Adevărul despre Pitbullul cu nasul albastru

Ochii blajini ai unui Pitbull cu nas albastru

Nu e niciun secret că, în general, Pitbullii au o reputaţie pătată. Dacă vei alege să priveşti această rasă din afara preconcepțiilor create în jurul ei, sunt nişte câini devotaţi şi cu un suflet bun. Pitbulii cu nasul albastru au atras atenţia cunoscătorilor rasei pe motive bine întemeiate.

Pitbullii cu nasul albastru chiar au nasul albastru?

Primul semn de întrebare ridicat care implică Pitbullii cu nasul albastru este culoarea lui. Şi este perfect normal: denumirea îi dă rasei o tentă exotică şi atractivă. Acest aspect ar putea fi decisiv în decizia finală în vederea achiziţionării acestei rase.

Pe lângă denumire, un Pitbull cu nasul albastru nu va avea neapărat nasul albastru. Această categorie a Pitbullilor se poate naşte, de altfel, şi cu un nas negru, roşu sau gri. Aşa că nu-ţi face griji dacă vei întâlni un Pitbull cu nasul albastru fără un nas albastru – el nu are niciun fel de afecţiune.

Genetica ce stă la baza unui Pitbull cu nas albastru

Motivul pentru care posesorul unui nas de altă culoare faţă de albastru este un apartenent al rasei precum oricare altul este că albastrul nasului nu are prea mult de a face cu numele rasei şi totul se învârte în jurul geneticii acesteia. Termenul de „nas albastru” se referă la trăsătura recesivă din codul genetic al Pitbullului. Această trăsătură nu poate afecta numai nasul, ci şi pielea.

Pentru a se naşte un Pitbull cu nasul albastru este nevoie ca ambii părinţi să fie purtători ai acestei gene. Dacă unul din părinţi are o genă dominantă, codul genetic dominant va avea mereu prioritate. În acest caz, nuanţe întâlnite mai des printre Pitbulli îşi vor face apariția.

Când trăsăturile recesive se abat asupra unui pui, este posibil să observaţi anumite variaţii de nuanţă atât pe piele cât şi pe nasul puiului. Pitbullii cu nasul albastru oscilează într-o paletă de culori de la un albastru-argintiu şi gri, până la albastru-petrol. Acest aspect îi conferă câinelui un look aparte.

Apariţia pigmentării mai sus menționate nu indică neapărat existenţa unei gene recesive „albastre” ascunsă în ADN-ul câinelui. Mai degrabă, albastrul provine din „diluarea” culorii negre tradiţionale. Această estompare a negrului şi transformarea sa sunt conduse de gena recesivă prezentă la ambii părinţi.

În mod specific, trăsătura recesivă determină pigmentul de culoare a pielii să se concentreze în jurul centrului foliculului. Această concentrație de culoare apare în detrimentul vârfului firelor de blană, care devin incolore. Acest fapt creează o iluzie optică care produce nuanţa distinctă cenuşie, denumită în lumea câinilor „albastru”.

Precauţii privind manipularea genetică a rasei

Este destul de complicat pentru crescători să producă Pitbulli cu nasul albastru. La urma urmei, numărul de Pitbulli care posedă trăsături dominante de culoare în codul lor genetic depăşeşte cu mult numărul celor cu gene recesive. Prin urmare, lista câinilor care pot produce Pitbulli cu nasul albastru este cumva limitată.

Din acest motiv, crescătorii specializaţi în creşterea Pitbullilor cu nas albastru au o gamă mică de exemplare utilizaţi pentru reproducere. Prin urmare, unii crescători recurg la membri ai aceleiași familii pentru a multiplica exemplarele. Uneori, această practică de încrucişare poate duce la probleme grave de sănătate.

Cele mai frecvente afecţiuni apărute în urma reproducerii de acest gen sunt diferite boli ale pielii. Acestea variază de la alopecie (căderea părului) sau leziuni roșiatice catalogate de veterinari drept eczeme. Vestea bună este că aceste afecţiuni  particulare sunt de obicei tratabile.

Pe lângă ele, există şi alte probleme de sănătate ale rasei mai greu de remediat. Se consideră că acele exemplare create prin manipularea genei recesive sunt mai sensibile la tulburări ale imunităţii şi de ordin nervos. Din aceste cauze, câinele va fi mult mai dispus la o varietate e afecţiuni, iar, din cauza problemelor pe fond nervos, va fi mult mai greu de dresat.

