Rinoplastia la câini: rezolvă problemele respiratorii ale câinelui tău!

Mopsul sau pugul face parte din rasele cunoscute drept rase brahicefalice, ce pot dezvolta probleme respiratorii

Fiecare rasă de câine are propriile sale calități unice și poate fi predispusă la anumite probleme de sănătate. Unele rase, cum ar fi mopsul, bulldogii, terrierul Boston, boxerul, pechinezul și Shih Tzu sunt considerate a fi brahicefalice.

Câinii bracecefalici au botul turtit și, ca atare, sunt predispuse la boli obstructive ale căilor respiratorii care îngreunează respirația.

Cuvântul „brahicefalic” este de fapt un termen științific care înseamnă „capul turtit”. Fețele lor par să fie înghesuite în comparație cu cele ale altor câini, iar efectele secundare includ infecții cutanate ale la nivelul pielii faciale, ochi scoși din orbită și dificultăți respiratorii.

Riscul supraîncălzirii organismului și dificultățile respiratorii ale acestor rase sunt atât de comune încât unele companii aeriene au restricții pentru călătorii ce doresc să zboare alături de câinii lor ce aparțin acestor rase.

Deși rinoplastia este cunoscută cel mai des drept o „intervenție la nas” pentru multe persoane, definește și o procedură chirurgicală reconstructivă pentru câini. Pentru câini, rinoplastia este utilizată strict pentru a ajuta câinele să respire mai ușor. Procedura în sine implică mărirea nărilor stenotice, ce sunt, la unele rase, îngustate.

Din fericire, rinoplastia la câini este o intervenție chirurgicală rapidă și simplă, dar trebuie efectuată cât mai devreme pentru a preveni celelalte efecte ale sindromului căilor respiratorii bracecefalice.

Nările stenotice sunt de obicei diagnosticate după o scurtă și simplă examinare a câinelui deoarece, adesea, poate fi depistate doar privind nasul câinelui.

De asemenea, medicii veterinari verifică ritmul respirator al câinelui pentru a determina severitatea problemelor de respirație. În repaus, câinii sănătoși ar trebui să aibă un ritm respirator cuprins între 20 și 34 de respirații pe minut.

Cu toate acestea, câinii ar putea respira mai rapid (sau mai adânc) ca urmare a altor factori, cum ar fi exercițiile fizice și stresul. Din fericire, medicii veterinari pot determina cu ușurință cât de severă este problema de respirație a unui câine și dacă rinoplastia este soluția potrivită pentru ei.

În cazul câinilor tineri, rinoplastia este adesea sugerată ca tratament profilactic pentru a evita orice probleme de respirație care ar putea să se agraveze progresiv. De asemenea, de multe ori este recomandat ca rinoplastia să fie efectuată simultan cu intervenția de sterilizare/castrare deoarece ambele necesită anestezie.

Rinoplastia la câini presupune îndepărtarea unei porțiuni mici a nărilor unde ar trebui ca deschiderea să fie mai largă.

Deși există mai multe tehnici, inclusiv utilizarea laserului, o tehnică denumită „margine verticală” este cea mai populară.

Marginea se extinde până la cuta alară, creând o extindere a nării. După ce intervenția a luat sfârșit, se utilizează copci dizolvabile, iar operația de rinoplastie la câini durează mai puțin de o oră, de la prima acțiune până la ultima.

Perioada de recuperare începe de obicei cu simptome precum inflamația și probleme de respirație, iar medicii veterinari monitorizează câinele timp de 24 până la 48 de ore după operație.

Dacă este necesar, medicii veterinari pot administra medicamente în cazuri particulare, dar majoritatea câinilor nu au nevoie de tratament în plus. După ce câinele este trimis acasă, în decurs de o lună, cusăturile se vor dizolva singure, deci nu este nevoie să se întoarcă la veterinar pentru scoaterea firelor.

Antibioticele sunt de obicei necesare în perioada de recuperare, iar exercițiile fizice și activitățile ar trebui limitate pentru a evita potențialele complicații. Gulerul este, de asemenea, necesar pentru a evita scărpinatul sau alte accidentări în zona nasului. Curățarea nasului cu un burete umed este și aceasta recomandată.

Procedura de rinoplastie costă de obicei între 1800-4000 ron, în funcție de metoda folosită, de severitatea problemei și de timpul necesar spitalizării. Chirurgia cu laser este, la rândul ei, mai costisitoare față de tehnicile clasice.

Deși rinoplastia este cea mai comună soluție pentru a rezolva problemele de respirație la câini, nu este singura procedură pentru tratarea câinilor cu sindromul obstructiv al căilor respiratorii brahicefalice.

Din păcate, nu se pot face multe pentru prevenirea bolilor obstructive ale căilor respiratorii.

Nările stenotice sunt moștenite de la părinții câinelui ceea ce înseamnă ca, dacă un câine se va naște cu acest tip de nări, rinoplastia va fi cu siguranță necesară.

Cu toate acestea, puteți lua măsuri pentru a preveni dificultățile respiratorii pentru câinele tău. Menținerea gabaritului câinelui la o greutate optimă este importantă deoarece obezitatea nu face decât să agraveze simptomele bolii și poate complica intervenția chirurgicală.

O dietă sănătoasă este necesară deoarece câinii cu dificultăți de respirație nu pot tolera prea mult exerciții fizice. Câinele nu trebuie să ajungă în situații ce-l pot suprasolicita. Căldura este iarăși un factor ce afectează calitatea respirației canine. Așadar, nu îți expune câinele la temperaturi foarte ridicate.

La plimbare, puteți folosi un ham pentru câini în locul unei lese. Astfel vei evita presiunea asupra gâtului câinelui, presiune ce poate limita cantitatea de aer ce ajunge în plămânii patrupedului.

De asemenea, este important să rețineți că problemele de respirație nu trebuie considerate niciodată o afecțiune ce vizează strict rasele bracecefalice.

Trebuie să solicitați întotdeauna ajutorul specializat oferit de la un medic veterinar în cazul în care observați dificultăți respiratorii la câinele dumneavoastră!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top