Ajutor! Câinele meu a băut antigel! Ce pot face?

Câine atras de mirosului antigelului aflat sub capota mașinii stăpânului

Antigelul este un lichid important pentru a menține o mașină în funcțiune, la nivel optim. Totodată, poate fi una dintre cele mai devastatoare otrăvuri pe care un câine le-ar putea ingera. În esență, este obligatoriu să acționezi cât mai curând posibil, în cazul în care câinele tău a băut această substanță.

De ce ar bea antigel un câine?

Câinii sunt atrași de antigel deoarece consideră că are o aromă plăcută. De asemenea, ei cred că gustul antigelului este dulce astfel încât vor linge până la ultima picătură. În cele din urmă, câinele se va opri din băut, însă, până la atunci, pot apărea consecințe grave.

Cum ar putea un câine să aibă acces la antigel?

Tentația antigelului ar putea fi prezentă iarna, ori de câte ori este nevoie de această substanță. Un astfel de caz se poate întâmpla atunci când ai vărsat antigel pe jos, în timp ce-ți pregăteai mașina, sau dacă există în casa ta o țeavă din carte se scurge antigel. Chiar și o sticlă mare de antigel ce nu a fost închisă bine poate crea destule probleme mari.

Motivul pentru care antigelul poate provocata atât de mult suferință este prezența toxinei etilenglicol în componența acestuia. Substanța, care este prezentă în aproximativ 95 la sută din antigelurile de pe piață, va începe rapid să se cristalizeze în rinichii câinelui. Ulterior, câinele va începe să prezinte insuficiență renală; o afecțiune care se va dovedi fatală, în majoritatea cazurilor.

Antigelul poate fi extrem de nemilos, chiar fatal. Mai puțin de cinci linguri de antigel pot ucide un câine de dimensiuni medii, iar organismul canin va fi afectat după maximum 30 de minute. Este inutil să menționăm că este obligatoriu să acționezi urgent pentru a salva câinele.

Care sunt simptomele înghițirii antigelului de către câine?
Primele simptome apărute în urma înghițirii antigelului ar putea reflecta intoxicarea cu alcool. Cel mai frecvent simptom este clătinatul câinelui, ca și când ar fi beat. Tremuratul capului, spasmele musculare, vărsăturile, urinarea frecventă și setea sunt, de asemenea, simptome ce se pot manifesta în primele 12 ore de la ingerarea antigelului.

Simptomele mai severe se vor manifesta la 36 până la 72 de ore după ce câinele a consumat antigel. Unele dintre aceste simptome pot fi mai subtile, cum ar fi depresia sau lipsa poftei de mâncare. Altele sunt mult mai evidente și mai înspăimântătoare, inclusiv convulsii și încetinirea mișcărilor.

Află mai multe despre efectul antigelului asupra organismului canin din acest videoclip scurt:

Ce poate fi făcut pentru a-mi salva câinele>

Primul pas pe care ar trebui să-l faci dacă-l suspectezi că patrupedul tău a înghițit antigel este să-l duci la un medic veterinar. Acolo, veterinarul va efectua un set de teste care vor determina dacă animalul are sau nu antigel în corp. Unele teste sunt specializate pentru a determina dacă prietenul tău a înghițit sau nu antigel în primele12 ore de la posibila întâmplare.

Dacă medicul veterinar a confirmat ingestia de antigel, cel mai probabil va interna câinele în spital. Unele dintre tratamentele pe care medicul veterinar le va folosi pentru a-l ajuta pe câinele tău să se recupereze includ administrarea de medicamente care induc voma, administrarea cărbunelui pentru încetinirea procesului de absorbție a organismului sau introducerea de fluide IV pentru a echilibra hidratarea câinelui.

Pronosticul general va depinde în mare măsură de cât de mult antigel a consumat și de cât timp a trecut înainte de începerea tratamentului.

Dacă ești absolut sigur că patrupedul tău a înghițit antigel, atunci poți să-i induci vărsături chiar acasă. Pentru asta, dă-i câinelui o soluție de peroxid de hidrogen, astfel: o linguriță la cinci kilograme din greutate corporală, dar nu mai mult de trei lingurițe o dată.

Acest tratament trebuie administrat numai dacă prietenul tău patruped a băut antigelul de mai puțin de două ore.

Oprește problema antigelului înainte ca aceasta să apară

Cea mai bună modalitate de a preîntâmpina ingerarea de antigel de către câine este să te asiguri că substanța nu este în preajmă.

Evident, aceasta înseamnă curățarea oricăror scurgeri de antigel de pe obiecte și, de asemenea, să ai grijă la detaliile cum ar fi verificarea scurgerilor și păstrarea antigelului în locuri în care câinele nu poate ajunge. Realizând aceste mici acțiuni, câinele tău va avea o parte de suficiente măsuri de siguranță și protecție.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top