Un câine maiestuos – Metis Pitbull-Ciobănesc german

Ochii calzi ai unui metis Ciobănesc german-Pitbull

Din păcate, Pitbullii din lumea întreagă au căpătat o reputaţie proastă din cauza dezinformării şi ignoranţei. Mulţi îi văd ca pe nişte bestii agresive, capabile de lucruri oribile. Din această cauză, mulţi se pot orienta către acest metis. Ce fel de câine a rezultat în urma încrucişării?

Privire în ansamblu asupra Pitbullului-Ciobănesc german

Se estimează că acest câine a început să apară în masa cam în urmă cu 20-30 de ani, odată cu mulţi alţi câini-hibrid. Fără a şti cu exactitate originile încrucişării inedite, se presupune că s-a dorit un câine care să moştenească inteligenţa nativă a Ciobănescului german alături de forţa şi constituţia atletică specifică Pitbullilor. În zilele noastre, această încrucişare este una dintre cele mai populare din lumea canină.

Fără îndoială, metisul este un câine puternic, masiv, cu o masă musculară de invidiat chiar şi în rândul culturiștilor. El măsoară între 45 şi 50 de centimetri înălţime şi cântăreşte între 30 şi 40 de kilograme. Aceste cifre variază mai ales în funcţie de dimensiunile părinţilor exemplarului.

Alte trăsături fizice, imposibil de exprimat în cifre, sunt la rândul lor moştenite. Genele de Pitbull sunt recunoscute pe chipul metișilor datorită botului scurt şi urechile semi-îndoite. Există şi exemplare cu botul lung, specific Ciobănescului german, dacă gena acestuia predomină.

Ambele rase contribuie în egală măsură la aspectul blănii unui Pitbull-Ciobănesc german. De obicei, lungimea firelor este scurtă sau medie, asemenea Pitbullilor, dar deasă precum cea a Ciobăneștilor. Combinaţia de culori, cafeniu şi negru, un mix tradiţional pentru Ciobănescul german, se va întâlni în majoritatea cazurilor şi în rândul Pitbullilor-Ciobănesc german. Blana lor mai poate fi neagră sau cafenie, integral.

Personalitatea unui Pitbull-Ciobănesc german

Metisul a preluat în mare măsură principalele calităţi ale raselor de provenienţă: forţa şi inteligenţa, exact aşa cum se consideră că s-ar fi dorit.

Atât Ciobănescul german cât şi Pitbullul sunt câini de lucru, iar constituţia lor atletică îi recomandă din plin. Cu toate acestea, ei au un trecut foarte diferit. Ciobăneștii germani au fost folosţi drept câini de turmă, dar inteligenţa lor aparte i-a recomandat drept nişte excelenţi câini-poliţişti, militari sau câini-ghid. Pe vremuri, Pitbulii erau câini de luptă, transformaţi apoi în câini de fermă sau câini de pază.

În urma împerecherii, ei vor da naştere unui micuţ inteligent, loial şi încrezător în propriile forţe. El nu va fi afectat de ochii răi şi preconcepțiile aruncate de cei în necunoștință de cauză asupra Pitbullilor. Metisul tinde să fie calm, uneori chiar timid în prezenţa prea multor persoane în jurul lui. Cu toate acestea, el poate deveni agresiv faţă de ceilalţi câini, dacă nu va fi educat corespunzător.

Are un aer impunător şi independent în prezenţa stăpânului. Se bucură nespus şi apreciază compania acestuia, însă nu vă aşteptaţi să vă fie alături chiar la fiecare pas şi nici nu încercaţi să schimbaţi asta, devenind un stăpân posesiv. Pentru unii, proprietari, acest spirit independent al metisului ar putea fi chiar una dintre calităţile sale.

Atenţie: nu abuzaţi de independenţa acestuia, neglijându-l. În lipsa dumneavoastră pe termen lung, el va deveni anxios. Dacă nervozitatea interioară îşi face simţită prezenţa, câinele va dezvolta un comportament distructiv, vărsându-şi frustrările pe bunurile dumneavoastră.

Pentru că metisul va semăna din punct de vedere fizic cu un Pitbull, nu vă îngrijoraţi prea tare pentru atitudinea lui, ci, mai degrabă, pentru atitudinea celor din jur, a persoanelor dezinformate care încă văd în Pitbulli nişte maşinării de ucis.

Posesia unui câine care doar aduce cu un Pitbull va naşte controverse, opinii nedorite, atât asupra dumneavoastră cât şi asupra animalului. Această viziune nu face cinste nimănui, deoarece este complet nefondată, avându-şi esenţa în câteva cazuri particulare mult prea mediatizate doar prin prisma apartenenței la rasa Pitbull a câinilor cu pricina.

Dresat aşa cum trebuie, Pitbull-Ciobănesc german va fi un adevărat domn în societate şi îţi va umple casa de bucurie în fiecare zi. Dacă vei ţine piept părerilor eronate a anumitor persoane, acest metis este câinele potrivit!

Nevoia de exerciţii a Pitbullului-Ciobănesc german

Acest metis unic este un câine calm, dar în niciun caz apatic. Dezvoltă resurse mari de energie şi, asemenea un sportiv de performanţă, pentru el este vital să îşi lucreze constant musculatura impresionantă. Dorinţa arzătoare de muncă, moştenită din partea ambilor părinţi, trebuie şi ea satisfăcută. Pentru o bună sănătate fizică şi psihică, metisul are nevoie de câteva plimbări vioaie pe zi şi timp suplimentar dedicat jocurilor.

