Creșterea din ce în ce mai nocivă a raselor de designer (Opinia experților)

Rezultatul încrucișării dintre un Pomeranian și un Husky este considerat un câine de designer

Câinii de designer reprezintă un fenomen de lungă durată și predominant în rândul proprietarilor de câini – în care crescătorii de câini se implică în împerechere selectivă pentru a crea noi amestecuri de rase care combină calitățile dezirabile de la ambii câini.

Adesea, nu se face economie în dezvoltarea și achiziția unui câine de designer – se poate ajunge la mii de dolari pentru dezvoltarea acestor noi rase, aceasta incluzând selectarea și expedierea materialului seminal, inseminarea artificială a câinilor și intervenția chirurgicală pentru a naște puii prin operație cezariană.

Brooks Brown, co-fondator al organizației câinilor de designer Ft Bully Kennels din Las Vegas, declară că aceste rase unice dau naștere unor combinații interesante.  „Seamănă cu un Pitbull pe steroizi.”

Brown, împreună cu partenerul său de afaceri Michael Knight, a dezvoltat rasa American Bully, despre care United Kennel Club declară că a început ca un descendent al Pitbull Terrier-ului american, influențat de împerecherea mai multor rase (inclusiv Bulldogul American) în încarnarea sa actuală.

Încă de la crearea lor în anii 90, American Bully sunt extrem de populari, nemenționând și scumpi într-un mod prohibitiv.

Brown afirmă: „Toată lumea este atrasă de nou”. Nu vindem mulți cățeluși pe plan local. Îi vindem în toată S.U.A. și în afară… Europa, acolo este o cerere ridicată pentru ei, ca și în Asia și America de Sud.

Această cerere de design pentru câini unici poate determina, crescătorii să „joace rolul lui Dumnezeu” și uneori să-și asume anumite riscuri în crearea de câini noi. „Mulți dintre ei nu pot reproduce pe cale naturală, iar o mulțime de reproduceri se fac cu material seminal livrat de peste tot din Statele Unite”, spune Brown despre crescători.

Crescătorii de câini sunt în domeniu de ceva timp, iar în această epocă a avansării tehnologice și medicale, ei dispun de detalii până la precizie științifică, potrivit Dr. Greg Jones de la Spitalul Animalelor West Charleston.

„Mulți oameni încep să apeleze la veterinar mai mult în ceea ce privește sincronizarea și astfel se justifică și investițiile”, a remarcat Jones..” „Timpul este important și, așa cum am spus, acești proprietari investesc mii de dolari doar pe materialul seminal. Ei speră să obțină o sincronizare perfectă. Speri să o obții din prima, dar uneori este nevoie de două sau trei încercări pentru a obține o sarcină de succes.”

Deși aceasta este o practică scumpă, există unele dezavantaje ale reproducerii câinilor. De exemplu, câinii reproduși ajung adesea în adăposturi de animale care ajung rapid la capacitatea maximă, speranța de adopție fiind mică sau inexistentă.

Rasa Pitbull, un produs celebru al reproducerii canine selective, este o problemă particulară, întrucât adăposturile de animale pot găsi un număr suficient de case pentru aceștia, chiar și atunci când renunță la taxele de adopție.

Potrivit președintelui Nevada Political Action for Animals, Stacia Newman, această intervenție asupra naturii costă vieți de mii de câini care sunt eutanasiați de către adăposturile de animale care nu le mai pot întreține. „Este iresponsabil. Aruncați o privire în jurul acestor clădiri. Până nu se golesc aceste cuști, nu există nicio scuză pentru oamenii care cumpără câini. Ar trebui să fie aici, să adopte.”

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top