Mamă Mountain Feist alături de puiul său

Mountain Feist – Un câine învăluit în mister

Dacă veveriţele ar avea vreodată un duşman de temut în lumea animală, cu siguranţă acesta ar fi câinele Mountain Feist.

Încă de pui, ei pot răpune veveriţe, iepuri, păsări şi alte animale mici. Această trăsătură muncitorească umbreşte într-un fel aspectul că aceşti câini arată precum un star de cinema în lumea canină.

Caracteristici inedite

Pe hârtie, Mountain Feist este una dintre cele mai neobişnuite apariţii. El nu este considerat o rasă unitară de către American Kennel Club, dar cu siguranţă nu este singurul designer dog aflat în această situaţie. Deşi nu se cunoaşte cu exactitate când a apărut acest câine, el are o anumită istorie în lumea canină.

De ştiut: Unul din jurnalele lui George Washington, acesta povesteşte experienţele petrecute alături de câinii Mountain Feist. De asemenea, Abraham Lincoln face referire la această rasă într-unul dintre poemele sale scrise înainte de sfârşitul Războiului Civil.

Alte izvoare ale istoriei recente americane susţin că Mountain Feist erau folosiţi de pionieri, alături de rudelelor lor, câinii Cur, la fel de inediţi la rândul lor.

Faptul că Montain Feist nu sunt recunoscuţi drept rasă de AKC este uşor neîntemeiat deoarece aceşti câini sunt foarte uşor de recunoscut şi nu se aseamănă cu nicio altă rasă omologată. Sunt nişte câini atrăgători, cum un corp compact şi cu o atitudine croită perfect pentru aventură. Înălţimea acestui câine se situează între 26 şi 56 de centrimetri, iar greutatea sa între 5 şi 14 kilograme.

Trăsăturile fizice dominante ale unui Mountain Feist sunt capul rotund, nasul pe sus, urechile ascuţite şi coadă scurtă şi băţoasă. El prezintă un bazin puternic în raport cu dimensiunile generale. Pieptul este adâncit, picioarele sunt puternice, iar gâtul şi umerii prezintă o musculatură dezvoltată. Blana scurtă şi strălucitoare îi conferă câinelui o alură aerodinamică.

Paleta de culori a blănii unui Mountain Feist este una dintre cele mai variate din lumea canină. Roşcat cu alb, albastru petrol cu alb, alb cu maroniu, roşcat cu negru, roşcat tigrat cu alb sunt doar câteva combinaţii de culori pe care le puteţi descoperi în rândul câinilor Montain Feist.

Dacă eşti norocos, poţi fi posesorul unui Feist chiar şi în trei culori, cu pete.

Cunoaşteţi personalitatea unui Mountain Feist?

Mountain Feist este un adevărat aventurier, motivat datorită instinctului său vânătoresc. Pasiunea lor bizară pentru fugăritul veveriţelor sau al altor rozătoare i-au adus cu sine porecla de „câine-veveriţă” în unele cercuri ale iubitorilor de animale. Aşa că, dacă rozătoarele sunt o problemă pentru curtea dumneavoastră, veţi beneficia de un aliat de încredere în lupta împotriva acestora.

Nu ne va surprinde faptul că aceşti câini dezvoltă instincte de prădător. La urma urmei, îşi are rădăcinile în familia Terrierilor, renumiţi pentru abilitatea lor de a urmări şi a vâna animale de talie mică. Totuşi, acest instinct al Terrierilor a fost desăvârşit de Mountain Feist.

Dacă aceşti câini ajung întâmplător în postura de vânător, ei vor sta la pândă, concentraţi, aşteptând momentul prielnic pentru a ataca. Faimoşi pentru prinderea veveriţelor, ei se descurcă la fel de mine cu orice fel de pradă de dimensiuni mici, cum ar fi raton.

Foarte inteligenţi, Mountain Feist pot comunica uşor cu stăpânul pe parcursul sesiunilor de vânătoare. Ei ştiu cum să îşi folosească vocea pentru a lătra, a mârâi sau a-şi chema stăpânul. Datorită acestor „vocalize”, stăpânul va şti de fiecare dată la ce să se aştepte atunci când ajunge în preajma câinelui şi, eventual, a prăzii răpuse. De asemenea, îşi vor folosi aceste abilităţi pentru a-i apăra pe cei dragi pe parcursul şedinţelor de vânătoare şi nu numai.

Capacităţile de urmărire şi de a răpune prada îi fac pe Mountain Feist nişte câini ideali nu numai pentru vânători, dar şi pentru fermieri. Ei vor ţine departe dăunătorii ce pot distruge plantațiile sau să roadă copacii. Fiind capabili să protejeze culturi întregi, păzirea curţii dumneavoastră va fi floare la ureche pentru un Mountain Feist.

Chiar aceşti câini sunt nişte vânători vigilenţi, aproape fără milă, ei îşi pot controla acest instinct, fiind nişte câini diplomaţi şi maleabili în funcţie de diferitele situaţii în care aceştia pot ajunge. Ei au simţul de a anticipa anumite evenimente, iar modul în care îşi gestionează energia face din Mountain Feist un câine ideal în prezenţa copiilor. Ei se pot înţelege la fel de bine chiar şi cu alte animale, dacă sunt educaţi aşa cum trebuie.

