Cum înveți un câine să dea laba

West Highland Terrier întinde lăbuța către stăpân

Un câine care știe să dea laba a fost mult timp un truc grozav, cu un anumit scop. Indiferent de câte ori l-ai văzut, un câine care dă laba este întotdeauna simpatic Este un truc ușor pe care să i-l predai câinelui tău. Nu este nevoie decât de puțină răbdare.

Lucruri de știut înainte de a-ți învăța câinele să dea laba

Înarmează-te cu ceva răbdare când te hotărăști să-ți înveți câinele cum să dea laba. Deși sesiunile de antrenament efective sunt de obicei scurte – va trebui doar să acorzi aproximativ 5 minute pe zi – câinelui tău i-ar trebui mai multe sesiuni pentru a răspunde la comandă. Așadar, nu te înfricoșa dacă nu va reuși după câteva sesiuni; va izbuti, în cele din urmă.

Cel mai mare pas pe care va trebui să-l faci în acest proces este să te asiguri că ai o relație de încredere cu prietenul tău canin. În mod ideal, acest tip de legătură va fi deja implementat în momentul în care te pregătești să arăți acest truc amicului tău. La urma urmei, este recomandat să-i predai câinelui tău elementele de bază pentru a construi acea legătură înainte de a trece la trucuri avansate, cum ar fi să dea laba.

Pașii esențiali care stau la baza învățării câinelui tău să dea laba

Există două metode elementare de dresaj pe care le poți aplica pentru a-ți învăța câinele să dea laba. Una este cea mai potrivită pentru câinii cărora le place să cerceteze lucrurile cu lăbuțele, iar cealaltă funcționează bine pentru aceia care nu sunt proactivi prin natura lor. Orice metodă pe care o folosești va fi în funcție de natura câinelui tău.

În prima metodă, trebuie să ții ferm o recompensă în mână și să-i permiți câinelui s-o cerceteze. Va trebui să-l ignori dacă vrea să-ți adulmece mâna, dar va trebui și să-l lauzi verbal când investighează cu ajutorul labei. Asigură-te că îi dai recompensa cu cealaltă mână odată ce finalizează sarcina.

Apoi, va trebui să repeți acest pas până când atinge cu laba mâna în care ții recompensa. Când ajunge în acel punct, ridică mâna fără recompensă. Dacă îți atinge mâna cu laba în acest punct, îi poți oferi palma deschisă.

În cele din urmă, vei putea să introduci comanda verbală “Dă lăbuța!” pentru a-l face să finalizeze procesul. De asemenea, vei putea să elimini treptat recompensa de fiecare dată. Acestea fiind spuse, nu este greșit să-i oferi din când în când recompensa pentru acest comportament.

În a doua metodă, vei începe prin a coborî în fața câinelui tău până când capul lui este la nivelul pieptului tău. Oferă-i un indiciu verbal precum “Dă lăbuța! și ridică-i ușor laba cu mâna, în timp ce îl încurajezi  cu un cuvânt pozitiv precum “Bine”. Asigură-te că îi dai recompensa după aceea.

Trebuie să te aștepți să repeți acest pas în mai multe sesiuni cu câinele tău. Dar, în cele din urmă, acesta va fi capabil să asocieze comanda verbală cu ridicarea labei spre mâna ta. Și, deși în cele din urmă vei putea renunța să-i oferi recompense când dă laba, nu este niciodată greșit să îi oferi din când în când o recompensă pentru o sarcină îndeplinită cu succes.

Punerea în practică

Poate părea că este nevoie de mulți pași până când câinele tău învață acest truc de petrecere. Dar când îi însumezi, vei vedea că este un proces destul de simplificat. Cea de-a doua metodă nu necesită prea mult pentru învățarea trucului, în afară de răbdare.

Este mai mult decât un truc – Este o metodă de conectare

Să ai un câine care dă laba este un lucru cool pe care s-l arăți familie și prietenilor. Dar actul în sine este mai mult decât un mic truc excelent. Este reprezentativ pentru legătura pe care o împărțiți tu și câinele tău; o legătură bazată pe dragoste, încredere și respect reciproc.

Din nou, ar trebui să construiești fundamentul acestei legături înainte de a încerca acest truc. Dacă nu faci asta, ia-ți timp pentru a-l construi. Relația dintre tine și câinele tău va fi substanțial mai bună dacă aceasta are baza necesară.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top