Ciobănescul german – Diferenţele dintre cei cu blana scurtă şi cei cu blana lungă

Un Ciobănesc german cu blană scurtă alături de un exemplar cu blană lungă

Există multe motive care susţin popularitatea ciobăneştilor germani pe teritoriul ţării noastre. Ei sunt arătoşi, inteligenţi şi se comportă excelent în preajma copiilor. Această rasă nemaipomenită are doi reprezentanţi diferiţi ca aspect, prin prisma blănii: celebrul ciobănesc german cu blană scurtă şi fratele său mai puţin cunoscut, ciobănescul german cu blană lungă.

Dar oare cum s-a creat această diferenţă de notorietate între cei doi?

Blana şi apartenenţa la rasă

Prima diferenţă între un ciobănesc german cu blană scurtă şi unul cu blană lungă este – aţi ghicit – blana. Dar, aprofundând această diferenţă, putem trece mai departe de dimensiune, observând şi alte diferenţe.

Ciobănescul german cu blană lungă deţine fire mai lungi de păr nu numai pe corp, ci şi la nivelul cozii, feţei, urechilor, stomacului, feselor şi pe coapse. Aceste fire de păr sunt moi şi mătăsoase.

Deşi mai blănoşi, cei cu blana lungă nu prezintă al doilea strat de blană precum cei cu blana scurtă. Această diferenţă atipică este destul de interesantă. Cei cu blană lungă au, într-adevăr, fire mai lungi, însă cei cu blană scurtă deţin, de fapt, o cantitate mai mare de păr.

Această discrepanță a creat o mare diferenţă între cei doi reprezentanți ai rasei ciobănesc german în lumea canină. American Kennel Club nu recunoaşte ciobăneştii germani cu blană lungă ca reprezentanţi ai rasei.

Ca urmare, ei nu pot participa nici la concursurile specifice pe motiv că blana lor lungă constituie un „defect” şi că aceştia nu îndeplinesc standardele rasei pentru astfel de competiții.

Iar lucrurile se complică şi mai tare. Există anumite exemplare cu blană lungă care posedă acel strat de blană dublu precum cei cu blana scurtă. Cu toate acestea, nici ei nu sunt recunoscuţi de AKC şi, de asemenea, nu pot participa la concursurile de frumuseţe.

Acest lucru nu pare să influenţeze prea mult situaţia la prima vedere, însă, din această cauză, s-ar putea să nu ştiţi despre existenţa acestor câini înaintea de achiziţionarea unui ciobănesc german, fapt care schimbă radical datele problemei. S-ar putea ca ciobănesc germanul cu blana lungă să fi fost alegerea potrivită pentru dumneavoastră.

Pentru a clarifica, chiar dacă AKC nu recunoaşte apartenenţa exemplarelor cu blană lungă în rândul ciobăneştilor germani, nu înseamnă că aceştia nu fac parte din rasă, ba, din contră, sunt consideraţi rasă-pură.

Pe scurt, deşi aceşti câini nu au dreptul să participe la comptetiţii, ei fac parte cu desăvârşire din rasa ciobănesc german.

Situaţi între extreme – Ciobăneştii germani cu blană pufoasă

Există şi o a treia categorie în rândul ciobăneştilor germani, sortaţi în funcţie de tipul de blană: ciobăneştii germani pufoşi. Şi acestora le este acceptat statutul de rasă pură, situându-se între cele două tipuri menţionate anterior. Blana lor este prea lungă pentru a se încadra alături de cei cu blană scurtă şi prea scurtă pentru a deveni membri ai ciobăneştilor germani cu fir lung.

Prin urmare, acest tip de blană de dimensiuni medii a devenit „pufoasă”. Chiar dacă blana este mai lungă faţă de cea a ciobăneştilor cu păr scurt, ea prezintă tot două straturi: cel interior are o textură lânoasă, iar cel exterior este mai lung si mai mătăsos.

