Cât costă o radiografie pentru câine?

Doctor veterinar analizând o radiografie alături de câine

Câinii sunt copiii noștri cu blană, iar cei mai mulți stăpâni de animale de companie ar face orice pentru ca ei să se simtă bine. Poate fi greu, deoarece câinii nu pot spune exact ceea ce îi doare.

De exemplu, este greu să te descurci cu un cățel bolnav, dar poate fi de-a dreptul înspăimântător să vezi factura emisă de doctorul veterinar, după tratament. Deși câinele tău merită să fie sănătos, costurile de tratament pot fi o mică avere.

Oamenii sunt dispuși să plătească mai mult pentru animalele de companie și medicii veterinari încasează mai mult pentru vizitele lor. Cu toate acestea, există modalități să eviți a plăti sute, chiar mii de lei atunci când cățelușul se îmbolnăvește.

Care este costul mediu al unei radiografii pentru câini?

Radiografiile pentru câini pot varia între 150 și 200 RON. Există mulți factori diferiți care pot influența prețul. De exemplu, în cazul în care câinele trebuie să fie anesteziat pentru radiografie, vei plăti încă o taxă suplimentară.

Zona corpului unde este necesară radiografia va modifica, de asemenea, prețul procedurii. De exemplu, ciobăneștii germani au mai multe probleme la șold. Uneori este nevoie de mai mult decât o radiografie și vei plăti pentru consultație și toate serviciile medicale aferente.

Cabinetul în care vei efectua radiografia câinelui determină, la rândul lui, costul acesteia. De regulă, o radiografie care se realizează într-o clinică de urgență va costa de două ori mai mult decât aceeași procedură făcută la biroul unui veterinar local. Costul vieții într-un oraș va juca, de asemenea, un rol în prețul final, întrucât orașele în care există competiție între cabinete au costuri mai mici cu radiografia.

Costul cu radiografia este, de asemenea, oarecum determinat de mărimea câinelui, dacă este vorba de sedare sau anestezie. Pentru un câine mare, te poți aștepta ca prețul de sedare/anestezie să fie mai mare. Este posibil să vrei să te împrietenești cu medicul veterinar din zonă pentru a obține o reducere suplimentară.

În general, însă, nu este o procedură foarte complicată. Cele mai multe radiografii pentru câini se pot face fără a pune câinele într-un dispozitiv medical.

Experiența mea cu radiografiile la câini

Am avut câini toată viața, așa că pot empatiza cu stăpânul animalului de companie care spune că serviciile veterinare costă foarte mult. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât mai multe drumuri trebuie să faci la veterinar. Este recomandat să-l duci la controale de sănătate cel puțin o dată pe an.

Totuși, accidente se pot întâmpla. Într-o zi l-ai găsit pe cățelul tău de numai 4 kilograme, cu un știulete de porumb în gură – asta poate fi periculos!

Așa că, plătind o taxă de urgență, m-am dus la veterinar, câinele devenind letargic, iar eu fiind într-o stare emoțională groaznică.

Mai întâi i-au făcut teste de sânge. Apoi au făcut radiografia, dar nu a fost suficient de bună. I-au dat niște lichide, astfel încât organismul să fie din nou hidratat. Am așteptat câteva ore înainte ca medicul veterinar să vină în cameră cu vești despre cățelul meu.

A luat o ecografie pentru a vedea mai bine, apoi mi-au spus să aștept. Și, desigur, să revin dimineața pentru o altă radiografie, pentru a fi siguri că toate sunt în regulă.

Aproape că am avut și eu nevoie de medic când am văzut factura. M-am simțit furată și, mai rău, nu i s-a dat un diagnostic clar cățelului meu.

Radiografiile pentru câini vs. radiografiile umane

Dacă lăsăm la o parte costul radiografiei, nu vei putea elimina toată tevatura implicată de această procedură. Acest lucru este valabil mai ales dacă ai pentru prima dată un cățel și nu ai mai avut de făcut radiografii până atunci. La urma urmei, îți iubești cățelul, așa că este firesc să fii preocupat de faptul că îi prietenul tău va fi expus anumitor radiații.

Din punct de vedere strict tehnologic, razele X pentru câini și oameni sunt la fel. Cu toate acestea, trebuie menționat că există câteva diferențe între modul în care se aplică tehnologia. Există, de asemenea, o oarecare diferență între modul în care rezultatele derivate din tehnologie sunt interpretate.

Un aparat cu raze X are setări diferite; aceste setări dictează numărul de expuneri pentru dispozitivul care va executa radiografia, creând astfel cea mai clară imagine posibilă.

Deoarece câinii pot avea pielea mai groasă decât oamenii, din cauza unor factori cum ar fi blana sau densitatea țesuturilor, medicii veterinari pot fi nevoiți să utilizeze mai multe expuneri pentru a putea să obțină o interpretare exactă. Numărul expunerilor va varia, în funcție de zona care este examinată.

Motivul pentru care radiografiile se interpretează diferit pentru câini, față de oameni, nu este neapărat un efect secundar al tehnologiei, ci poate fi un rezultat al experienței veterinarului. Spre deosebire de medic, veterinarul este instruit să fie familiarizat cu complexitatea și problemele unei game largi de animale. Prin urmare, veterinarii pot fi mai nesiguri în interpretarea radiografiilor.

