Cum să-ți înveți câinele să meargă în lesă

Câine își ține lesa cu colții așteptând o plimbare

Indiferent dacă începi să-ți obișnuiești cățelușul cu lesa ori dacă educi un câine mai în vârstă pentru a merge mai politicos, dresajul pentru a merge în lesă important. Și, hai să ne recunoaștem: natura este ademenitoare pentru câini. Pentru a-ți controla câinele în timpul plimbărilor, stabilește din timp granițe ținând cont de fericirea câinelui, sănătatea ta și siguranța animalelor și a oamenilor din jurul tău. Așadar, care este cea mai bună metodă de a dresa un câine pentru a merge în lesă? Verifică!

Alegerea echipamentului potrivit

Instruirea unui câine pentru a merge în lesă necesită echipamentul potrivit. Zgărzile anti-tragere, hamurile, zgărzile cu lanț zimțat și gulerele de protecție sunt contraproductive pentru predarea bunelor maniere. Sunt utilizate de către și pentru persoanele care nu pot exercita controlul asupra câinilor lor fără a folosi forța fizică și sunt metode de evitare a muncii de antrenament.

Pentru o pregătire adecvată, utilizați un zgardă obișnuită sau cu cataramă și o lesă statică. Lesele extensibile pot fi foarte bune pentru exerciții fizice, dar nu sunt utile atunci când stabilim obiceiuri bune pentru mersul în lesă.

Vrei să-ți înveți câinele să respecte o limită stabilită și să rămână aproape de tine, așa că alege o lesă care are o lungime de șase metri sau mai mică.

Dacă te grăbești, iată o demonstrație video rapidă:

Pregătirea pentru succes

În timp ce câinele tău învață să meargă în lesă, transformă fiecare plimbare într-o oportunitate de învățare. Nu trece de la o sesiune de dresaj la o alergare în care câinele stabilește ritmul; acest tip de confuzie poate fi un obstacol major în dresaj.

În cazul în care câinele tău are multă energie, caută un parc pentru câini fără lesă sau joacă-te cu el „aport” în curte pentru a-l obosi chiar înainte de a merge la o plimbare, deoarece acest lucru îi va îmbunătăți manierele.

Dă tonul pentru plimbare, făcându-ți câinele să stea când scoți lesa. Dacă sare în sus și în jos, așteaptă calm ca acesta să se oprească și să se așeze politicos înainte de a pune lesa și de a ieși pe ușă. În plus, nu permite câinelui să iasă în grabă pe ușă înaintea ta, ci fă-l să stea calm și să te urmeze afară.

Cum să dresezi un câine să meargă în lesă fără a trage de ea

Una dintre cele mai frecvente probleme atunci când înveți un câine să meargă în lesă este atunci când trage de ea. Poate că acesta vrea doar să meargă mai repede sau vede un alt câine peste stradă. Nu contează care este motivul, ideea este că patrupedul tău trebuie să învețe că tu ești cel care stabilește ritmul plimbării.

Tragerea lesei poate răni câinele, întrucât zgarda pune presiune asupra traheii acestuia și vă poate pune pe amândoi în pericol, în special dacă este vorba de un câine mare.

S-ar putea să te simțiți frustrat când câinele nu te ascultă, dar acționând în acest sens, frustrarea nu va duce decât la un comportament negativ mai mare. Fii ferm fără vreo urmă de furie, și câinele tău va avea încredere în tine și te va urma.

Cel mai simplu și mai blând mod de a corecta comportamentul de a trage de lesă este de a te opri pur și simplu atunci când simțiți presiune pe lesă. După ce te oprești din mers și stai nemișcat, câinele poate realiza că tragerea nu-l duce nicăieri. Dacă nu-și dă seama de asta și continuă să tragă, întoarce-te încet și fă câțiva pași în direcția opusă.

Când câinele te urmează, laudă-l. În cele din urmă, el se va asocia faptul că te urmează cu lauda și trasul de lesă cu faptul de a nu obține ceea ce își dorește.

Înduplecarea încăpățânatului

Unii câini au problema opusă – vor încremeni, se vor așeza, se vor întinde sau vor refuza să coopereze. Adesea, acest comportament este rezultatul fricii și este frecvent observat la câinii salvați, care prezintă antecedente de traume. Pentru un câine ca acesta, este important să mergi într-un loc liniștit, cât mai ferit posibil.

Adesea câinii de acest fel pot fi ușor înduplecați cu recompense. Pur și simplu ține o recompensă în fața câinelui și lăudă-l când se deplasează pentru a ajunge la ea.

Cel mai important lucru este să rămâi pozitiv, calm și răbdător. Să fii frustrat de progresul câinelui tău nu va face decât să agraveze problema, așa că fii mulțumit de rezultatele pe care le vezi: o stradă astăzi ar putea însemna două străzi mâine!

În cazul în care câinele tău este încăpățânat ȘI mic, rezistă impulsului de a-l purta în brațe. Câinele trebuie să înțeleagă că este în siguranță cu tine în aer liber, iar câteva experiențe pozitive pe propriile picioare îl vor învăța asta.

Păstrați ochii pe premiu

Obiectivul dresajului mersului în lesă este slăbirea lesei, astfel încât să poți să mergi natural cu mâna pe lângă tine, iar câinele tău să poată merge fericit, fără a fi smucit de grumaz. Odată atins acest obiectiv, veți putea amândoi să vă bucurați mai mult de plimbări!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top