Un 2 în 1 impresionant – Metis Ciobănesc German-Labrador

Metis Ciobănesc german-Labrador bucurându-se de ieșire alături de bățul său

Labradorul Retriever este unul din cel cei mai populari câini de pe mapamond. Iar ciobănescul german îl precedă. Ambii îşi merită pe deplin poziţiile deoarece sunt măreţi, loiali şi posedă o sumedenie de calităţi atât de speciale în universul canin. Dar ce se întâmplă atunci când cei doi se încrucişează? Hai să aflăm împreună rezultatul.

Faceţi cunoştinţă cu metisul Ciobănesc german-Labrador

Precum majoritatea raselor rezultate în urma unei încrucişări, acest metis nu este recunoscut oficial de către American Kennel Club. Însă nu toate organizaţiile canine împărtăşesc această opinie.

Chiar dacă ei nu sunt recunoscuţi drept o rasă unitară, datorită popularităţii, aceşti metişi au fost botezaţi neoficial în limba engleză cu denumirea de „German Sheprador” (German Shepherd, eng. = Ciobănesc german) sau, pe scurt, „Sheprador”.

Cum arată acest Sheprador?

Indiferent de cum îi veţi numi, aceşti metişi sunt nişte câini fermecători. Forma capului este asemănătoare cu cea a unui Labrador, însă posedă un bot mai lung, precum cel al Ciobănescului german. Urechile în bătaia vântului şi membrele de dimensiuni medii completează portretul unui câine superb, cu un aspect echilibrat. În societate, ei sunt graţioşi şi jucăuşi, exact aşa cum te aşteptai, privind către arborele lor genealogic.

Care sunt originile acestui metis?

„Shepradorul” este considerat un „câine-designer”, adică rezultatul unei împerecheri dorite a două rase pure. Aceştia se împart la rândul lor în exemplare cărora părinţii le sunt cunoscuţi şi exemplare cu origini nedeterminate.

Precum în cazul majoritatea câinilor formaţi prin încrucişare, nu se poate pronunţa cu exactitate momentul apariţiei lor în lumea canină. Se presupune că ei au ieşit la iveala în jurul anilor ’80, atunci când mulţi alţi metişi au fost „creaţi”.

Însă părinţii acestui metis sunt cu totul şi cu totul altă poveste. Ciobănescul german a fost împerecheat în Germania secolului al XIX-lea, pentru a deveni nişte câini de lucru atletici şi inteligenţi. Abilităţile lor i-au recomandat drept câini poliţişti excelenţi, câini ghid, câini de salvare precum şi în alte meserii din lumea canină.

Labradorul Retriever a pătruns în universul canin chiar şi înaintea Ciobănescului german. Originar, din Canada, aceştia „au spart gheaţa” la jumătatea secolului al XVIII-lea. Pe timp de zi erau câini de lucru, iar în timpul liber, nişte câini de familie minunaţi. Ei şi-au pus amprenta şi în rândul câinilor poliţişti, militari, dar au fost recunoscuţi chiar şi drept nişte terapeuţi de succes.

Cine este „Shepradorul”?

La fel ca în cazul aspectului fizic, metisul a împrumutat trăsături de comportament din partea ambilor părinţi. Unii consideră că a luat cu sine tot aceştia au avut mai bun, alţii nu sunt de acord cu această ipoteză. Însă gusturile nu se discută.

„Shepradorul” tipic dezvoltă un temperament specific Ciobănescului german faţă de străini. El va păstra distanţa, tratându-i cu scepticism pe cei din afara familiei. Această trăsătură îi recomandă în postura de câini de pază, gata se pornească semnalul de alarmă atunci când un posibil pericol îşi face apariţia.

Acest scepticism îşi are rădăcinile într-o altă trăsătură pregnantă a metisului, loialitatea faţă de stăpân şi familie. Protectiv, el nu va înceta să îţi facă pe plac, iar mulţumirea ta va fi cea mai mare recompensă, asemenea unui Labrador veritabil.

Combinaţia între pofta de joacă şi proiectivitatea de care dă dovadă acest câine îi conferă versatilitate. El va şti să treacă cu uşurinţă în gardă, atunci când situaţia cere o astfel de atitudine, lăsând jocul pe altădată. Această calitate face din metisul Labrador-Ciobănesc german o opţiune demnă de luat în calcul pentru familiile care au deja micuţi sub acoperiş. El va şti să interacționeze cu cei mici, protejându-i într-un mod delicat, oferindu-le acestora răbdarea necesară.

