Tratamentul pentru uscăciunea mucoasei nazale (în căutarea unui tratament eficient)

Acest câine stă cu nasul ațintit către camera de fotografiat

Un nas umed este una dintre cele mai recunoscute caracteristici ale unui câine. Deși nu este o îngrijorare uriașă dacă din când în când observați că patrupedul are nasul uscat, ar putea deveni problematic dacă este o afecțiune cronică. Din fericire, puteți confrunta problema dacă persistă.

Când uscăciunea mucoasei nazale este ceva normal

Spre deosebire de ceea ce puteți crede inițial ca proprietar novice de câine, nasul uscat al câinelui nu este neapărat o problemă. De fapt, nasul unui câine poate fluctua de la umed la uscat de mai multe ori pe parcursul zilei. De cele mai multe ori, există o explicație perfect rațională pentru motivul pentru uscăciunea mucoasei nazale a micuțului.

De exemplu, în cazul în care câinele a umblat prin sau pe lângă unde temperatura e ridicată, cum ar fi pe lângă calorifer din casă sau prin curtea din spate însorită, nasul lui nu va fi ud. De asemenea, poate petrece o perioadă mare de timp într-o cameră care conține circulație a aerului sub medie. Câinele ar putea fi, de asemenea, un pic deshidratat – o afecțiune care ar putea fi remediată doar umplându-i vasul cu apă.

Când ar trebui să vă îngrijorați pentru uscăciunea mucoasei nazale a câinelui?

Ar trebui să vă îngrijorați cu adevărat atunci când lipsa de umiditate este însoțită de alte semne vizuale. Indicatori precum pielea cu crăpături, acoperită cu o crustă sau mase denivelate ar putea presupune un semnal de alarmă și o călătorie la veterinar. În cazul în care câinele are o problemă nazală gravă, este posibil să-l vedeți zgâriindu-l excesiv sau chiar frecându-l de-a lungul unei mochete.

De asemenea, va trebui să supravegheați îndeaproape secrețiile nazale ale câinelui vostru. Un indicator evident că ceva urât este pe cale să se întâmple este dacă observați hemoragie nazală fie de la suprafață sau din nară. Orice decolorare a secreției nazale (practic, orice altceva decât clar) este, de asemenea, un indicator al unei probleme în curs de apariție.

Există o gamă largă de probleme care pot intra în calcul dacă totuși câinele prezintă vreuna dintre aceste probleme. Unele dintre aceste probleme nu reprezintă ceva important în marea schemă a lucrurilor – un nas roșu și solzos, de exemplu, ar putea fi doar un semn al arsurilor solare. Pe de altă parte, anumite probleme nazale pot indica ceva mult mai grav, cum ar fi pneumonia sau o anomalie de coagulare provocată de ingestia produsă de otrăva de șobolan.

Cum ar trebui să tratez uscăciunea mucoasei nazale?

Tratamentul corect pentru nasul uscat depinde de afecțiunea câinelui. De exemplu, dacă este o stare ușoară precum arsurile solare, pe piață există mai multe creme cu acțiune locală care pot ajuta la ameliorarea stării. Și în situația în care câinelui îi place să stea la soare, poate ar trebui să luați în considerare să apelați la proprietățile uleiului de nucă de cocos pentru a-i oferi o protecție suplimentară.

Când trebuie să faceți o vizită la medicul veterinar

În general, este o idee bună să solicitați tratament de la un medic veterinar dacă simptomele pe care le manifestă câinele se extind dincolo de zona solzoasă a pielii nazale. Odată acolo, modul în care este tratat nasul depinde de ceea ce descoperă medicul veterinar prin analiză. Această parte a ecuației ar putea fi un pic complexă și ar putea implica metode precum teste de sânge și endoscopie, o tomografie, radiografii sau teste de coagulare.

Pentru probleme minore legate direct de nas, cum ar fi o alergie, medicul veterinar poate prescrie medicamente sau cremă cu acțiune locală pentru a vă ajuta câinele. Dacă este ceva în mare parte simptomatic pentru o problemă mai mare, medicul veterinar va elabora un plan de tratament care se concentrează pe originea problemei nazale. În acest caz, va trebui să discutați cu exactitate despre evoluția tratamentului cu medicul veterinar, astfel încât să fiți cât mai informat.

Fiți cu ochii pe nasul acela!

Doar pentru că observați uscăciunea mucoasei nazale la câinele vostru, nu înseamnă că este într-o dispoziție proastă. Mai mult sigur, în spatele uscăciuni există o explicație perfect logică. Cu toate acestea, dacă starea uscată este însoțită de ceva care este mai alarmant din punct de vedere vizual, este în interesul votru. să tratați situația cu seriozitate cât de repede posibil.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top