Otrăvirea accidentală a câinilor cu xilitol – (Creștere datorată gumei de mestecat fără zahăr)

Gumă de mestecat cu xilitol

Potrivit dr. Ahna Brutlag, medic veterinar toxicolog superior la linia de asistență Pet Poison, guma de mestecat a provocat o creștere a intoxicațiilor pentru câini.

Guma fără zahăr conține un ingredient numit xilitol, un îndulcitor înlocuitor care câștigă popularitate în rândul producătorilor de alimente. Xilitolul se găsește cel mai frecvent în guma de mestecat fără zahăr, deși este utilizat și în mentă, vitamine pe bază de gelatină, suplimente de melatonină, pastă de dinți și unele mărci de unt de arahide.

Atunci când un câine consumă xilitol, corpul lui eliberează un diluat de insulină, ceea ce poate provoca o serie de probleme grave de sănătate, inclusiv convulsii, insuficiență hepatică și leziuni ale creierului.

Desigur, xilitolul este perfect sigur pentru oameni. Dar pentru câini poate fi fatal. Știați că ciocolata cu lapte este toxică pentru câini? Ei bine, acest lucru este adevărat, iar xilitolul este de aproape 100 de ori mai toxic decât ciocolata cu lapte. Așadar, chiar și consumul unei cantități mici de îndulcitor artificial poate fi dezastruos.

Să luăm, de exemplu, povestea Toniei Cox. Doamna Cox, care locuiește cu familia în Charlotte, odată sosită acasă, a descoperit cum câinele familiei lor a dat peste un pachet de gumă de mestecat fără zahăr și a mâncat aproximativ 20 de bucăți.

„Mi-au spus să-mi aduc copiii să-și ia rămas bun de la ea”, a spus doamna Cox pentru The Wall Street Journal. „Toți am strâns-o în brațe și am plâns.”

Din fericire, câinele familiei Cox a supraviețuit, dar a fost nevoie de trei transfuzii de sânge și aproximativ 5.000 de dolari pe facturile veterinare.

Familia Cox nu este singura. „Am văzut o creștere dramatică a apelurilor referitoare la xilitol”, a spus dr. Brutlag. În 2009, clinica ei a primit aproximativ 300 de apeluri despre intoxicații cu xilitol. Anul acesta? Au luat aproape 3.000.

ASPCA raportează numere similare. Potrivit Wall Street Journal, centrele de informare toxicologică ale ASPCA au început să avertizeze proprietarii de câini cu privire la pericolele xilitolului în 2004, când au primit 82 de apeluri cu privire la intoxicațiile cu xilitol. În 2015, au primit 3.727 apeluri, o creștere de peste 4.500%.

În prezent, dovezile referitoare la creștere sunt anecdotice, iar jurnaliștii noștri nu au reușit să găsească date despre numărul de cazuri raportate anual. Acestea fiind spuse, medicii veterinari și proprietarii de animale de companie din întreaga țară solicită noi reglementări care să oblige producătorii să pună etichete de avertizare pe produsele care conțin xilitol.

Pe de altă parte, producătorii susțin că etichetele de avertizare pentru produsele destinate consumului uman nu ar trebui să aibă nevoie de inscripții pentru siguranța câinilor.

Potrivit Dr. Tina Wismer, director medical al Centrului de Control al Otrăvurilor din cadrul Societatății Americane pentru Prevenirea Cruzimii la Animale, xilitolul este o problemă în primul rând pentru că „câinii nu au buton de dezactivare. Intră în brioșe și mănâncă o întreagă formă de copt.”

ASPCA recomandă proprietarilor de câini să obișnuiască să citească etichetele și să păstreze departe de câinii lor orice aliment care conține orice cantitate de xilitol. Desigur, alimentele care menționează xylitolul ca prim ingredient sunt cele mai toxice.

De exemplu, în unele mărci de gumă, xilitolul poate constitui mai mult de jumătate din greutatea alimentelor.

Ce e de făcut în cazul în care câinele tău mănâncă gumă? Du-l la veterinar. „Dacă duceți aceste animale la un medic veterinar, se vor descurca destul de bine”, notează dr. Wismer.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top