Originea tuturor câinilor (ce au dezvăluit studiile)

Pui de câini de diferite rase

Astăzi există câini de toate formele și dimensiunile, deoarece reproducția selectivă a produs sute de rase și tipuri diferite.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Cornell au dezvăluit într-un articol publicat recent în jurnalul PNAS că majoritatea câinilor moderni provin din rase antice de lupi sălbatici din zonele din jurul Nepalului și Mongoliei.

Cercetătorii, inclusiv dr. Adam Boyko de la Universitatea Cornell, au analizat ADN-ul a mii de câini în studiul lor, examinând mai mult de 4.600 de câini de rasă pură și 549 de „câini comunitari” care trăiesc alături de și în preajma comunităților umane.

Acești câini comunitari reprezintă o variabilă critică în ecuație, deoarece oferă o dimensiune mai mare a eșantionului pentru a determina starea actuală a diversității genetice la câini.

Potrivit dr. Boyko, „Faptul că am analizat atât de mulți câini comunitari din atât de multe regiuni diferite, am putut să restrângem modelele de diversitate ale acestor câini indigeni.”

Deși poate părea că diversitatea câinilor indică o varietate de origini, probele găsite de Boyko și colegii săi indică o singură origine de bază a câinilor. Dr Boyko spune: „Am vrut să vedem dacă există dovezi ale mai multor evenimente de domesticire. Și ca orice alt grup care a avut aceeași intenție, nu am găsit vreo dovadă.”

Boyko și colegii au restrâns rezultatele  până undeva în Asia Centrală ca posibil loc de origine a câinilor. Cu toate acestea, alți cercetători au găsit rapoarte contradictorii atestând faptul că au fost găsiți câini în Europa sau Orientul Mijlociu, făcând dificilă îmbinarea tuturor acestor rapoarte.

În ciuda ambiguității și validității incerte a acestor rezultate, Boyko rămâne încrezător că cercetătorii de câini sunt pe drumul cel bun pentru aflarea originii tuturor câinilor. „Nu există nicio îndoială că hoinăreau în jurul taberelor și că încetul cu încetul s-au adaptat la viața umană. Întrebarea este care a fost primul pas, date fiind împrejurările.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top