Cum să ai grijă de un câine cu unghii lungi (sfaturi utile)

Procesul de tăiere al unghiilor unui câine poate fi dificil

Unghiile unui câine cresc rapid. De fapt, cresc atât de repede încât, dacă nu le veți menține la dimensiunea lor optimă, acestea se vor alungi, cauzând câinelui anumite probleme. Dacă totuși unghiile acestuia au ajuns prea lungi, nu vă impacientați – puteți remedia această problemă cu puțină răbdare.

Câinele tău și unghiile sale

Conceptul de unghii alungite ale câinelui reprezintă o problemă a vremurile. Atunci când câinii erau doar niște animale sălbatice, mersul lor constant pe teren accidentat menținea unghiile la dimensiunea potrivită în mod natural. Acest lucru se aplică și pentru câinii din zilele noastre în cazul în care aceștia duc un ritm de viață activ, în mediul exterior.

Pentru unele rase – în special cele de apartament, care nu au nevoie de atât de mult exercițiu fizic sau preferă să petreacă ore în șir pe canapea – stilul de viață adoptat le-a făcut pe acestea să dețină niște unghii prea lungi. Iar câinii ce se încadrează în această categorie au nevoie de o tăiere a unghiilor la săptămână.

Este extrem de important să vă asigurați că nu veți sări peste procesul de tăiere al unghiilor. Unghiile prea lungi, netăiate, pot afecta mersul câinelui, devenind dificil și inconfortabil. În plus, unghiile prea lungi se vor agăța cu ușurință în covor sau în mobilă, cauzând accidentări sângeroase.

De ce tăierea unghiilor câinelui este atât de ușor de ignorat?

Întrebați orice proprietar de câine despre importanța tăierii unghiilor, iar acesta va spune că tăierea unghiilor este o parte esențială a procesului general de îngrijire al câinilor. De asemenea, majoritatea stăpânilor vă vor spune că este una dintre cele mai neplăcute proceduri. De obicei, majoritatea câinilor vor aborda cu teamă această etapă de îngrijire.

Motivul reticenței câinelui constă, de fapt, în frica de a nu tăia unghia prea din scurt. La baza unghiei câinelui există o zonă sensibilă inervată și vascularizată. Dacă această parte a unghiei va fi retezată, va cauza câinelui o sângerare abundentă și multă durere.

Evident, o tăiere bruscă a unghiei nu va fi plăcută pentru câine. La urma urmei, aceasta este rădăcina temerilor câinelui. Stăpânii nu doresc să facă niciun rău câinilor și nici să facă animalul să creadă asta. Însă, o mână mult prea lentă pe parcursul tăierii unghiilor poate crea și mai mult disconfort, pe un termen mai lung.

Apelați la un profesionist pentru tăierea unghiilor câinelui!

Adesea, mulți stăpâni lasă unghiile câinelui să crească exagerat din cauză că le este frică să susțină procedeul de tăiere a unghiilor. Însă există o mulțime de veterinari și specialiști în îngrijirea canină ce pot tăia unghiile câinilor fără a depune mare efort. Bineînțeles, munca lor trebuie remunerată, așa că va fi o cheltuială în plus pentru stăpânii ce apelează la ajutor profesionist.

Cu toate acestea, este o investiție obligatorie în cazul în care pur și simplu nu puteți tăia unghiile câinelui acasă. În plus, procedura va fi mult mai ușor de suportat și pentru câine datorită specializării superioare ale acestor persoane profesioniste.

Cum pot tăia unghiile câinelui meu?

Să zicem că nu doriți ajutor specializat și ați decis să tăiați de unul singur unghiile câinelui dumneavoastră acasă. Acest lucru este minunat și, să nu uităm, obligatoriu, în cazul nu care nu doriți să apelați la specialiști. Procesul de tăiere al unghiilor câinelui este unul delicat, asemenea unui dans între dumneavoastră și câinele dumneavoastră. Acest proces delicat, sincronizat, va fi mult mai ușor de dus la bun sfârșit fără grabă.

Mai întâi de toate, este important să alegeți cleștele potrivit pentru unghiile câinelui dumneavoastră. Să nu vă treacă prin gând că puteți duce la bun sfârșit procesul de tăiere al unghiilor câinelui cu unghiera sau forfecuța personală. Există câteva specificații ale cleștilor pentru tăierea unghiilor câinilor referitoare la forma și conturul unghiei animalului. Vă recomandăm cu încredere să țineți cont de acestea.

De asemenea, trebuie să vă pregătiți psihic pentru reacția câinelui pe parcursul tăierii unghiilor, deși unii câini s-ar putea să stea cuminți în poala dumneavoastră așteptând liniștiți ca aceștia să plece de acolo cu unghiile tăiate la dimensiunea potrivită. Cu toate acestea, dacă exemplarul s-a comportat nu tocmai exemplar atunci când a venit momentul tăierii unghiilor, există mari șanse ca animalul să adopte același comportament.

Pentru a contracara acest comportament neplăcut, asigurați-i acestuia un spațiu confortabil pe parcursul procedurii. Oferiți-i câinelui susținere morală prin laude pe tot parcursul procesului, chiar dacă acesta nu dă semne de nervozitate. Recompensele sunt un mod excelent pentru a ușura comunicarea dintre stăpân și câine.

Dacă vă este frică să tăiați rapid unghiile, nu alegeți dimensiunea potrivită pe ghicite. Dacă veți tăia treptat, vă veți da seama de dimensiunea potrivită, fără a grăbi procesul.

Dacă unghiile câinelui sunt negre sau închise la culoare, veți observa un inel de culoarea cretei format de jur împrejurul unghiei. Dacă aveți de a face cu niște unghii albe, veți observa „o crestătură” care se află chiar la limita unde puteți tăia. Dacă veți tăia unghiile sub acel „marcaj”, nu veți crea niciun fel de problemă.

Ce se întâmplă dacă totuși ciupesc zona sensibilă a unghiei?

Unghiile de culoare închisă al unui câine
Dacă, accidentat, veți tăia unghia prea din scurt, cel mai important lucru este să nu intrați în panică. Da, câinele va sângera și probabil va schelălăi. Însă nu e nici pe departe sfârșitul lumii.

Oferiți-i câinelui o recompensă imediat după incidentul nefericit pentru acesta. Apoi utilizați un creion antiseptic pe zona afectată, iar sângerarea va înceta mult mai rapid.

Unghiile prea lungi trebuie să dispară din viața câinelui tău

Dacă viitoare când veți amâna tăierea unghiilor câinelui pe motiv că acest proces va fi un calvar pentru patruped gândiți-vă ce chin va suporta acesta dacă unghiile sale vor deveni prea lungi. Da, s-ar putea să vă simțiți puțin reticent, dar tăierea unghiilor lungi va oferi confort câinelui ori de câte ori acesta va păși.

Pe de altă parte, îngrijirea unghiilor câinelui dumneavoastră vă va apropia mult. Veți câștiga încredere acestuia, iar acest lucru este principala conexiune a relației stăpân-câine. Dacă vă veți gândi la aceste beneficii, tăierea unghiilor amicului dumneavoastră nu va mai fi un proces atât de neplăcut.

Cele mai bune 5 tipuri de clești pentru tăierea unghiilor unui câine

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top