Metisul Ciobănesc german – Husky – Prezentare generală a unei rase mari și adorabile

Doi pui de metis Husky-Ciobănesc german

Există diverse tipuri de câini de designer care au apărut în ultimele decenii. Cei mai mulți dintre acești metiși fac foarte mult sens (își au un scop bine definit.). Să luăm așa-numitul Shepsky Gerberian; un câine-hibrid rezultat din încrucișarea unui Ciobănesc german cu un Husky siberian. Este un câine superb, dar cum vi-l închipuiți?

O scurtă istorie a metisului Shepsky Gerberian

Precum în cazul multor hibrizi actuali, nu se știe cu exactitate momentul apariției metisului Shepsky Gerberian. Aceasta se datorează în mare parte faptului că nu este o rasă recunoscută oficial de registrele canine importante cum ar fi Asociația Chinologică Americană (AKC).

Se știe că acest metis provine din încrucișarea a două dintre cele mai recunoscute rase mari din regatul canin. În mod evident, există o mulțime de informații despre cele două rase de proveniență. Putem verifica informațiile despre acești câini pentru a cunoaște mai multe despre aspectul fizic și personalitatea metisului.

Chipul unui „Husky german”

Fără îndoială, Shepsky Gerberian este un câine frumos, cu trăsături fizice superbe, ce pot fi observate ușor la prima vedere.  Frumusețea lui iese în evidență prin chipul lui cu ochi albaștri, strălucitori, tipici pentru un Husky, ce pot fi înconjurați de un strat mai închis, multicolor, specific Ciobănescului german de talie medie.

Alte trăsături fizice ale metisului „Shepsky Gerberian”

Shepsky Gerberian este un câine de talie mare, cu o înălțime caracteristică de 50-63 cm și o greutate de 20-40 kg. Deși, cel mai des, blana are nuanțe de maro și negru, aceasta poate varia de la roșcat, gri și auriu la albastru-petrol, bej și maro deschis.

Ochii pot avea acel colorit albastru uimitor, dar pot fi și căprui. În anumite cazuri, câinele ar putea avea ochi de altă culoare, ceea ce îi conferă un aspect aproape mistic. Un astfel de câine va avea botul și urechile ascuțite, iar craniul său va avea trăsături ale ambelor rase de proveniență.

Comportamentul unui „Husky-Ciobănesc german”

Pentru a-ți face o idee despre aspectul unui Shepsky Gerberian, este important să arunci o privire asupra trăsăturilor comportamentale ale ambelor rase de proveniență. În cazul acestui hibrid, vei observa imediat că moștenește câteva tendințe genetice, ceea ce îi face comportamentul puțin mai previzibil decât al altor câini hibrizi.

De exemplu, atât Ciobănescul german, cât și Husky au fost crescuți drept câini de lucru rezistenți. Deși sarcinile pe care le realizau erau total diferite, etica de muncă și actele de curaj care îi caracterizează sunt, practic, subiecte de legende.

În cazul Ciobăneștilor germani, aceștia a fost crescuți pentru a fi câini de turmă. Cu toate acestea, inteligența pură și agilitatea lor i-a făcut o rasă ideală pentru domenii de activitate mai intense, precum forțele militare și poliția locală. Datorită loialității supreme, aceștia sunt o alegere excelentă pentru serviciile de însoțire.

Husky, cunoscut și sub numele de Husky siberian, a fost crescut pentru a dezvolta puterea și rezistența necesare pentru transportul sarcinilor grele pe sănii pe distanțe lungi. Rasa Husky și trasul săniilor încă sunt puternic asociate, în mare parte datorită celebrei întreceri a săniilor trase de câini care are loc anual în Alaska.

Luând în calcul doar arborele genealogic al metisului, poți ghici că Shepsky Gerberian este un câine foarte energic care nu știe ce înseamnă termenul „leneș”. Așadar, acești câini pot dezvolta un puternic sentiment de loialitate când sunt educați corespunzător, deoarece tu vei fi mai mult decât un stăpân – vei fi “liderul” lor, cel care le dă sarcini.

Shepsky Gerberian moștenește genetic mentalitatea de haită a rasei Husky. Câinii Husky au fost crescuți să lucreze împreună, în haită, formând echipele de tras sănii, astfel explicându-se puternicele trăsături de haită ale metisului. Dacă nu demonstrezi că ești un lider ferm și puternic al haitei, ei pot încerca să își aloce acel statut.

Acest câine-hibrid tinde să imite natura vigilentă și dinamică a Ciobănescului german. Simțul ascuțit al priceperii, inteligența absolută și loialitatea puternică îl fac un excelent câine de pază, care nu te va lăsa dacă ești în pericol. De asemenea, nu le place să fie lăsați singuri și au tendința de a-și exprima neplăcerea – spre nemulțumirea vecinului tău.

Deoarece ambele rase de proveniență sunt cunoscute pentru natura lor jucăușă blândă și adorabilă, te poți aștepta ca un Shepsky Gerberian să fie la fel. Aceste trăsături îl fac o alegere grozavă pentru familiile ce au copii în competență, dacă sunt animalele sunt educate corespunzător. De asemenea, poate să tolereze alte animale din casă atunci când are loc socializarea, în special la o vârstă fragedă.