Din păcate, nici al treilea tip de blană nu este apropiat de către AKC, prin urmare nici aceştia nu-şi vor etala frumuseţea în cadrul concursurilor.

Diferenţele fundamentale între exemplarele cu blană scurtă şi cele cu blană lungă

Diferenţa lungimii blănii nu este şi singura atunci când discutăm despre ciobăneştii germani. Însă, acest aspect poate fi punctul de plecare care va conduce la descoperirea celorlalte deosebiri.

De exemplu, cei cu blană scurtă se vor adapta mai uşor condiţiilor meteorologice precare datorită stratului interior, călduros şi impermeabil. Dacă blana celorlalţi ciobăneşti germani este mai lungă, acest lucru nu indică şi faptul că îi va proteja mai bine.

Din această cauză, ciobăneştii germani cu blană lungă nu vor fi nişte câini de lucru la fel de potriviţi precum omologii lor. Indiferent de domeniu de activitate, prezenţa ciobăneştilor germani cu blană scurtă în rândul poliţiei, al armatei sau al pompierilor te va orienta către un exemplar de acest tip.

De asemenea, absenţa stratului interior de blană al ciobăneştilor germani cu păr lung, te va forţa să te orientezi către cei cu blană scurtă, în caz că locuieşti într-o regiune unde frigul predomină. Ciobăneştii german cu păr lung au o nevoie deosebită de exerciţii şi activitate fizică, iar viziunea lor faţă de timpul liber poate crea un mic obstacol atunci când doriţi să-i oferiţi timp pentru acestea.

Diferenţa blănii dezvoltă şi diferenţe de personalitate. Ciobăneştii germani cu păr scurt sunt renumiţi pentru performanţelor lor în calitate de câini de lucru. Acest fapt îl veţi observa şi în activităţile zilnice, ei fiind mai concentraţi şi mai consecvenţi în îndeplinirea cu brio a sarcinilor acordate.

Obedienţa lor le va modela temperamentul vizavi de străini, adoptând un comportament neutru, chiar distant faţă de necunoscuţi.

Pe de altă parte, ciobăneştii germani cu blană lungă sunt mai sociabili deoarece nu au fost creaţi pentru lucru. Versatili, aceştia sunt dornici să-şi bucure stăpânul şi vor găsi de fiecare dată moduri noi pentru a-i satisface acestuia aşteptările, fără să apeleze la obedienţă.

În timp ce această diferenţă de temperament nu a primit încă o explicaţie științifică,  ideea că ciobăneştii germani cu blană scurtă au un comportament precar faţă de cei cu blană lungă s-a implementat destul de general în lumea iubitorilor de câini.

În caz că te interesează achiziţionarea unui ciobănesc german, dar reputaţia celor cu blană scurtă te copleşeşte, atunci aruncă un ochi asupra celor cu blană lungă şi nu vei regreta!

Blana lungă, blana scurtă şi năpârlitul!

Cât timp există diferenţe majore între blănurile celor doi membri ai familiei ciobăneştilor, vei fi tentat sa crezi că există diferenţe la fel de radicale şi la nivelul gradului de năpârlire ale acestor rude. Totuşi, la urma urmei, ciobăneştii cu păr lung au un singur strat de blană asupra căruia ar trebui să-ţi faci griji.

Într-adevăr, există o mică discrepanţă, însă mult sub imaginaţia viitorilor posesori. După cum v-aţi dat seama, ciobănescul german cu blană scurtă va năpârli mai des, cu preponderenţă în sezonul cald deoarece primul strat de blană devine nefolositor.

Cu toate acestea, exemplarele cu blană lungă năpârlesc şi ele considerabil. După cum vă aşteptaţi, lungimea argumentează acest lucru. Firele lungi rămân mult mai uşor prinse în blana animalului.

Astfel, nu veţi vedea atât de mult păr împrăştiat prin casă, dar vă veţi da seama de adevăratul grad de năpârlire al patrupedului atunci când îl periaţi sau pe parcursul îngrijirii uzuale a blănii.

