Pui de Golden Retriever afectat de o alergie

Cum poți recunoaşte şi calma alergiile Golden Retrieverului tău

Cu blana catifelată, mersul graţios şi o expresie nobilă a feţei, Golden Retrieverul poate fi considerat una din cele mai emblematice rase din lumea canină. Din păcate, ei sunt predispuşi la unele afecţiuni ale pielii.

Din fericire, există câteva modalităţi prin care îţi poţi ajuta prietenul patruped!

Cum se dezvoltă alergiile

Toţi câinii – inclusiv Goldenul tău adorabil – pot suferi de alergii ale pielii, denumite dermatite atopice. Aceste afecţiuni se manifestă de obicei pe părţile corpului expuse la mucegai, noroi sau polen.

De ce Golden Retrieverii sunt atât de predispuşi la alergii ale pielii?

Din păcate, sensibilitatea la alergii ale pielii este una din caracteristicile rasei. Blana dublă şi lungă acţionează ca un magnet asupra polenului, noroiului sau mucegaiului şi altor substanţe iritante cunoscute drept cauze a dermatitelor atopice. Goldenii adoră să îşi petreacă timpul în aer liber, de aici şi provenienţa alergenilor.

Blana lor deasă face ca alergiile să se dezvolte in profunzimea ei. Regiuni precum cea din jurul pelvisului sunt predispuse la contact cu aceste alergii.

Care sunt semnele că Goldenul tău a dezvoltat o alergie?

Este relativ uşor să depistezi alergiile câinelui. Lingerea excesivă a lăbuţelor, muşcăturile de urechi, abdomen sau picioare şi scărpinăturile în zona feţei sunt simpotemele care indică o posibilă dermatită atopică.

În timp, vor apărea si alte simptome prin care câinele încearcă să-şi aline durerea. De pildă, puteţi observa dacă el îşi smulge blana cu ajutorul colţilor, crezând că va îndepărta mâncărimea.

Pot apărea bubiţe roşii, iritaţii, căderea blănii în unele zone sau băşici pe corpul animalului. Atunci când analizezi pielea câinelui prin blană, asigură-te că leziunile nu sunt provocate de muşcături de purici sau căpuşe. Poţi fi derutat de aspectul lor asemănător cu cel al rănilor provocate de alergii.

În orice caz, există şi alte forme de diferenţiere ale simptomelor, cum ar fi excrementele de purici sau paraziţii în sine.

Cum să tratezi alergiile pielii

Ideal este să îţi duci „Goldie-ul” la veterinar la primul semn de apariţie a unei alergii. Nu lăsa ca alergia să se extindă şi fii precaut de la apariţia simptomelor, înainte ca animalul să se descotorosească de bucăţi întregi de blană. Intensitatea tratementului va fi indicată de stadiul în care alergia a fost sesizată.

În cazurile uşoare, veterinarul va prescrie un tratament medicamentos şi/sau o serie de produse specifice folosite în timpul spălării animalului. Dacă pielea sa indică  o evoluţie alarmantă a bacteriei, veterinarul va trece la prescrieri mai serioase cum ar fi antibioticul sau şampoane medicinale. Scopul final al tratamentului este ca Goldenul tău să se simtă din nou confortabil.

Poţi preveni alergiile pielii înainte ca acestea să se dezvolte

Considerând că blana Golden Retrieverului este ca un câmp minat pentru alergeni, este extrem de important să îi acorzi constant îngrijirea necesară. Trebuie să ştii cum poţi menţine ambele straturi ale blănii curate, iar blana încâlcită va fi mereu mai dificil de curăţat.

Dacă ai observat scărpinături uşoare într-o anumită zonă, poţi deturna dezvoltarea unei reacţii alergice oferindu-i patrupedului o baie cu şampon hipoalergenic sau pe bază de ovăz. Asigură şi uscarea în totalitate a blănii imediat după baie.

Dacă alergiile recidivează, ia în considerare şi schimbarea dietei şi folosirea produselor de curăţare a casei speciale pentru posesorii de animale.

Nu lăsa alergia să-şi facă de cap!

Cel mai important lucru pe care-l poţi face pentru Goldenul tău suferind de o alergie este să te ocupi de afecţiune cât mai repede.

Atât timp cât câinele a dezvoltat o alergie, moralul şi starea lui de spirit vor fi la pământ – iar asta nu-i va permite să fie câinele de care te-ai îndrăgostit. Suntem siguri că îţi doreşti ca prietenul tău să se bucure de cea mai bună versiune a sa în fiecare zi!

 

Scroll to Top