Există și alte tipuri de imagistică medicală pentru câinele meu?

Radiografie a abdomenului unui câine adult

În timp ce razele X este primul tip de imagistică medicală care îți poate veni în minte atunci când discuți cu medicul veterinar, acesta nu este singurul tip de investigație imagistică.

Celelalte tipuri foarte specializate sunt importante, deoarece permit veterinarului să se concentreze pe anumite regiuni ale corpului, pentru a identifica mai bine problemele potențiale asociate cu zona respectivă. Nu întâmplător, celelalte tipuri de examene imagistice sunt folosite și la oameni.

Primul tip este ecografia și este, de obicei utilizată pentru a detecta probleme abdominale, inclusiv anumite afecțiuni pe care o radiografie nu le poate detecta. La fel ca în cazul oamenilor, ultrasunetele funcționează proiectând un sunet inofensiv, de înaltă frecvență, în corpul câinelui tău. Chiar dacă un câine prezintă o sensibilitate auditivă mai ridicată decât noi, aceste sunete nu pot fi detectate de către acesta.

Un alt tip de imagistică medicală care poate fi făcută cățelului tău este scanarea CT, cunoscută și sub numele de „scanare pentru pisici”. Această formă, cunoscută din punct de vedere tehnic sub denumirea de tomografie computerizată, preia în esență o serie rapidă de imagini cu raze X și prezintă o secțiune transversală a unei anumite părți a corpului. De obicei, metoda de scanare computerizată a imaginii medicale este deosebit de utilă atunci când examinăm unele dintre părțile mai complexe ale unui câine, cum ar fi pieptul, capul și anumite articulații.

Un al treilea tip de scanare este un RMN. Această metodă utilizează unde radio și un câmp magnetic în loc de raze X pentru a genera imagini. Capacitatea sa de a detecta modificări ale țesutului corpului poate fi esențială pentru a afla dacă animalul tău suferă de afecțiuni ale creierului sau ale măduvei spinării.

Urgență medicală sau programare și modificarea prețurilor

Unele consulturi (programări) pot fi făcute în cazul în care câinele tău nu se simte bine, deși situația nu se încadrează în rândul urgențelor. Astfel, nu plătești taxa de urgență și vei putea obține rapid o consultație.

Cu toate acestea, dacă prietenul tău este într-o stare care implică urgența, lasă taxa la o parte și du-te cu acesta la veterinar. Unele probleme de sănătate se pot înrăutăți foarte repede. Este important să fii precaut și să câștigi timp suplimentar, în caz de urgență.

Consultă medicul veterinar pentru a vedea care sunt taxele de urgență. Dacă medicul veterinar al cățelului are un orar care nu se potrivește pe timpul tău, poți merge la un spital veterinar sau orice alt cabinet veterinar non-stop. Acestea sunt deschise 24 de ore și vor primi situațiile de urgență.

Care este costul acestor examinări imagistice?

Costul imagisticii medicale mai sofisticate decât razele X tinde să fluctueze în funcție de procedură și de cel care o efectuează.

Unul dintre factorii determinanți este medicul care efectuează procedura deoarece unii veterinari pot trimite pacienții lor la o clinică de specialitate. Motivul trimiterii este că echipamentul necesar pentru ecografie poate fi scump, iar utilizarea acestuia poate necesita o specializare suplimentară, pe care veterinarul ar putea să nu o aibă.

Dacă discutăm despre o tomografie sau un RMN, prețul variază, însă nu foarte mult. Dacă este nevoie de o a doua scanare, te-ai putea confrunta iar cu aceeași sumă de plată.

Motivul principal al costurilor acestor proceduri medicale este reprezentat, de fapt, de disponibilitatea redusă. Aparatele imagistice sunt, de obicei, doar în centre avansate de diagnostic și se găsesc doar în orașe mai mari sau facultăți veterinare. Acesta este și motivul pentru care nu poți doar să faci o programare specifică pentru a beneficia de imagistică – ai mereu nevoie de o trimitere de la medicul veterinar.

Asigurări pentru animale de companie

Este important să faci câteva cercetări înainte ca animalul să aibă o problemă urgentă. Plătind ceva bani către un plan de asigurare potrivit câinelui tău poți economisi mulți bani.

Majoritatea asigurărilor în funcție de franșiză și planul de acoperire ales. Un câine mai în vârstă va avea mai mare nevoie de un plan care să acopere radiografiile, analizele de sângele și tratamentul cancerului.

Pentru un pui de câine, un plan de asigurare mai simplu este o soluție optimă. Cu toate acestea, nu uita că accidentele se pot întâmpla cu orice câine, oricând.

Vorbește cu veterinarul tău despre ce plan ți se pare cel mai potrivit pentru tine și cățelul tău. Unele asigurări funcționează doar în anumite cabinete veterinare, iar altele sunt valabile peste tot.

Liniștea sufletească

Chiar dacă nu este întotdeauna ușor să plătești serviciile veterinare, să te duci cu cățelul la cabinet este un mod de a-ți găsi liniștea sufletească. Să știi că puiul blănos este pe mâini bune și se recuperează, poate fi de neprețuit.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top