Pericol? Câinele meu a mâncat gumă de mestecat: Ce ar trebui să fac?

Chihuahua ajuns la veterinar din cauza gumei de mestecat

Cel mai urât coșmar al proprietarilor de câini este să se întoarcă acasă și să găsească pachetul de gumă de mestecat scos din buzunarul hainei, sfâșiat în bucăți, iar câinele să se uite cu o privire vinovată, ușor bolnavă, către ei. Nu numai că a fost un câine rău, dar s-ar putea să aibă multe probleme de sănătate după această faptă!

Cu toții avem tendința de a intra în panică în fața acestui scenariu și pe bună dreptate: guma nu este bună pentru câini. Cu toate acestea, nu trebuie să te temi; există lucruri pe care le putem face pentru a ne ajuta câinii, înainte ca lucrurile să se înrăutățească. Citește mai departe pentru a afla efectele gumei de mestecat asupra câinilor, de ce anume guma este dăunătoare pentru ei și care este cel mai bun mod de a-ți ajuta prietenul în această situație dificilă.

Stai departe de plățile exorbitante la veterinar…

Este mai bine să fii în siguranță, decât să-ți pară rău. Dacă este o urgență, sigur, du-te la veterinar, cu orice preț. Totuși, evită astfel de situații. Precauția a salvat mai mulți proprietari de câini de la plata unor mici averi. Iată câteva recomandări.

Pot câinii să mănânce gumă de mestecat? Ce se întâmplă atunci când un câine a înghițit gumă de mestecat?

Înainte să aprofundăm acest subiect, iată câteva informații excelente din partea unor experți:

Surprinzător, guma de mestecat ce conține zahăr este mai puțin dăunătoare câinelui tău decât cea fără zahăr; în acest caz, preocuparea majoră este aceeași pe care o ai dacă ai fi înghițit chiar tu guma de mestecat.

În esență, este nevoie de o perioadă nedefinită de timp pentru ca guma să iasă din corpul câinelui. Înghițirea gumei poate cauza probleme organelor interne, în cazul în care câinele nu beneficiază la timp de asistență medicală. Cu toate acestea, o astfel de situație este mult mai puțin critică în comparație cu problemele care ar fi apărut dacă animalul ar fi mâncat gumă fără zahăr.

Guma fără zahăr este otrăvitoare?

Dacă patrupedul tău a înghițit gumă fără zahăr, trebuie să iei măsuri urgente. Practic, majoritatea gumelor fără zahăr conțin un compus numit xilitol, care este utilizat ca îndulcitor artificial. În timp ce numele sună ca o substanță chimică simplă, sunt mai multe lucruri de spus despre xilitol, nu doar analizând denumirea sa asemănătoare cu substanțele întâlnite în filmele SF.

În primul rând, xilitolul este de fapt un alcool cu zahăr natural. Mici cantități din acesta se găsesc în tot felul de substanțe pe care le mâncăm în mod obișnuit, cum ar fi ovăz, porumb, salată și fructe de pădure. Când apare în starea sa naturală, se pare că este inofensiv câinilor, așa că nu trebuie să nu-i mai oferi câinelui tău afine, de exemplu, din când în când.

Xilitolul se găsește, de asemenea, în alimente în care nu ne înfigem dinții, cum ar fi fibrele de porumb și foioasele. Aceste surse necomestibile sunt cele din care este extrasă substanța pentru a produce înlocuitori de zahăr. În timp ce aspectul și aroma acestuia sunt apropiate de cele ale zahărului, xilitol-ul este, de asemenea, un aditiv cheie în siropul de tuse, dropsuri, alte surse de împrospătare a respirației, pasta de dinți și apa de gură, precum și în guma de mestecat fără zahăr.

Atunci când xilitol-ul este utilizat separat, încep problemele pentru câini. În timp ce consumul acestei substanțe este inofensiv pentru oameni, acesta este extrem de toxic la câini, chiar periculos. Chiar dacă animalul a consumat doar puțin xilitol, acesta poate cauza diferite simptome de-a dreptul dramatice.

Nu este nevoie de mult xilitol pentru ca substanța să producă efecte nedorite asupra organismului canin. Doza care poate provoca hipoglicemie la câini este considerată a fi de aproximativ de numai 50 de miligrame pe kilogram de greutate corporală. Inutil să spun, dacă ai un câine de talie mică sau foarte redusă, chiar și o cantitate mică de gumă de mestecat poate produce efecte devastatoare.

Câinii cu intoleranță la xilitol acuza hipoglicemie, câinele devenind letargic. De asemenea, organismul canin deține un nivel scăzut de potasiu. Câinii vor începe să vomite și să-și piardă coordonarea la nivelul membrelor. Pot interveni convulsii și incapacitatea câinelui de a-și susține greutatea corporală.

În cazul în care câinele înghite o cantitate mare de gumă fără zahăr care conține xilitol, poate începe să dezvolte insuficiență hepatică. În acest caz, câinele tău va prezenta semne care indică hipoglicemie. Din nou, cantitatea de gumă care poate provoca această afecțiune este determinată de talia câinelui.

Aceste simptome apar toate în termen de zece până la cincisprezece minute după inghițirea xilitol-ului. Așadar, nu există prea mult timp de pierdut. Este necesar să acționezi imediat!

Câinele meu a înghițit gumă de mestecat cu xilitol. Ce ar trebui să fac?

Câinele tău a înghițit gumă? Nu te îngrijora prea tare. Dacă acesta beneficiază la timp de tratament, animalul este in afara oricărui pericol.

