Ciobănescul german – Informații esențiale despre o rasă mare și iubitoare

Ciobănesc german adult aleargă alături de puiul său pe un câmp înverzit

Se spune că niciun câine poate sădi în sufletele stăpânilor un sentiment mai profund de loialitate decât exemplarele ce aparțin rasei Ciobănesc german.

Amuzanți, iubitori și foarte protectori, acești câini de talie mare posedă multe calități pe care oamenii le caută la un câine. Desigur, există câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoașteți înainte de a aduce unul acasă.

Caracteristici de bază ale rasei

Potrivit cercetărilor, câinii ciobănești germani sunt pe locul doi in topul celor mai populare rase. Multe dintre motivele care stau la baza acestui fapt își au originea în inteligența, etica de lucru, loialitatea și aspectul acestui câine. Aceste trăsături de caracter se îmbină pentru a da naștere unui câine foarte admirat de către iubitorii de animale, dar și de persoane implicate în slujbe deosebit de importante pentru societate.

Caracteristici fizice ale Ciobănescului german

Evident, Ciobănescul german este un câine de talie mare – atât masculii cat și femelele au o înălțime medie de 61 cm și o greutate de 34-43 kg. Spre deosebire de alte rase mari care par a se mulțumi doar cu timpul petrecut pe lângă casă, un Ciobănesc german tânjește după mișcare și stimulare mentală.  Fără activități care să-i consume energia, va fi nefericit.

Din această cauză, trebuie să te gândești bine înainte de a achiziționa un Ciobănesc german în cazul în care locuiești într-un apartament sau nu deții o curte. Ar trebui să iei în calcul și cât de mult te poți implica în diverse activități fizice alături de Ciobănescul tău german, cum ar fi plimbările.

Dacă nu ești dispus să investești timp și efort pentru a-i asigura unui Ciobănesc german mediul activ și liber de care are nevoie, te poți îndrepta către o altă rasă.

O altă caracteristică fizică de luat în considerare la un Ciobănesc german este legată de blană – mai exact, de gradul de năpârlire. Această rasă năpârlește pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă că mocheta și mobilierul vor fi, ipotetic, sub o mare de păr de câine, dacă nu vei aspira frecvent. Dacă nu dorești să utilizezi aspiratorul atât de des, un Ciobănesc german în casă îți va provoca mai mult stres decât plăcere.

Avantajele și dezavantajele loialității unui Ciobănesc german

Una dintre cele mai atrăgătoare caracteristici ale unui Ciobănesc german este loialitatea pentru stăpânii lor.  Deși acest devotament intens este încântător, servește, de asemenea, pentru a evidenția un potențial dezavantaj al deținerii rasei. Mai exact, sunt rezervați în privința persoanelor necunoscute.

Pe de o parte, această doză de scepticism se poate manifesta prin lătrat puternic, agresiv. Pe de altă parte, un Ciobănesc german poate deveni violent până în punctul în care ar putea afișa un comportament distructiv sau unul ce poate pune în pericol integritatea fizică a celor din jur. Aceste comportamente de protecție se pot intensifica având în vedere anumite conjuncturi sociale, precum cazul în care câinele este deținut de o familie ce posedă copii.

Din această cauză, este extrem de important să îți faci timp pentru a-ți educa în mod corespunzător Ciobănescul german. Ar trebui să se știe că un Ciobănesc german educat încă este posibil să manifeste o atitudine distantă față de oamenii necunoscuți. Cu toate acestea, cu un dresaj corespunzător, comportamentul acestuia nu va prezenta un pericol imprevizibil.

Probleme majore de sănătate ale Ciobănescului german

Sporirea practicilor precare de reproducere a raselor a dat naștere aspectului comun al anumitor probleme medicale ce afectează Ciobănescul german. Cea mai frecventă afecțiune a rasei este displazia de șold, o afecțiune marcată de articulațiile malformate ale șoldului care duc la degenerare. Alte tulburări de care poate suferi un Ciobănesc german includ probleme ale pancreasului, ale vertebrelor și ale măduvei spinării.

Pentru a reduce șansa de apariție ale acestor proleme, ar trebui să analizezi întotdeauna arborele genealogic al câinelui, dacă acesta provine de la un crescător. Procedând astfel, vei putea afla dacă animalul va fi sau nu mai sensibil la aceste boli. Pe termen lung, aceasta va reduce la minimum șansele de a aduce acasă un câine a cărui viață poate fi curmată subit de una dintre aceste afecțiuni.

Te vor iubi necondiționat!

Odată ce aduci în casa ta un Ciobănesc german și stabilești legătura potrivită cu acesta, vei avea un prieten bun pentru tot restul vieții . Trebuie să te asiguri că sentimentul de loialitate este reciproc, tratându-l cu respect, oferindu-i spațiul, exercițiul și antrenamentul pe care îl merită. Și da, unii oameni ar putea crede că este puțin cam morocănos, dar vei afla de unul singur cine este un Ciobănesc german cu adevărat.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top