultători față de stăpân. Având origini vânătorești, ei știu bine să respecte statutul câine-stăpân și nu vor încerca să depășească această barieră.

Indiferent că metisul tău va semăna mai mult cu un Labrador sau cu un Golden, asigură-i buna dispoziție și destul timp pentru joacă!

Nevoia de dresaj și antrenament

Atunci când vine vorba de dresaj și antrenament, în compania unui Goldador lucrurile devin foarte distractive! Câinii de tip Retriever, în general, se situează în topul celor mai ușor de dresat. Acestea fiind spuse, Goldenii și Labradorii au o capacitate incredibilă de învățare rapidă a comenzilor, iar Goldadorii nu se dezmint de la regulă.

Golden Retrieverii învață cel mai bine prin repetiție, muncind din greu. Ei vor relua o sarcină ori de câte ori este nevoie până când o vor îndeplini corect, mulțumindu-și stăpânul. Ei dau impresia de veșnic neobosiți așa că, dacă nu ești atent, îi poți surmena cu ușurință.

De cealaltă parte, Labradorii urăsc sarcinile repetitive. Se plictisesc ușor și pur și simplu vor pleca la plimbare dacă veți insista prea mult cu același lucru. În schimb, ei vor da ce au mai bun pe parcursul unor reprize scurte și dinamice de antrenament. Acestea trebuie susținute zilnic.

De altfel, Labradorii sunt niște câini determinați. Dacă le poți planifica mesele drept recompense pentru ședințele de antrenament, atunci lucrurile vor merge strună. Spune-i câinelui să se așeze și să aștepte înainte de a-și primi masa, apoi oferă-i-o drept stimul.

Goldadorul tău își va situa temperamentul undeva între rasele de proveniență. Ar fi bine să analizezi atitudinea câinelui și apoi să alegi una dintre cele două metode. Dar, mai întâi de toate, câinele va reacționa cel mai bine la laude și atitudine pozitivă. Oferă-i multe cuvinte frumoase, scărpinături pe burtă sau îmbrățișări drept mulțumire pentru o comandă executată ca la carte.

Goldadorul tău va fi un câine atletic și activ. Ca rezultat al încrucișării celor două rase de vânătoare, este obișnuit să-și petreacă majoritatea timpului pe afară. Nu-ți fie teamă să-l iei la plimbări lungi sau alergări deoarece va susține acest efort cu ușurință. E foarte posibil ca Goldadorul să aibă o condiție fizică mai bună ca a ta!

Dacă nu ești adeptul plimbărilor lungi sau al alergărilor, un alt exercițiu pe care Goldadorul adoră să-l practice este joaca de-a prinselea. Fie că ai o minge de tenis, un băț sau jucăria de cauciuc preferată, el va aduce obiectul la picioarele tale de fiecare dată. Dacă aveți in apropiere un lac sau marea, îi puteți arunca jucăria direct in apă. Va fi și mai distractiv pentru Goldador, acesta fiind un înotător înnăscut.

Exercițiul fizic este vital pentru acest metis. Atât Labradorii cât și Golden Retrieverii au nevoie de mult stimul fizic. Dacă nu-și primesc doza necesară, vor adopta un comportament distructiv în interiorul casei. Asta înseamnă că mobila, pantofii, hainele, coșul sau alte obiecte la care ții se vor transforma în jucării de ronțăit. Își mai pot exprima nemulțumirea prin a săpa în curte sau prin a rupe bucăți de gard.

Fă-ți un program de așa natură încât să petreci minimum o oră în aer liber alături de prietenul tău. Dacă vei reuși acest lucru, vei beneficia de un câine calm, manierat și fericit sub acoperișul tău!

Concluzie

Goldadorul beneficiază de calități minunate de partea ambelor rase ale părinților. El va aduce un plus de bucurie în casa ta fie că locuiești singur, alături de copii sau faci parte dintr-o familie numeroasă. El te va iubi neîncetat și necondiționat, devenind un adevărat membru al familiei!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top