Dogul German sau Marele Danez – Caracteristici fundamentale din culisele rasei

Acest Dog German se odihnește după alergat

Scooby Doo este un reprezentant al rasei Dog German sau Marele Danez. Doar acest lucru şi este suficient pentru a întări statutul de titan în regatul canin.

Cu toate acestea, sunt mai multe de spus despre această rasă decât asocierea sa cu faimosul personaj din desene animate. Este o rasă a cărei istorii se leagă de intrigi, legende şi mister.

Marele Danez la prima vedere

Modernul Mare Danez are o reputaţie de invidiat pentru faptul că este una dintre cele mai frumoase şi îndrăgite rase din lume. Supranumit „Apollo al Câinilor” este bine-cunoscut pentru statura sa impozantă, picioare lungi, blana deasă şi elegantă şi, în general, prin stilul său inconfundabil.

Este la fel de renumit pentru entuziasmul său năvalnic şi firea prietenoasă, ceea ce face rasa puţin mai dificil de controlat pentru stăpânii mai firavi.

Evoluţia Marelui Danez

La ora actuală, ne este imposibil să ne imaginăm că Marele Danez îşi are originile în nişte bestii agresive cu temperament feroce. Dar să nu uităm că rasa a fost inventată iniţial pentru a vâna mistreţi.

Cum nevoia vânătorilor a dispărut treptat, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu agresivitatea genei Marelui Danez. În zilele noastre, acest câine este unul dintre cei mai docili, umplând (la propriu şi la figurat), multe case cu fericire!

Cu toate că Marele Danez este recunoscut ca rasă distinctă de doar 400 de ani, acesta are rădăcini mult mai adânci în negura timpului. Se spune că strămoşii acestui câine şi-au făcut primele apariţii prin anul 300 î. Hr., descoperindu-se desene ale acestor câini pe monumente diferite din întreaga lume. Ei au mai fost menţionaţi în arta şi literatura unor ţări precum China, Grecia sau Tibet.

Contrar numelui nu danezii au fost descoperitorii rasei actuale, ci germanii. Motivul denumirii actuale ar fi că un naturalist francez a poreclit aşa rasa în timpul unei expediţii în Danemarca.

Putem argumenta şi faptul că Scooby Doo nu ar fi fost un Mare Danez din pură întâmplare: pe vremuri, se considera că aceste „bestii” pot alunga fantomele şi spiritele rele. Nu ştim dacă acesta este motivul pentru care Scooby este un apartenent al rasei, dar cu siguranţă această caracteristică se potriveşte de minune personajului.

Ce ar trebui să ştii înainte ca Marele Danez să păşească în casa ta!

Cel mai important considerent în alegerea Marelui Danez este că numele lui nu este întâmplător. Pot creşte foarte repede şi este obligatoriu ca necesitatea unei nutriţii adecvate, cât şi nevoia de exerciţiu fizic să fie respectate strict.

Este la fel de important ca sesiunile de antrenament să apară în rutina Marelui Danez înainte ca acesta să ajungă la maturitate deplină. În caz contrar, un câine de dimensiuni mari, neantrenat, poate suferi accidentări neaşteptate – cu atât mai mult dacă stăpânul nu dispune de forţa necesară pentru a controla spiritul entuziast al câinelui.

În pofida dimensiunilor, staturii impozante şi a trecutului vânătoresc, Marii Danezi nu sunt câini de curte. Atât timp cât el beneficiază de ieşiri lungi şi exerciții afară, el va avea nevoie şi de suficient spaţiu interior pentru odihnă şi somn. Ar fi inadmisibil să aduci un Mare Danez sub acoperişul tău fără să dispui de spaţiul necesar de care acesta are nevoie.

Ar trebui să ţii cont şi de faptul că durata de viaţă a unui Mare Danez se situează într-o zonă inferioară a raselor canine, chiar şi fără să întâmpine probleme de sănătate. În medie, aceşti coloşi trăiesc între 7 şi 10 ani. Există şi o serie de afecţiuni la care aceştia sunt predispuşi: hipotiroidism, displazie de şold, cardiomiopatie sau volvulus gastric.

Satisfacţia şi bucuriile aduse de un Mare Danez bine dresat

Îţi va fi foarte greu să găseşti un câine mai prietenos, cald şi bun decât un Mare Danez educat aşa cum se cuvine. Aceşti giganţi manieraţi sunt extrem de loiali familiei, foarte prietenoşi cu alte animale ale casei şi cât se poate de rafinaţi în preajma persoanelor de toate vârstele. De asemenea, ei nu vor lătra decât în situaţii iminente.

Dacă timpul liber îţi oferă şansa de a dresa un Mare Danez şi beneficiezi de spaţiul necesar creşterii lui, atunci primirea sa în sânul familiei tale va fi un lucru minunat. Amicul tău uriaş îţi va oferi ţie şi familiei milioane de motive pentru a-l îndrăgi.

Mai mult, acesta va descoperi tot felul de căi prin care îşi va etala dragostea necondiţionată pe care ţi-o poartă, surprinzându-te la fiecare pas!

 

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top