Pitbull cu nas albastru are un simț al mirosului bine dezvoltat

Pitbullul cu nas albastru – Un câine controversat

Pitbulii sunt foarte populari, în ciuda prejudecăţilor create în jurul acestora. Pitbullii cu nasul albastru, în special puii, au creat un trend în anumite cercuri de iubitori ai rasei. Sunt nişte exemplare adorabile, iar interesul din ce în ce mai mare pentru acestea s-a creat şi datorită faptului că sunt considerate variante foarte rare ale rasei.

Oare are această afirmaţie are un fundament stabil?

Pentru a înţelege cu adevărat frumuseţea Pitbullilor cu nasul albastru, şi chiar a Pitbullilor în general, trebuie să îi priviţi obiectiv. Ei au un intelect dezvoltat,  dau dovadă de vigilenţă şi dorinţă de a îndeplini sarcini şi comenzi. Fiind inteligenţi şi expresivi, aproape veţi auzi cum rotiţele din capul lor acţionează mecanic la fiecare gând.

A fi sau a nu fi o rasă

Mulţi dintre noi cunosc doar mitul agresivităţii sădit în jurul Pitbullilor, dar puţini ştiu ca Pitbullul, nu este practic o rasă. Este un termen colectiv care adună sub acelaşi nume rase omologate precum Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Bull Terrier şi Pitbull American Terrier.

În timp ce termenul de „pitbull” este răspândit pretudindeni pe glob, Pitbullul cu nasul albastru unul mai exclusiv, cunoscut în rândul iubitorilor de Pitbulli. La nivel general, se consideră că Pitbullii cu nas albastru îşi au originile fie în American Staffordshire Terrier sau în Pitbullii Terrier American.

Puii de Pitbull cu nasul albastru prin aspectul fizic, deoarece sunt foarte asemănători cu părinţii lor. Particularitatea acestora este că ies din tipar prin culoarea blănii specifică, diferită de negru sau maro, precum în cazul majorităţii Pitbullilor. Blana lor are o nuanţă inedită, de un albastru petrol.

După cum le spune şi numele, aceşti Pitbulli posedă un năsuc considerat „albastru”. Însă numele este departe de realitate deoarece nasul lor este de aceeaşi culoare ca blana. Denumind astfel acest segment de Pitbulli, interesul faţă de aceştia a crescut considerabil şi din ce în ce mai multe persoane îşi doresc un astfel de câine sub acoperişul lor.

Nasul, genetica şi strategii de marketing

Dacă ai fost pe urmele unui astfel de Pitbull cu siguranţă ai intâlnit oameni care încearcă să îţi vândă un Pitbull cu nasul albastru abuzând de natura lui exotică şi raritatea exemplarelor. Pentru că el arată diferit de restul Pitbullilor, vei fi tentat să îl achiziționezi. Cu toate aceste, există câteva lucruri pe care trebuie să le ştii înainte să achiziționezi un astfel de Pitbull inedit.

În primul rând, ei nu au fost creaţi pentru un look excentric şi nici nu au fost un experiment genetic greşit. Un pui de Pitbull cu nasul albastru arată aşa datorită genelor sale, de obicei ale celor recesive. Culoarea sa de referinţă apare în urma lipsei de melanină, secreţia celulară responsabilă de culoarea părului şi a pielii. În cazul acestor câini, gena recesivă dezvoltă această deficienţă de melanină, din care rezultă o depigmentare a pielii şi o culoare diluată a blănii.

Chiar dacă puii de Pitbull cu nas albastru sunt mai rari faţă de cei de Pitbull standard, asta nu înseamnă că ei sunt şi atât de rari în lumea canină. Există un motiv concret pentru existenţa lor, iar culoarea specifică datorată genelor recesive a avut acelaşi proces de formare precum culoarea albastră a ochilor în rândul oamenilor. Dacă un crescător va sublinia raritatea exemplarului şi va condimenta preţul prin prisma acestui fapt, atunci ar trebui să încercaţi şi în alte parte.

Bazele geneticii Pitbullului au fost şi în trecut marca exoticităţii sale. Cu nişte ani în urmă, Pitbullul cu nasul roşu a fost promovat şi vândut în aceeași manieră, dar particularitatea sa s-a format tot datorită genei recesive care a dat blănii acestora o culoare maro-deschis.

Nasul albastru nu este trăsătura lor distinctivă

La prima vedere, vei crede că nasul lui albastru este şi trăsătura lui distinctivă. Şi nu e nimic anormal. Oricât de departe ar ajunge imaginaţia ta, acesta este şi denumirea lor. Dar, această presupunere, surprinzător, este incorectă. Este posibil ca puii să aibă nasul de culoare fie „albastră”, fie „roşie”.

Nimeni nu a identificat cu exactitate sursa acestei variaţii de culori la nivelul nasului. Presupunerile bazate pe un dram de teorie duc, la rândul lor, către codul genetic ai puilor. Dar, dacă cineva susţine că îţi va vinde un pui de Pitbull cu nasul albastru fără să deţină un nas albastru, nu este totodată un şarlatan.

Fii pe fază atunci când vrei să achiziţionezi un pui de Pitbull cu nas albastru!

Puii de Pitbull cu nas albastru sunt destul de scumpi pe piaţa canină chiar datorită faptului că sunt atât de căutaţi. Un exemplar poate costa între 1000 şi 5000 de dolari – un preţ de top în rândul metişilor, categorie în care Pitbullii cu nas albastru sunt adesea încadraţi. Preţul variază în funcţie de aspectul general al câinelui, nuanţa blănii şi reputaţia crescătorului.

