Cum să îți înveți câinele să se așeze și să stea (Scurt ghid)

Câine așteaptă în poziția de „șezi” următoarea comandă a stăpânului

Unii spun că nu poți că nu poți învăța un câine bătrân trucuri noi – cum ar fi, atunci, să învățați câinii noi cel mai vechi truc din carte?

Așezarea este probabil lucrul pe care îl asociem cel mai mult cu posesia unui câine dar atât de mulți proprietari începători devin descurajați când cățelul lor nu se așază imediat la prima comandă de „Șezi!”

Există numeroase motive pentru aceasta (lipsa de experiență în dresaj, lipsa de obișnuință cu un nou stăpân) și există o mulțime de lucruri pe care le puteți face în acest sens. Documentează-te pentru a afla mai multe despre ce anume îți motivează cățelul și despre modalitățile prin care vă îl poți învăța să se așeze.

Pe scurt, cum să înveți un câine să se așeze

Pasul 1: Folosește-te de toate trucurile pentru a-l face să se așeze

Pentru primul dvs. dresaj canin va fi necesar să înlături toate obstacolele. La primele încercări de a vă învăța câinele să se așeze, se recomandă să faci următoarele lucruri:

Oferă câinelui o recompensă îndreptată spre nasul lui și ridică-i-o ușor – aceasta încurajează câinele să urmărească recompensa, ceea ce îl va face în mod natural să vrea să se așeze.

Spune-i „Șezi” pe un ton calm, dar autoritar, în timp ce faci această mișcare a mâinii.

Mișcă în continuare recompensa deasupra capului (ținând-o aproape), până când câinele se așază.

Odată ce câinele s-a așezat, spune-i „Da! Câine bun!” Și oferă-i recompensa.  Poți să-l mângâi ca și încurajare. (Pe cine păcălim noi? Urma oricum să-ți mângâi adorabilul cățeluș. Cum să reziști fără să-l mângâi?)

Predarea comenzii Șezi Pasul 2: Înlăturarea recompensei

Odată ce ai exersat puțin cu câinele tău folosind metoda recompensei, acum vine partea grea: să-ți faci câinele să stea pur și simplu de dragul jocului.

Fă aceeași procedură pe care ai făcut-o înainte cu mâna și comanda blândă „Șezi”, dar de data aceasta ține recompensa în buzunar sau în cealaltă mână.

Folosește-ți mâna liberă pentru a conduce câinele într-o poziție așezată.

Când câinele se așază, arată-i recompensa din cealaltă poziție și oferă-i-o. Această etapă a procesului este crucială, deoarece îi permite să fie încă răsplătit pentru acest comportament, obișnuindu-se în același timp cu ideea că o face pentru tine și nu pentru recompensă.

Predarea comenzii „Șezi” Pasul 3: Renunță la folosirea mâinii

În cele din urmă, mâna va trebui să fie scoasă din ecuație, astfel încât câinele tău să asocieze cu succes comanda „Șezi” cu actul de a se așeza.

De fiecare dată când exersezi acest truc cu câinele tău, asigură-te că îți folosești din ce în ce mai puțin mâna, făcând mișcări mai mici și oprindu-te mai mult înainte de a începe mișcarea mâinii în timpul comenzilor verbale.

Continuă în acest mod, mișcând mâna în așa fel încât să înțeleagă că vrei să se așeze.

În cele din urmă, pe măsură ce îți folosești din ce în ce mai puțin mâna, câinele tău va ști pur și simplu că „șezi” înseamnă „să se așeze”, iar „da” înseamnă bine. (Asigură-te că începi să amâni exprimarea satisfacției față de el sau ea; ține recompensa încă o secundă sau două după „da”, astfel încât să știe că vrea aprobarea ta, nu doar mâncarea.)

În cele din urmă, arată-i câinelui când să se așeze

De îndată ce ai ajuns în punctul în care câinele tău se așază doar la comanda verbală, ar trebui să-l poți face să se așeze și pentru alții. Când câinele tău întâlnește alte persoane, își va mișca coada și va sări în așteptare (așa cum fac câinii).

Totuși, dacă ești anticipativ și îi ordoni să se așeze înainte de a deveni prea entuziasmat, câinele tău dresat corespunzător se va calma și se va așeza pentru a întâmpina persoana nouă. Asigură-te că îl răsplătești cu o recompensă și cu un „da”, pentru a ști că a făcut un lucru bun.

Cu aceste sfaturi (și puțină răbdare), ar trebui să reușești să-ți determini câinele să facă cel mai simplu, cel mai satisfăcător lucru pe care cel mai bun prieten îl poate face pentru tine – să te asculte. Nu numai că vei avea un amic drăguț și ascultător, vei avea un alt mod de a arăta câinelui tău că îi iubești!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top