Cât costă Pitbulii cu nas albastru?

Chiar dacă aceşti câini riscă un set întreg de afecțiuni și probleme, raritatea exemplarelor le conferă un preţ ridicat pe piaţa canină. Dacă vei dori să achiziţionezi un pui de la un crescătorul de renume, preţul începe de la 1000 de dolari.

Dacă acest cost iniţial este puţin şocant, nu uita să iei în calcul şi celelalte costuri aferente îngrijirii şi unei bune creşteri a puiului. Acestea implică vaccinuri, vizite la veterinar, jucării şi altele.

În cazul Pitbullilor cu nas albastru, din cauza rarităţii rasei şi exoticităţii acesteia, s-ar putea adăuga nişte costuri de transport în cazul în care puiul dorit aparţine unui crescător serios din afara ţării. În alt caz, mai există şi varianta de ridicare personală a puiul, care ar implica la rândul ei costurile călătoriei.

Acestea fiind spuse, trebuie să fiţi conştient că toate aceste costuri vă vor oferi un Pitbull de culoare unică. Cu toate problemele de sănătate, ei nu sunt cu nimic diferiţi faţă de ceilalţi Pitbulli. Doar pentru culoarea aparte, ei nu sunt consideraţi o rasă separată.

De aceea, va trebui să fiţi puţin sceptici vis-a-vis de crescătorii care consideră Pitbullul cu nas albastru o rasă distinctă. Unii dintre aceştia sunt lipsiţi de scrupule şi vor ridica preţul prin falsa afirmaţie că, dacă aceşti câini posedă o culoare unică, ei reprezintă o rasă individuală. Nu vă lăsaţi pradă acestor capcane!

Cum este să fii posesorul unui Pitbull cu nas albastru?

Pentru a deţine un Pitbull cu nas albastru, va trebui să vă asumaţi faptul că aveţi de a face cu una dintre cele mai complexe şi greşit înţelese rase din lumea canină. Ca în cazul oricărui Pitbull, vă veţi lovi de un set întreg de stereotipuri nejuste care se vor revărsa asupra dumneavoastră în egală masură în comparaţie cu patrupedul. Reversul medaliei este că veţi avea un câine minunat în viaţa dumneavoastră.

În primul rând, Pitbullul nu este o rasă. Mai degrabă, cuvântul „pitbull” este un termen care include o serie de rase, cum ar fi Pitbull Terrierul American, Bull Terrierul, Staffordshire Bull Terrierul şi Staffordshire Terrierul American.

Motivul acestor nume se datorează trecutului meschin al acestei rase. Ei au fost iniţial concepuţi pentru luptele de câini din Anglia în secolul XIX-lea. Cu toate astea, ei au fost antrenaţi spre a nu pune în pericol integritatea oamenilor – o abilitate necesară care le permitea stăpânilor să separe câinii în luptă fără să fie atacaţi.

Într-un efort de a redefini reputația acestor câini în urma practicilor ilegale, aceste rase de „groapă” (pit, eng.=groapă) au primit nume noi pentru a le separa de trecutul lor. Acest act nu a fost lipsit de controverse. American Staffordshire Terrier este o rasa recunoscuta de AKC, in timp ce American Pit Bull Terrier nu este.

Adevărul despre Pitbulli

Nu încape îndoială că Pitbullii au o reputaţie pătată şi sunt consideraţi nişte câini feroce, însetați de sânge. Categoric, aceasta este un stereotip total eronat, dezvoltat din cauza unor stăpâni iresponsabili şi a influenţei mass-media. De fapt, un Pitbull bine dresat poate fi la fel de prostănac şi adorabil precum oricare altă rasă.

Adevărata esenţă a Pitbullilor

Motivul pentru care un Pitbull dresat corespunzător poate fi atât de uşor de iubit este că acest lucru stă în natura lor. Aceşti câini musculoşi, robuşti si puternici au tendinţa să întâmpine străinii nu cu un mârâit ameninţător sau latrături intimidante, ci cu scuturarea frenetică a cozii din motive de bucurie. De fapt, ei sunt atât de dornici să-ţi facă pe plac încât ar fi nişte câini de pază prea prietenoşi.

