Pitbull-Husky – Un metis irezistibil

Pui de metis Pitbull-Husky cu limba afară

Husky-ul este un câine de muncă recunoscut pentru devotamentul extrem în îndeplinirea sarcinilor, dar o fire rebelă. Pe de altă parte, Pitbullul este un câine curajos şi puternic, însă cu o reputaţie pătată. Mizând pe acest raţionament, în urma încrucişării celor două rase, rezultatul va fi de-a dreptul exploziv.

Oare am presupus corect?

Originile unui Pitbull-Husky

Cunoscut în lumea canină sub numele de Pitsky, acest metis are la rădăcină o rasă fixă şi una variabilă. Neaştetat, aşa-zisa parte fixă provine din ADN-ul Pitbullului Terrier American, iar cealaltă ramură genetică fi moştenirea unui Husky siberian sau Husky de Alaska.

Precum în majoritatea cazurilor de câini-hibrid, Pitsky nu îşi cunoaşte exactitate perioada debutului pe scena canină. Cu astea astea, se presupune că primele exemplare de Pitsky au apărut în urmă cu două sau trei decenii.

Până în prezent, ei au devenit din ce în ce mai populari, mai ales datorită aspectului inedit. La maturitate, aceşti câini se plasează în zona celor de talie medie spre mare, ajungând până la 60 de centimetri înălţime. Greutatea lor oscilează considerabil, unele exemplare suple atingând 18 kilograme, iar cei mai masive pot ajunge chiar la 36 de kilograme.

Chiar dacă Pitsky a preluat din aspectele fizice ale ambilor părinţi, câteva caracteristici sunt distinctive faţă de restul. Cea mai notabilă dintre acestea este prezenţa ochilor albaştri, specifici rasei Husky, iar aceştia ies şi mai mult in evidenţă datorită contrastului creat de blana de culoare închisă.

De altfel, un Pitsky dispune de un corp robust, plin de forţă, iar acest lucru nu este deloc surprinzător privind înapoi la genele de Pitbull ale acestuia. Urechile sale sunt mereu ciulite, iar forma capului este de obicei turtită. Blana este scurtă şi strălucitoare, precum cea a Pitbullilor.

Cine este Pitsky?

Personalitatea unui Pitsky te va surprinde, privind rasele sale de provenienţă. În timp ce Pitbullii sunt priviţi de ignoranţi drept nişte câini agresivi, însetaţi de sânge, aceşti câini sunt, de fapt, încrezători şi puternici. Pe de altă parte, reputaţia unui Husky se situează mult mai aproape de adevăr.

Atât Huskyul de Alaska cât şi cel siberian sunt câini atletici, inteligenţi, cu un psihic tare. Ei mai beneficiază de un spirit independent şi aventuros; combinând aceste ingrediente de esenţă tare, cânii Husky s-ar putea să aibă nevoie de ceva mai multă atenţie oferită sedinţelor de dresaj şi disciplinare. Acest tratament special se aplică, de obicei, Huskyului siberian.

Dar, mai degrabă decât un câine smecheraş, dornic de a împinge totul la extrem, Pitsky nu ia cu sine niciuna din trăsăturile deranjante ale raselor părinților. Vei rămâne cu un câine devotat şi iubitor, dornic de joacă şi afectuos, uneori prea zelos. De fapt, va trebui să îţi înveţi câinele să-şi tempereze uneori entuziasmul.

Pitsky este un câine robust, iar musculatura sa impresionantă s-ar putea să fie îndeajuns pentru a-i ţine departe pe răufăcători. Chiar dacă aceşti câini sunt pur şi simplu adorabili, ei îşi vor apăra stăpânii în caz că simt un posibil pericol.

Pe lângă latura lor protectivă, Pitsky sunt consideraţi blânzi, temperamentali, fără tendinţe agresive. Această atitudine nu numai că infirmă parerea generală cum că Pitbullii ar fi nişte monştri pe patru picioare, ci întăreşte ideea că aceşti câini sunt un companion ideal pentru copii.

Alături de calităţile dobândinte în urma încrucişării, Pitsky a dezvoltat şi un dezavantaj: predispoziția la anxietate. Dacă îţi vei lăsa Pitskyul singur o perioadă prea lungă de timp, el va deveni nervos, plictisit, ceea ce îl va face să adopte un comportament distructiv. De asemenea, lătratul va deveni modul lor principal de exprimare a singurătăţii, deranjându-ți vecinii în absenţa ta.

Adorabili la superlativ!

Pentru a-ţi face o idee despre cât de drăguţi pot fi aceşti câini, urmăreşte videoclipul şi lasă-te cucerit de acest grup de pui Pitsky. Apoi vei şti cu siguranţă de ce sunt atât de îndrăgiţi în lumea iubitorilor de câini. Firea lor echilibrată te va impresiona la fiecare pas al puiului.

Privirile admirative ale părinților ațintite asupra puilor te vor face să apeşi „replay”!

Câtă nevoie de exerciţiu fizic va dezvolta un Pitsky?

Pitsky sunt nişte câini din cale afară de activi, iar resursele lor de energie le alimentează bunăstarea.  Pe cât sunt  de adorabili, (în cazul în care eşti genul de persoană imposibil de dezlipit de canapea) ei îţi vor perturba liniştea, iar viaţa ta alături de Pitsky va deveni un coşmar. Evadarea ta din zona de confort şi alocarea timpului către şedinţele de exerciţiu fizic ale câinelui sunt esenţiale pentru acesta.

