Rase de câini independenți: descurcăreții lumii canine

Câinele Husky privește lumea de pe vârful unui munte

Uneori câinii sunt considerați acei tovarăși dependenți care stau pur și simplu la mâna proprietarilor lor. Aceasta este o opinie nedreaptă. Într-adevăr, există câteva rase care au nevoie de independență pentru a se dezvolta armonios – aproape până la extrem în unele cazuri.

Caracteristicile unui câine independent

Precum în cazul multor trăsături ale raselor de câine, independența este una care a fost reprodusă selectiv la anumite rase pure. Aceste origini independente tind să aibă legătură cu scopurile lor originale înainte de a fi domesticiți, cum ar fi vânătoarea în haită, paza efectivelor și tragerea saniei. Aceste trăsături centrate pe muncă sunt adesea asociate altor calități care fie ce denotă independență, cum ar fi instinctul de conducător dar și disciplina.

E foarte logic dacă stai să te gândești. Acești câini au fost crescuți să muncească din greu, cu o atenție de neclintit astfel încât sarcina în cauză să poată fi îndeplinită în mod eficient. Un câine care este mereu în căutare de dragoste, atenție și afecțiune pur și simplu nu ar putea ocupa un astfel de statut.

Trăsături specifice ale unui câine independent

Este de la sine înțeles că cea mai proeminentă trăsătură a unui câine independent este controlul de sine. Din nou, acest lucru se întoarce la rădăcinile lor, în cazul câinilor crescuți pentru muncă, orientată spre concentrare. Deoarece au fost concepuți pentru a se descurca singuri în situații solicitante, puteți paria că nu au nevoie de mult ajutor pentru a supraviețui în sufragerie.

Câinii independenți pot fi, totuși, iubitori și afectuoși; cu toate acestea, este important de menționat că își vor exprima dragosteaîn felul lor. Aproape că au un caracter apropiat de cel al pisicilor în această privință, întrucât au tendința de a fi rezervați când vine vorba de interacțiunea umană și socială uneori. Cu alte cuvinte, nu te aștepta ca acest câine să se ghemuiască întruna lângă tine într-o manieră caldă și jucăușă – vei fi dezamăgit.

Inteligența este o caracteristică puternică a raselor independente. Multe din sarcinile pentru care au fost crescuți inițial erau destul de complexe și aveau nevoie de inteligență pentru a le duce la bun sfârșit. Aceste sarcini este posibil să fi dispărut, dar ingeniozitatea asociată nu a cunoscut vreun declin, ceea ce îi poate băga uneori în bucluc.

Le poate genera, de asemenea, un comportament foarte încăpățânat care poate lua prin surprindere pe unii proprietari dacă nu știu în ce s-au băgat încă de la bun început. Combinația de inteligență și trăsăturile de conducere aferente pot duce adesea la un câine care crede că poate face lucrurile mai bine decât tine. Acest lucru este valabil mai ales dacă nu reușești să dezvolți o legătură solidă cu el.

Câinii independenți sunt dificil de dresat

Fără îndoială, personalitatea unui câine independent îl face dificil de dresat. Totuși, nu este dur doar pentru că este independent. De fapt, în ciuda durității sale de sine stătătoare, un câine independent poate fi destul de vulnerabil.

Un câine independent se poate retrage ușor și simți intimidat dacă cineva sau ceva încearcă să creeze deschis o prezență puternică de “câine alfa”. Aceste tipuri de câini vor răspunde acestei situații devenind și mai distanți și retrași. Dacă se retrage prea mult, poate deveni chiar prea independent pentru gusturile tale.

De aceea, trebuie să determini o balanță între fermitate, bunătate și răbdare atunci când îți dresezi câinele independent. Datorită firii lui încăpățânate, va trebui să ai mai multă răbdare în timpul antrenamentelor, deoarece va trebui să-l atragi de partea ta, convingându-l că metodele tale sunt suficient de bune astfel încât sa le urmeze. În același timp, dacă îți pierzi constant calmul în timpul procesului de antrenament, riști să-l îndepărtezi complet.

Nu este ușor cu ei, dar merită pe deplin efortul!

Poate părea foarte copleșitor să deții un câine independent. Și când te gândești că inteligența, încăpățânarea și spiritul de lider sunt toate specifice acestor tipuri de câini, există un  sâmbure de adevăr pentru acest sentiment. Dar dacă ești în căutarea unei rase care îți va oferi necondiționat multă afecțiune și respect, atunci merită tot efortul să aduci un câine independent în casa ta.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top