Care sunt nevoile de dresaj și mișcare ale unui  „Husky-Ciobănesc german”?

Ciobănescul german și Husky sunt rase energice, iar Shepsky Gerberian urmează cu siguranță calea părinților săi. Acest hibrid este foarte robust și are nevoie de mișcare zilnică pentru a-și putea canaliza spiritul neliniștit într-un mod acceptabil, nedistructiv. Deoarece este foarte energic, nu este potrivit pentru apartamente sau spații mici de locuit.

Câinele are nevoie de o plimbare lungă în fiecare zi, dar este preferabil să i-o oferi și pe a doua, dacă este posibil. Chiar dacă îi oferi plimbarea, nevoile lui de mișcare sunt departe de a se termina. Pentru a i le satisface, va trebui să incluzi câteva jocuri în program.

Datorită structurii atletice și inteligenței moștenite pe cale genetică, Shepsky Gerberian este un candidat excelent pentru diverse sporturi, cum ar fi prinderea discului zburător și antrenamentul de agilitate. Ultimul îl va stimula mental, lucru esențial pentru fericirea lui. Dacă nu i se permite să-și valorifice intelectul, ți-ar putea transforma curtea într-un puzzle.

Inteligența și capacitatea de lucru îl fac să fie relativ ușor de dresat, atâta timp cât dresajul este  condus într-o maniera fermă, răbdătoare care îi dau de înțeles că tu ești personajul „alfa”. În caz contrar, câinele ar putea manifesta tendințele moștenite de la Husky și ar putea încerca să devină un puternic lider de haită. Acest lucru ar conduce la îngreunarea dresajului.

Sunt câinii „Husky-Ciobănesc german” ușor de îngrijit?

Shepsky Gerberian are o blană dublă și pufoasă, care trebuie periată de cel puțin două ori pe săptămână pentru a evita încurcarea și încâlcirea ei. De asemenea, trebuie să acorzi o atenție deosebită ochilor și urechilor câinelui, deoarece se pot acumula destul de repede reziduuri lacrimale uscate și cerumen. Desigur, nu ar trebui să lași pe mai târziu unghiile sau dinții acestuia.

Acest câine năpârlește moderat, așa că cei care sunt în căutarea unui rase hipoalergenice, ar trebui să se îndrepte spre altceva. Trebuie menționat și că, din cauza blănii cu strat dublu, vremea caldă nu îi priește atât de mult. Dacă trăiești într-un climat mai cald, trebuie să-i creezi un mediu confortabil, pentru a face față căldurii.

Sănătatea unui metis Husky-Ciobănesc german

Deoarece este o rasă relativ nouă, Shepsky Gerberian nu este neapărat predispus unor boli cronice specifice. Cu toate acestea, ar fi prudent să arunci o privire la rasele de proveniență pentru a-ți face o idee despre tipurile de afecțiuni la care ar putea fi predispus câinele tău.

Câteva dintre cele mai obișnuite afecțiuni care pot fi întâlnite în rândul Ciobăneștilor germani și Husky includ displazia de cot și de șold, probleme oculare, alergii la purici, afecțiuni ale pielii precum eczema și probleme digestive. Speranța de viață a câinelui este de 10 – 13 ani, similară cu cea a raselor de proveniență.

Cât costă un Husky-Ciobănesc german?

Te poți aștepta să plătești între 350 și 850 USD pentru un Shepsky Gerberian. Este posibil să observi o scădere a acestui preț dacă dorești să treci peste faza cățelușului și să alegi un adult. Ca întotdeauna, ar trebui să te asiguri că apelezi la un crescător de încredere pentru a achiziționa câinele.

Când te hotărăști să aduci acasă un Shepsky Gerberian, nu uita că prețul inițial acoperă doar superficial costul amicului tău patruped. Este important să te pregătești pentru cheltuieli suplimentare, precum înregistrarea, vizitele la veterinar, mâncarea, jucăriile și multe altele. Dacă trebuie să apelezi la un crescător din afara statului, pot fi implicate și costuri de expediere.

Nu te lăsa ademenit de un chip frumos

Aspectul adorabil este unul dintre motivele pentru care câinii sunt animale de companie grozave. Și, deși un câine care îți topește inima ar trebui să fie unul dintre atributele care stau la baza deciziei tale, acesta nu ar trebui să fie motivul principal pentru care alegi un anumit tip de câine.

Fără îndoială, Shepsky Gerberian este un câine seducător. Cu toate acestea, este și un câine foarte energic, care necesită mult efort pentru a-l menține fericit și sănătos, atât fizic, cât și mental. Dacă nu îi poți oferi mediul în care să se dezvolte armonios, acesta nu este câinele potrivit pentru tine.

Cu toate acestea, dacă îi poți satisface toate nevoile, vei avea un cățel loial și fericit; un prieten blând și jucăuș, care va iubi compania ta la fel de mult cum o iubești tu pe a lui. Poate deveni cel mai bun câine pe care l-ai avut vreodată.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top