Nevoia de exerciţiu a metisului Labrador-Ciobănesc german

După cum vă aşteptaţi, acest câine are nevoie de exerciţiu cu vârf şi îndesat. Viaţa între pereţii unui apartament nu se pretează la nevoile acestuia. Dacă familia dumneavoastră susţine un ritm de viaţă vibrant, susţinut de ieşiri sau călătorii, „Shepradorul” se va integra de minune.

Câteva plimbări lungi zilnice nu ar trebui să lipsească din rutina câinelui. Priviţi-i părinţii şi veţi înțelege câtă nevoie de activitate are. Priviţi plimbările sau orele de dresaj precum un antrenament în care câinele dumnevoastră doreşte să îşi etaleze toate calităţile. El va primi comenzile ca pe nişte simple sarcini, pe care abia aşteaptă să le îndeplinească.

Dacă nu vei fi consecvent, atunci „Shepradorul” îşi va face propriul program de antrenament, care poate începe prin distrugerea parcelei preferate a curţii dumneavoastră. Dacă îşi va dori un tip de antrenament indoor, atunci canapeaua poate fi un adversar redutabil. Nu uitaţi, acest comportament distructiv nu se dezvoltă din rea-voinţă, ci este rezultatul energiei neconsumate.

De asemenea, veţi avea în vedere că şi mintea animalului are nevoie de diferiţi stimuli pentru a evita neplăcerile create de surplusul de energie al patrupedului. Exerciţiile îi vor ţine creierul ocupat, dar nu fiţi sigur că o jucărie de tip puzzle va rezolva problema atunci când dumneavoastră nu veţi avea starea necesară pentru a-i oferi animalului activităţi interactive.

Metisul Labrador-Ciobănesc german este uşor de dresat?

 

Datorită inteligenţei lor native, aceşti câini doresc să se ridice de fiecare dată la standardele impuse de stăpân, devenind foarte uşor de dresat. Precum în cazul oricărui alt câine, orele de dresaj vor trebui susţinute într-o atmosferă blândă, dar fermă. Recompensele şi laudele sunt binevenite, iar câinele se va simţi apreciat.

Datorită constituţiei lor atletice, „Shepradorii” pot face lucruri nemaipomenite. Ei vor atrage privirile tuturor pe parcursul antrenamentelor pentru agilitate, în timpul unui joc de flyball sau frisbee. De asemenea, o baie în piscină alături de stăpân este o ofertă imposibil de refuzat pentru aceştia.

Chiar dacă „Shepradorul” se poate acomoda de minune în tot felul de situaţii, nu neglijaţi orele de socializare sau antrenament. Cu cât acesta va fi instruit mai din timp, cu atât îi va fi mai uşor să îndeplinească sarcinile pentru care îl pregătiţi, chiar şi peste ani. Lucrând constant alături de prietenul dumneavoastră, învăţarea de trucuri noi va fi mult mai facilă pentru acesta, iar înaintarea în vârsta nu va crea niciun fel de probleme.

Tabieturile unui „Sheprador” la ora mesei

Fiind un adevărat gurmand, el poate fi hrănit exagerat cu uşurinţă, mai ales în cazul în care câinele nu se bucură de suficient exerciţiu fizic. Greutatea optimă pentru un „Sheprador” mascul se va situa între 20 şi 25 de kilograme, iar pentru o femelă între 15 şi 20 de kilograme. Trei sau patru cupe de hrană uscată oferită zilnic sunt îndeajuns pentru o bună dezvoltare. Ideal ar fi să optaţi pentru o hrană de calitate, bogată în proteine şi nutrimenți, fără aditivi sau conservanţi.

Chiar dacă veţi fi tentat să puneţi cantitatea mai presus de calitate în cazul alimentaţiei, nu vă lăsaţi păcălit de acest fals avantaj.

Starea de sănătatea a unui metis Labrador-Ciobănesc german

Un astfel de câine trăieşte în medie între 10 şi 14 ani. Aceste cifre situează „Shepradorul” printre rasele longevive, depăşind atât durata medie de viaţă a Ciobănescului german, cât şi pe cea a Labradorului.

Deloc surprinzător, metisul este predispus la anumite afecţiuni comune ale raselor de proveniență. Cea mai comună ameninţare este displazia, fie a şoldului, fie a genunchiului. Această problemă afectează majoritatea raselor de talie medie sau mare, fiind un omolog al artritei în regatul canin.