Chiar dacă acest tip de năpârlire este mai uşor de gestionat şi remediat printr-o simplă şedinţă de periaj, nu vă lăsaţi păcălit cum că ciobăneştii germani cu blană lungă ar năpârli mult mai puţin.

În realitate, posesia unui exemplar cu blană lungă nu îţi va acorda mai mult timp liber atunci când vine vorba de îngrijirea blănii. Prin origine, ciobăneştii germani năpârlesc masiv şi se situează în topul clasamentului raselor ce lasă o mulţime de păr în urma lor. Năpârlesc pe tot parcursul anului şi, sezonier, au perioade în care volum de păr lăsat creşte exponenţial.

Există un motiv motiv bine întemeiat pentru care ciobăneştii germani au devenit nişte adevărate „maşini de năpârlit”. Când au fost împerechiaţi iniţial, s-a dorit ca aceştia să fie nişte câini de turmă excelenţi şi nişte adevăraţi fermieri. Pentru că aceste munci se întreprind pe tot parcursul anului, ciobăneştii germani au fost „bine îmbrăcaţi” pentru toate perioadele anului, îndeosebi pentru sezonul rece.

Procesul de năpârlire adaptează „haina” ciobăneştilor germani în funcţie de sezonul în care ei se află şi devine un fel de costum universal. Chiar dacă cei cu blană lungă nu posedă stratul de blană interioară, nivelul biologic de năpârlire a rămas intact.

Punctele culminante sunt primăvara şi toamna, atunci când ciobăneştii germani lasă în urma lor cel mai mare volum de blană. În apropierea verii, ciobăneştii germani cu blană scurtă vor scăpa de blana mai groasă, înlocuind-o cu un strat mai subţire pe durata lunilor calde.

Când toamna îşi face simţită prezenţa, straturile de blană execută o rocadă, cel mai gros revenind la locul lui, pregătind patrupedul pentru sezonul rece.

Indiferent de tipul de ciobănesc german pe care îl deţii, este de la sine ştiut că perierea blănii va face parte din rutina lui de îngrijire. Chiar şi atunci când ciobănescul lasă păr peste tot există şanse ca blana rămasă pe trupul acestuia să se încâlcească.

Acest lucru nu generează doar un aspect neîngrijit al blănii. Atunci când firele se încurcă excesiv, vor cauza câinelui dureri ale pielii, stratul cutanat fiind tras în diferite direcţii, în funcţie de rădăcina firelor încâlcite.

Periatul regulat va fi inamicul principal al acestui disconfort. De altfel, va reduce şi nivelul de păr „uitat” prin casă care, la rândul lui, va trebui aspirat. Sfatul general pe care orice posesor de ciobănesc german, indiferent de tipul de blană, ţi-l va oferi este faptul că năpârlirea nu trebuie lăsată să îşi facă de cap.

În caz contrar, va cauza probleme mari nu numai câinelui, ci şi stăpânului.

Ciobănesc german pur-sânge!

Chiar dacă există diferenţe între exemplarele cu blană scurtă şi cele cu blană lungă, ei descind din aceeași familie: cea a ciobăneştilor germani. Cu alte cuvinte, indiferent de opţiunea ta, te vei bucura de aceeaşi experienţă unică pe care o va înţelege numai un alt posesor de ciobănesc german.

Privind acest aspect final, atât de vertical şi tranşant, diferenţele expuse anterior îşi pierd semnificativ din relevanţă.

Fie că vei deţine ciobănesc german cu blană lungă, fie un exemplar cu blană scurtă, vei avea un câine extrem de inteligent, loial, căruia nu-i sta nimic în cale atunci când integritatea celor dragi va fi pusă în primejdie. Alături de o fire energică şi o constituţie atletică, el va fi mereu dornic de activităţi şi de timp petrecut pe terenul de joacă.

Dacă portretul de mai sus este şi acela pe care ţi l-ai imaginat şi tu, cu siguranţă ai câştigat un câine special!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top