Secretul este să îți duci câinele la veterinar suficient de repede înainte ca ficatul lui să înceapă să fie afectat; dacă ai amânat vizita la veterinar, iar câinele deja prezintă o insuficiență hepatică sau o sângerare internă, acestea pot conduce la comă – în aceste cazuri, șansele de vindecare ale cățelului tău scad.

REȚINE!
Veterinarul tău este cea mai indicată persoană pentru a avea grijă de câinele tău în acest caz, așa că nu ezita nicio secundă să te deplasezi la cel mai apropiat cabinet.

Tratamentul împotriva toxicității xilitol-ului presupune monitorizarea atentă a glicemiei câinelui și ajustarea, după caz, pentru a o menține în parametri normali. Din cauza evoluției rapide a acestei afecțiuni, medicul veterinar va renunța la confirmarea diagnosticului și va trece direct la tratament. Te poți aștepta ca acest tratament să fie rapid și intens.

Scopul este de a preveni apariția celorlalte simptome mai grave, din cauza hipoglicemiei. Cel mai urgent tratament pe care îl va aplica veterinarul tău este inducerea vărsăturilor – cu cât câinele elimină mai mult din guma de mestecat înghițită, cu atât mai puțin xilitol va fi absorbit de organismul canin.

Din păcate, nu există un antidot pentru toxicitatea xilitolului care a fost deja înghițit. Cu toate acestea, medicul veterinar va spitaliza câinele tău și îl va trata cu agenți de protecție a ficatului, fluide IV și va efectua constant probe de sânge, pentru a se asigura că nivelul glicemiei câinelui rămâne în limite normale. În cele din urmă, guma va fi eliminată, iar câinele nu va scăpa de potențialele probleme cauzate de toxicitatea xilitolului.

Cum poți ține câinele departe de guma de mestecat

Înghițirea gumei fără zahăr de către câinele tău poate fi un eveniment devastator. Din această cauză, este important să elimini orice situație în care câinele tău poate înghiți gumă de mestecat. Din fericire, nu este prea greu să nu lași gumă de mestecat prin casă.

Aceeași măsură simplă de precauție se aplică și în cazul ciocolatei. Știm cu toții că ciocolata poate fi o substanță letală pentru câini. Ceea ce s-ar putea să nu știm, însă, este că xilitolul este de aproximativ 100 de ori mai toxic decât ciocolata.

Pentru a înțelege mai bine, să zicem că ai un câine mic, de 10 kilograme (un yorkie) . În acest caz, o jumătate de tabletă de ciocolată poate să se dovedească a fi fatală. Cu toate acestea, ar fi nevoie doar de vreo trei pastile de gumă pentru ca puiul tău să sufere aceleași efecte provocate de o jumătate de tabletă de ciocolată.

Consecințele sunt semnale reale de alarmă. La urma urmei, este relativ simplu să nu lași ciocolata la îndemâna câinelui știind efectul letal al acesteia asupra câinilor. Să nu mai spunem că o jumătate de tabletă de ciocolată este o cantitate sesizabilă. Guma, pe de altă parte, este mai ușor ignorat din cauza dimensiunilor reduse și a neverificării buzunarelor.

Simțul răspunderii ar trebui să te facă să fii mai vigilent înainte să fie prea târziu. Cel mai sigur mod este te asiguri că nu lași gumă într-un loc accesibil pentru câinele tău. Câinii sunt curioși prin natură; dacă te vede că mesteci gumă, ar putea fi tentat să ia și el una pentru a simți aceeași plăcere, alături de tine.

De asemenea, ar trebui să faci un inventar al locurilor în care xilitolul ar putea fi găsit în casa ta. Cu riscul de a suna înfricoșător, ar putea exista în locuința ta produse care să aibă această substanță în componență, fără ca tu sa ai habar de acest lucru. Ar fi bine să scrii o listă de substanțe sau produse din casă care ar putea conține xilitol, apoi să te asiguri că acestea sunt într-un loc la care câinele tău nu poate ajunge.

Spune-le și copiilor despre pericolele gumei de mestecat asupra câinilor

 Copil speriat văzând câinele pe masa veterinarului după ce patrupedul a înghițit gumă de mestecat
Dacă ai copii, este extrem de important să discuți despre pericolele înghițirii gumei de mestecat ce se pot răsfrânge asupra amicului vostru cu blana. Dacă copilul tău nu a citit acest articol. El sau ea ar putea crede că oferirea gumei de mestecat câinelui este o distracție inofensivă, ca și cum i-ar pune acestuia o pălărie pe cap. Este mai bine să ai această discuție decât să riști pierderea câinelui și traumele aferente pentru cei mici în cazul în care aceștia și-au otrăvit involuntar cel mai bun prieten.

Când ai această discuție, nici nu trebuie să te limitezi la guma de mestecat. Xilitolul este prezent într-o mulțime de bomboane pe care copiii le mănâncă și poate ei doresc să împartă dulciurile cu prietenul lor. S-ar putea să fie evident, însă, totuși, subliniez: copiii noștri nu au aceleași cunoștințe pe care noi, adulții, le deținem.

Dacă totuși vă veți confrunta cu o astfel de situație, apelați de urgență la doctorul veterinar. Acesta va trata corespunzător câinele, guma va fi eliminată, iar efectele xilitol-ului asupra organismului canin vor dispărea.

Descoperirea că amicul tău patruped a mâncat gumă este una înfricoșătoare din motive întemeiate: guma cu xilitol poate fi letală. Din fericire, cu ajutorul unor acțiuni decisive și asistența medicului veterinar, câinele va înțelege că a fost doar o altă zi proastă și își va reveni în cel mai scurt timp.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top