În timp ce Mountain Feist sunt nişte câini protectivi cu cei dragi lor şi nu au nicio problemă în a da semnale de alarmă atunci când un străin nepoftit şi-ar face apariţia, ei sunt recunoscuţi pentru comportamentul impecabil pe care îl adoptă cu străinii, în spaţii publice.

Acestea fiind spuse, originile sale din familia Terrierilor îi fac simţită prezenţa printr-un dram de posesivitate dezvoltat de Mountain Feist, cu precădere atunci când joacă rolul vânătorului.

De câtă mişcare are nevoie un Mountain Feist?

După cum probabil aţi ghicit, reflectând asupra statutului său de vânător consacrat, Mountain Feist este un câine energic, mereu activ. Chiar dacă nu aveţi în plan sesiuni de vânătoarea alături de patruped, el va avea nevoie de o plimbare lungă sau o repriză de jogging în fiecare zi. De asemenea orele de joacă frenetică sunt esenţiale pentru Mountain Feist, iar dumneavoastră aveţi obligaţia de a le asigura.

Chiar dacă aceşti câini dezvoltă o nevoie de mişcare constantă, dimensiunile şi puterea de adaptare ale acestora îi recomandă şi pentru viaţa la bloc. Bineînţeles, o curte spaţioasă în care câinele va putea alerga în siguranţă va constitui mereu un bonus în viaţa sa, însă există o sumedenie de variante pe care i le puteţi oferi prin care acesta îşi va descărca rezervele imense de energie aproape inepuizabile.

Pentru că Mountain Feist sunt nişte câini foarte inteligenţi, ei vor avea nevoie de exerciţiu psihic, la fel de mult cum au nevoie de cel fizic. Ei adoră orice fel de joc sau sarcină care îi va solicita mintea ascuţită. Dacă vânătoarea este una din activitățile de acest gen, preferate de Mountain Feist, atunci orice joc care imită această acţiune, cum ar fi prinselea, îţi va bucura prietenul la fel de mult.

Cât de uşor de dresat este un Mountain Feist?

Mountain Feist sunt deschişi spre a învăţa lucruri noi, prind repede, ceea ce îi face mult mai uşor de dresat faţă de multe alte rase. Ei adoră să facă pe plac, aşa că vor răspunde comenzilor dumneavoastră fără să întâmpine probleme.

În timp ce Mountain Feist dezvoltă nativ un simţ fin asupra prăzii, asta nu înseamnă că scenariile de vânătoare create pe parcursul şedinţelor de dresaj vor fi floare la ureche. În caz nu veţi acorda destul atenţie acestor şedinţe, câinele va deveni încăpăţânat la vânătoare, mai ales atunci când, în viziunea lui, nu sunteţi un lider confident. Fermitatea, blândeţea şi consecvenţa pe parcursul şedinţelor de dresaj vor elimina acest comportament în cosecinţă.

Ce îngrijire necesită un Mountain Feist?

Datorită blănii lor scurte, Mountain Feist nu vor solicita o îngrijire specializată pentru a arată frumos şi sănătos. Dacă veţi include în rutina îngrijirii sale periajul blănii pentru a da la o parte firele căzute, va fi suficient. În caz că se vor murdări excesiv pe parcursul activităţilor zilnice, le veţi face baie ceva mai des.

De asemenea, ei vor beneficia de îngrijire periodică specifică oricărui membru al lumii canine. Aceasta include curăţarea urechilor, periajul dinţilor şi controlul lungimii unghiilor. S-ar putea că tăierea unghiilor să nu fie necesară, în condiţiile în care, în urma activităţilor câinelui, ele se vor toci şi îşi vor menţine o lungime constantă.

Probleme de sănătate  ale unui Mountain Feist

Din păcate, nu se cunosc prea multe despre problemele de sănătate pe care un Mountain Feist la poate întâmpina, chiar dacă primele exemplare au fost descoperite încă din vremea Părinților/Taților fondatori ai Statelor Unite ale Americii.

Mai mult, nu se cunoaşte cu exactitate nici rasa de provenienţă a acestora, deşi se preconizează ca şi-ar avea originile în familia Terrierilor. Ei nu fac parte nici din familia câinilor hibrizi, deoarece nu le pot fi stabiliţi părinţii.

Un lucru este cert referitor la aceşti câini învăluiţi în mister: ei vor face parte din viaţa ta pe o perioadă de timp îndelungată. Unele exemplare pot atinge şi vârsta de 18 ani, fiind printre cei mai longevivi reprezentanţi ai lumii canine.

Preţul unui Mountain Feist

Preţul iniţial al unui Mountain Feist oscilează între 300 şi 500 de dolari. Preţul variază în funcţie de reputaţia crescătorului, aspectul general al câinelui şi popularitatea acestuia în ţara respectivă. Nu uitaţi că această sumă nu include cheltuielile obligatorii posesiei unui câine, cum ar fi vaccinurile, înregistrarea, mâncarea, jucăriile şi altele.

Acest vânător îţi va intra în suflet!

Dacă nu ai prin apropiere o pădure unde să poţi merge la vânătoare sau o curte în care Mountain Feist să aibă ac de cojocul vizitatorilor nedoriţi, să nu crezi că nu îl poţi adăposti în casa ta. Aceşti câini inteligenţi se pot adapta foarte uşor împrejurimilor.

Atât timp cât îi oferiţi şansa de a-şi descărca aportul de energie, un câine fericit va pătrunde în viaţa ta, pas cu pas!

Scroll to Top