Atunci când ei socializează corespunzător – sarcină a stăpânului indiferent de rasa pe care o deţine – dragostea necondiţionată pe care un Pitbull o oferă face din acesta un câine devotat, prietenul pe care ţi-l vei dori pentru tot restul vieţii. Iubitor, el va fi un companion excelent şi pentru copiii de sub acoperişul casei tale.

Pitbulii au de altfel tendinţa de a fi uneori prostănaci, dar adorabili, dorinţa lor de joacă devenind uneori imposibil de controlat. Acest lucru s-ar explica prin faptul că ei s-ar maturiza mai greu faţă de alţi câini, păstrându-şi comportamentul copilăros chiar şi pe parcursul perioadei de maturitate.

Pe lângă asta, Pitbulii sunt nişte câini foarte ageri la minte şi vor învăţa cu uşurinţă trucuri sau comenzi. Dacă vei opta pentru un exemplar cu nasul albastru, ia în considerare că problemele lui pe fond nervos îl vor face puţin mai dificil de dresat faţă de restul Pitbullilor. Cu toate astea, şi ei sunt foarte capabili să prindă comenzile relativ uşor.

Bineînţeles, această combinaţie între inteligenţă şi şiretenie poate conduce la unele comportamente inadecvate, regăsite la oricare dintre rase care nu au socializat corespunzător. De exemplu, dacă nu stabiliţi statutul de mascul-alfa, câinele îşi va asuma involuntar statutul de dominator. Acest fapt poate duce la probleme de dresaj.

De asemenea, daca nu îi veţi oferi Pitbullului numărul adecvat de exerciţii şi sedinţe de antrenament, câinele îşi va irosi energia distrugând curtea sau muşcând din canapea. Acest comportament poate apărea şi în situaţia în care nu-I stimulaţi îndeajuns capacitatea intelectuală, aşa ca nu-l fortaţi să-şi folosească inteligenţa în scopuri destructive.

Preconcepţia celorlalţi – un rău necesar pentru posesorii de Pitbull

Cea mai mare provocare atunci când creşti un Pitbull, cu nas albastru şi nu numai, nu are nimic de a face cu dresajul sau socializarea corectă a  câinelui. Mai degrabă, ţine de un lucru pe care nu-l poţi antrena sau adapta – opinia celor ce nu pot percepe adevărul despre Pitbulli.

Dacă deţii un Pitbull de orice fel, te vei lovi de ură şi ostilitate, semănate de anumite persoane. Acest gen de ignoranţi îţi vor cataloga câinele drept un demon pe patru picioare, gata oricând să sfâşie orice îi iese în cale.

Mai rău, acest gen de oameni te considera instantaneu o persoană dubioasă, dacă nu vreun criminal, doar prin prisma faptului că deţii un astfel de câine. Preconcepţiile ce planează în jurul câineului tău nu vor face altceva decât să vă pună pe amândoi într-o lumină negativă.

Calea cea mai sigură de a evita stigmatizarea este ignoranţa. Dacă optimistul tău te va face să încerci să luminezi minţi neştiutoare în speranţa că vor înţelege adevărul despre Pitbulli, tristul adevăr este că majoritatea nu vor fi total dezinteresaţi. Lăsă-i să-şi exprime punctul eronat de vedere şi continuă-ţi plimbarea alături de prietenul tău cel mai bun.

Dacă nu eşti destul de călit pentru această confruntare socială, gândeşte-te de două ori înainte de a achiziţiona un Pitbull. Însă, dacă vei reuşi să te scuturi de fiecare dată de vocea gurilor rele, un Pitbull îţi va lumina casa şi viaţa la fiecare pas!

Frumuseţea unui Pitbull cu nas albastru

„Albastrul” care îi acoperă blana (uneori şi nasul) face ca Pitbulii cu nas albastru să fie una dintre cele mai splendide rase din lumea canină. În timp ce stereotipul format greşit în jurul câinelui ţine unele persoane la distanţă, ceilaţi vor fi fascinaţi de frumuseţea sa. Şi, prin gena sa specială, câinele se va bucura de toată atenţia primită!

În cazul unui Pitbull cu nas albastru, adevărata frumuseţa nu stă doar în culoarea blănii sale. Inteligent, adorabil, loial, uneori prostănac în cel mai drăguţ sens cu putinţă, câinele dezvoltă o personalitate completă şi unică care îţi va încălzi sufletul dacă îl vei lăsa să îţi treacă pragul.

P.S: Să menţionăm, totuşi că blana „albastră” îl face să arate şi mai cool!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top