Şi nu este vorba despre câteva plimbări agale pe câteva alei. Lor li se recomandă cel puţin două ore de mişcare intensă, zi de zi. Datorită devotamentului specific, Pitsky sunt nişte parteneri ideali la jogging, în drumeţii sau alte activităţi fizice similare incluse în rutina stăpânului.

De asemenea, Pitsky adoră să alerge după obiectele din jurul său, iar orice fel de joc care implică acest lucru va fi o adevărată încântare pentru câinele tău. Prin jocurile de tip prinselea, creierul şi fizicul Pitskyului vor primi stimulii de care au nevoie. Nevoia de mişcare şi pofta de joacă fac din Pitsky un câine imposibil de adaptat la viaţa de apartament.

Înainte de achiziţionarea lui, va trebui să îi asiguri un spaţiu exterior sufiect bunei sale dezvoltări.

S-ar putea ca nici posesia curţii să nu fie îndeajuns. Pitsky sunt nişte adevăraţi maeștri ai evadărilor, – trăsătură ce îşi are originile în spiritul aventuros şi independent al unui Husky – aşa ca doar un gard suficient de înalt va rezolva această problemă. În caz contrat, câinele dumneavoastră va fi hoinarul cartierului.

Sunt uşor de dresat?

Precum rasele de apartenenţă ale părinţilor, Pitsky sunt nişte câini foarte deschişi. Datorită curiozităţii lor, vor prinde comenzile cu uşurinţă. Devotamentul, alături de dorinţa de a-şi satisface pe deplin stăpânul sunt ingredientele de bază ale capacităţii lor incredibile de reţinere şi aplicare, iar câinele se va comporta ireproşabil pe parcursul şedinţelor de dresaj dacă acestea sunt efectuate corespunzător.

Dacă pe parcursul dresajului atitudinea dumneavoastră nu va fi îndeajuns de pozitivă şi fermă, Pitsky va prelua controlul. Dacă nu le veţi câştiga încrederea, ei vor aborda situaţia in cel mai „Husky” fel cu putinţă şi vor deveni chiar ei liderii. Atunci dezinteresul îşi va face simţită prezenţa.

Potenţialul imens al unui Pitsky necesită o educaţie corespunzătoare. Atunci câinele dumneavoastră va adopta comportamentul potrivit şi va înceta să-şi etaleze statutul de câine alfa la primul prilej oferit.

De câtă îngrijire are Pitsky nevoie?

Dacă eşti de părere că blana scurtă a unui Pitsky s-ar traduce în nevoi minime de îngrijire, te înşeli amarnic. Acest metis năpârleşte excesiv, iar aspiratorul va fi aliatul tău zilnic pentru a menţine casa fără urme de păr.

Din păcate, năpârlirea excesivă va ţine departe persoanele care dezvoltă alergii de aceşti câini minunaţi. De asemenea, periajul zilnic nu va lipsi de rutina patrupedului, pentru a-i menţine blana curată şi sănătoasă.

Apoi, măcar o dată pe săptămână ei vor beneficia de curăţarea urechilor, iar de două ori pe săptămână de periaj dentar. Intervalul dintre băiţe va varia în funcţie de gradul de murdărie al câinelui după orele de joacă sau dresaj.

Va trebui să urmăriţi dimensiunea unghiilor sale, asigurându-vă ele sunt de o lungime potrivă. În caz că el îşi va epuiza energia pe o suprafaţă uşor abrazivă cum ar fi asfaltul, unghiile lui îşi vor menţine de la sine dimensiunile optime, iar tăierea acestora nu va mai fi necesară. Dacă unghiile sale necesită tăiere manuală, faceţi-o cu mare atenţie şi evitaţi ciupirea pielii.

Posibile problemele de sănătate ale unui Pitsky

Aceştia sunt consideraţi nişte câini cu o sănătate generală bună, însă judecând doar prin prisma istoriei lor foarte recente. Cu toate acestea, ei au moştenit câteva afecţiuni specifice raselor de apartenenţă ale părinţilor.

Cea mai întâlnită dintre acestea este hipertiroidismul, prezentă adesea atât la Husky cât şi la Pitbull. Ea se manifestă prin probleme respiratorii, cum ar fi wheezing-ul. Displazia de şold, alergiile, afecţiuni ale inimii şi alea ochilor sunt alte probleme de sănătate ce pot apărea la Pitsky.

Orice Pitsky are preţul său!

Aceştia dispun de o paletă foarte variată de preţuri: poţi achiziţiona un exemplar cu numai 150 de dolari, în timp ce altele pot ajunge chiar şi la sume fabuloase precum 2000 de dolari. Această fluctuație este influenţată de calitatea crescătorului, aspectul general al câinelui, şi, incredibil sau nu, de corectitudinea sau spiritul speculant al crescătorului.

Desigur, în afară de preţul de cumpărare, urmează cheltuieli zilnice dedicate creşterii şi îngrijirii precum: costul vizitelor la veterinar, al hranei, al vaccinurilor, al jucăriilor şi multe altele.

Lasă energia şi bucuriile să-ţi pătrundă în casă!

Pitsky vor avea nevoie de anumite schimbări în viaţa ta pentru a le oferi toate lucrurile de care au nevoie, însă recompensa va înzecită. Un Pitsky dresat corespunzător, bucurându-se de toate condiţiile, îţi va fi loial mereu, te vad proteja şi va da dovadă de răbdare şi echilibru emoţional.

Cu alte cuvinte, un Pitsky este exemplul perfect al expresiei „Câinele, cel mai bun prieten al omului!”.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top