Chiar dacă aceşti Pitbulli unici aduc cu sine un preţ piperat, este bine să evitaţi limita inferioară a sumei. Crescătorii care oferă preţul cel mai mic pot fi „crescători de ocazie”, în căutarea unei tranzacţii cât mai rapide. Câinele poate fi catalogat drept rar sau exotic de către aceşti crescători fără scrupule.

Sincer, cumpărarea unui pui de Pitbull cu nas albastru de la un crescător interesat este apropiată de achiziţionarea puiului de la o canisă obscură, fără reputaţie. Acolo puii sunt produşi pe bandă rulantă şi crescuţi în condiţii precare, fiind vorba doar despre business. Vă puteţi bucura la o sumă mai mică la cumpărarea puiului, dar veţi avea mult mai mult de investit pe parcurs.

Indiferent de sursa de proveniență, înainte de a bate palma cu un crescător, trebuie să luaţi în calcul costurile ulterioare. Licențierea, vizitele la veterinar, vaccinurile, tăierea unghiilor, alimentaţia sau culcuşul sunt esenţiale în creşterea şi îngrijirea puiului, iar fiecare dintre acestea are preţul său. Dacă veţi cumpăra câinele de la un crescător serios, în funcţie de vârsta puiului, vaccinarea poate fi efectuată înainte de a-l primi.

Dincolo de albastru: Aşteptările de la un pui de Pitbull cu nasul albastru

Odată ce puiul va creşte, va arăta precum un Pitbull feroce, mulţi neînţelegând esenţa acestor câini. Nu lăsa prejudecățile să te manipuleze – un Pitbull cu nas albastru dresat corespunzător va fi loial, prietenos şi te va iubi necondiţionat. Firea lor empatică, alături de răbdarea uriaşă de care dau dovadă, fac din aceştia nişte câini excelenţi de familie şi un companion ideal pentru copii.

De asemenea, sunt foarte inteligenţi şi îşi doresc să te urmeze şi să îţi facă pe plac. Aceste trăsături îi fac uşor de dresat. Pentru că, pe lângă mintea lor ageră, ei sunt înzestraţi şi cu un corp de invidiat, ei pot îndeplini şi sarcini dificile, calităţile recomandându-i pentru competiţii canine sportive.

Capacităţile lor intelectuale se pot transforma într-o povară doar într-un singur context: dacă nu vei fi atent, ei vor dezvolta un comportment posesiv, asumându-şi rolul de mascul alfa. Puteţi evita acest comportament secundar prin şedinţe constante şi ferme de dresaj, dar blânde.

Mixul perfect între muşchi şi creier de care beneficiază Pitbullul cu nas albastru îl face, de asemenea, un câine energic, activ, care are nevoie de o mulţime de exerciţii fizice şi ore de joacă. Dacă nu-i vei oferi aceşti stimuli, puiul îşi va face singur dreptate şi va „redecora” casa după propriul plac, distrugând tot ce îi stă în cale.

Combaterea mitului dezvoltat în jurul Pitbullilor

Atunci când deţii un Pitbull cu nas albastru sau orice tip de Pitbull, te vei confrunta cu o problemă specifică, unică în rândul lumii canine. Vei fi judecat din cauza preconcepţiilor dezvoltate de persoane ignorante doar pentru simpla posesie a unui astfel de câine.

Suntem cu toţii conştienţi de reputaţia pe care, nejustificat, Pitbullii o poartă: sunt consideraţi nemiloşi, însetaţi de sânge, iar aşa-zisul lor temperament vulcanic va cauza haos şi victime de la cea mai mică tensiune la care sunt supuşi.

Această concluzie eronată a dus chiar la interzicerea acestei rase în anumite comunităţi, la nivel teritorial.

Însă acest flagel se situează la polul opus comportamentului unui Pitbull educat şi dresat cum se cuvine. De fapt, trăsăturile lor de caracter nici măcar nu îi recomandă drept câini de pază. Un Pitbull va fi mult mai tentat să lingă faţa unui străin decât să o sfâşie. Tratează un Pitbull exact cum ai trata oricare altă rasă din lumea canină şi vei fi posesorul celui mai adorabil şi destoinic câine pe care îl vei întâlni vreodată.

Din păcate, mitul Pitbullilor sângeroşi rămâne sădit în continuare în percepţia majorităţii, iar imaginea unui călău fără scrupule se impune prin proasta informare a mass-media şi a consumatorilor acesteia. Ca atare, fiţi pregătiţi pentru acest soi de discriminare nejustificată, fie la adresa ta sau la adresa câinelui, ori de câte ori veţi fi văzuţi împreună.

Niciodată trist în compania lui!

Poate că Pitbullul cu nasul albastru nu este o apariţie atât de „exotică” aşa cum unii crescători te vor face să crezi – s-ar putea ca trăsătura de referinţă, nasul albastru, să lipească cu desăvârşire. Adevăratele lui calităţi sunt dragostea necodinţionată pe care ţi-o va oferi, loialitatea şi afecţiunea.

Dacă dispuneţi de capacitatea fizică şi timpul necesar pentru a-i acorda Pitbullului dumneavoastră cu nas albastru mişcarea necesară şi consideraţi că veţi fi îndeajuns de tolerant cu perconcepţiile create în jurul rasei, atunci aţi făcut alegerea potrivită!

Scroll to Top