„Shepradorul” mai poate fi afectat şi de volvulus gastric (dilataţie/torsiune gastrică), cunoscut în termen popular drept balonare. Este o afecţiune periculoasă a stomacului şi se formează atunci când acesta se răsuceşte, cauzând animalului multă suferinţă. Dacă nu este depistată şi tratată în timp util, această problemă afectează sistemul cardiovascular şi poate deveni fatală.

Alte predispoziţii ale metisului Labarador-Ciobănbesc german includ eplilepsia, afecţiuni ale urechilor, ale pielii sau ale ochilor. Din fericire, oferindu-i câinelui o dietă echilibrată, de calitate, şansele ca acesta să dezvolte afecţiunile menţionate sunt aproape de zero.

Ce tip de îngrijire necesită un „Sheprador”?

La fel ca părinţii săi, metisul posedă o blană dublă, fină şi deasă. Aceasta îi conferă rezistenţă chiar şi în cele mai extreme condiţii meteorologice. Însă dezavantajele apar odată cu sosirea sezoanelor de năpârlire. Un „Sheprador” va năpârli de două ori pe an şi vor lăsa în urmă o droaie de păr.

Achiziţionaţi o perie specială pentru năpârlire pentru a vă asigura că firele desprinse vor dispărea din blana câinelui. Perierea va face parte din rutina de întreţinere a metisului şi va oferi blănii acestuia un aspect sănătos şi strălucitor.

Tăierea unghiilor devine o acţiune mai dificilă în cazul stăpânilor de metis Labrador-Ciobănesc german. Va fi necesară o atenţie sporită deoarece terminaţia pielii ce străbate unghiile „Shepradorului” este dificil de observat. Dacă nu eşti ferm convins de locul în care pielea se termină, apelează cu încredere la un specialist.

Există şi un avantaj referitor la acest aspect: pentru că acest câine este foarte energic, asigură-i plimbări pe asfalt sau alt tip de suprafaţă tare, abrazivă, iar unghiile se vor toci de la sine, menţinându-şi lungimea optimă.

Din cauza lăcrimării excesive specifică acestor metişi, ei vor aduna secreţii la colţul ochilor. Supravegheaţi acest aspect şi eliminaţi cu atenţie impurităţile. În caz contrar, câinele poate dezvolta infecţii. Aveţi nevoie doar de un serveţel curat, eventual umed, care să nu conţină niciun fel de substanţă iritantă.

Cât costă acest metis?

La prima vedere, metisul Labrador-Ciobănesc german pare un câine scump. Nu uitaţi că denumirea lui oficială este „câine de designer” şi, cam orice context, noţiunea de designer aduce un preţ pe măsură. Însă excepţia de la regulă o face chiar acest câine impresionant! Preţul lui se situează între 150 şi 600 de dolari.

Un din motivele pentru care preţul de achiziție este atât de atractiv constă în faptul că ei nu sunt omologaţi ca rasă unitară. Astfel, nu te vei intersecta cu anumiţi crescători care oferă strict exemplare de concurs.

Acestea fiind spuse, pe lângă preţul propriu-zis al câinelui, vor apărea şi costurile auxiliare de întreţinere a acestuia. În mod evident, posesia animalului de companie aduce cu sine alte cheltuieli aferente, printre care înregistrarea câinelui, vizitele la veterinar, jucăriile, mâncarea şi altele.

Alimentaţia trebuie luată în calcul cât se poate deserios. „Shepradorul” are un apetit foarte dezvoltat, iar 3-4 porţii de hrană uscată pe zi îi vor oferi aportul necesar de energie.

Pentru că el posedă o blană dublă, iar tăierea unghiilor poate deveni un acţiune prea dificilă pentru dumneavoastră s-ar putea să aveţi nevoie de intervenţia unui profesionist, iar aceste servicii de întreţinere au şi ele preţul lor. Este de datoria dumneavoastră să îi asiguraţi câinelui nu doar un aspect îngrijit şi sănătos, ci şi o stare bună de spirit.

Două rase impresionante, un rezultat pe măsură!

Dacă ai avut de a face până acum cu un Labrador sau un Ciobănesc german, îi vei da seama cu uşurinţă cine este şi cu ce se ocupă acest metis. Dacă sunteţi în căutarea unui câine inteligent, de o energie greu de egalat, dar totodată atent cu cei mici, metisul Labrador-Ciobănesc german vă va surclasa aşteptările!

Însă fiţi asiguraţi-vă că îi puteţi oferi prietenului blănos toate condiţiile necesare pentru o dezvoltare armonioasă. În acest caz, veţi fi recompensat cu un câine de familie minunat, care va aduce zilnic un aport de bucurie sub acoperişul dumneavoastră!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top