O altă condiţie elementară stabilită înainte de achiziţionarea unui astfel de câine este spaţiul de care dispuneţi. Dacă vă gândeaţi să îl culcaţi într-un pătuţ în colţul camerei, va puteţi orienta către un alt câine. În caz contrar, veţi avea de a face cu un câine irascibil, care îşi va exprima frustrarea distrugând tot ce îi stă în cale.

Din fericire, devotamentul ieşit din comun îi va da câinelui imboldul necesar pentru a vă acompania de fiecare dată când doriţi să faceţi mişcare în aer liber. Dacă joggingul, drumeţiile sau mersul pe bicicletă fac parte din zona dumneavoastră de interes, atunci aveţi un nou partener dedicat acestora. Pe măsură ce creşte, el va deveni din ce în ce mai competitiv, scoţând timpi din ce în ce mai buni pe distanţe din ce în ce mai mari.

Pitbullul-Ciobănesc german va fi uşor de dresat?

Aviz tuturor viitorilor posesori de Pitbull-Ciobănesc german, acest metis nu este tocmai uşor de dresat. Dacă nu aţi cocheat până acum cu postura de posesor al unui reprezentat din lumea canină, ar fi prudent să vă orientaţi asupra altei rase.

Argumentul fondat al acestei afirmaţii îl găsim în originile metisului: inteligenţa, combinată cu forţa fizică, vor da naştere unui câine greu de imaginat în posesia unui stăpân fără experienţă. Altminteri, el îşi va rezerva statutul de mascul alfa şi se va autoproclama propriul lui stăpân. În această situaţie, câinele va scoate asul din mânecă, anume instinctul câinelui de turmă, şi va domina în totalitate relaţia dintre el şi aşa-zisul stăpân.

Acest comportament va fi adoptat şi in raport cu alţi reprezentaţi ai lumii canine, dacă nu va fi educat ca atare.

În concluzie, acest câine exuberant are nevoie de un stăpân ferm, capabil să ofere dresajul potrivit. O atitudine pozitivă şi consecvenţa şedinţelor de dresaj sunt punctele cheie pentru a crea relaţia potrivită dintre tine si Pitbullul-Ciobănesc german. Dacă nu deţii aceste valori, s-ar putea să te afli în faţa unei lupte pierdute înainte ca aceasta să înceapă.

Ce fel de îngrijire necesită acest metis?

Blana Pitbullului-Ciobănesc german are nevoie de periaj regulat. Este bine să integraţi acest aspect în sesiunile de dresaj încă de la început, pentru ca patrupedul să se acomodeze din timp cu acestea. S-ar putea să vă luptaţi puţin cu el la început, până va învăţa să stea liniştit pe tot parcursul periajului.

În funcţie de genele acestuia, câinele va năpârli mai mult sau mai puţin. Chiar dacă te aştepţi că metisul sa năpârlească sezonier, un Pitbull-Ciobăbesc german cu gena predominantă de Ciobănesc german va lăsa cantităţi mai mari de păr prin casă şi în jurul acesteia.

Pentru a minimaliza această problemă, oferiţi-i câinelui dumneavoastră câte o baie în timpul sezonului de năpârlire.

Pe lângă blană, precum oricare rasă din lumea canină, Pitbullul-Ciobănesc german are nevoie de curăţatul urechilor şi periajul dinţilor. Observaţi-i şi lungimea unghiilor, iar dacă acesta va avea un ritm de viaţă activ, presărat cu plimbări, alergare şi joacă, unghiile îşi vor păstra în mod natural o dimensiune optimă.

Care sunt problemele de sănătate ale Pitbullului-Ciobănesc german?

Ca în cazul celorlalţi metişi, Pitbullul-Ciobănesc german nu are un istoric îndeajuns de amplu pentru a fi depistate probleme specifice.

Însă, analizând fiecare rasă de formare în parte, putem trage nişte concluzii. Printre posibilele afecţiuni „împrumutate” biologic de la părinţi se amintesc: balonarea, displazia articulară, probleme cardiace sau alergii.

Durata medie de viaţă a metisului se situează între 10 şi 12 ani. Acest cifre în plasează la jumătatea duratei medie de viaţă a părinţilor: un Ciobănesc trăieşte în medie între 9 şi 13 ani, în timp ce un Pitbull va fi alături de tine între 8 şi 15 ani.

Cât costă un Pitbull-Ciobănesc german?

Suma de achiziţionare a unui astfel de exemplar variază între 200 şi 600 de dolari. Pe lângă aceasta sumă, apar cheltuieli aferente precum înregistrarea câinelui, vizitele la veterinar, hrana, jucăriile sau vaccinurile.

Trebuie să fiţi vigilent atunci când veţi alege crescătorul de la care doriţi să achiziţionaţi viitorul dumneavoastră Pitbull-Ciobănesc german. Fiind una dintre încrucișările foarte profitabile,  anumiţi crescători fac asta numai pentru bani, neoferind câinilor condiţiile de care au nevoie atunci când ei fac primii paşi în viaţă. Feriţi-vă de aceşti crescători cu un interes strict.

Răbdarea ta va fi răsplătită!

Dacă posesia unui Pitbull-Ciobănesc german necesită multă muncă, la final veţi avea un câine bine educat şi sociabil. Dacă dispuneţi de răbdare, aptitudini şi spaţiul necesar pentru a primi acest câine sub acoperişul dumneavoastră, veţi fi răsplătit din plin!

Ai câştigat un companie loială, devotată ţie şi celor dragi, gata să vă umple sufletele de bucurie ani la rând!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top