Shollie: combinația dintre un Border Collie și un Ciobănesc german

Metis Border Collie-Ciobănesc german

Pare să fie un ciobănesc german. Chiar se comportă ca unul. Cu toate acestea, nu este un ciobănesc german. Probabil că așa poate fi descris cel mai bine Shollie, un câine hibrid rezultat din încrucișarea unui ciobănesc german cu un Border Collie. Întrebarea este: să ai un Shollie este ca și cum ai avea un câine ciobănesc german?

Ești sigur că nu este ciobănesc german?

Mulți dintre așa-numiții „câini de designer” tind să semene cu ambele rase parentale în egală măsură. Lucrurile stau diferit în cazul unui Shollie. Nu înseamnă că trăsăturile dobândite de la ciobănescul german pun în umbră complet codul genetic al rasei Border Collie. Pur și simplu, trăsăturile pe care un Shollie le-a dobândit de la Border Collie tind să fie puțin mai subtile.

Spre exemplu, pentru că blana, urechile și structura corpului unui Shollie seamănă foarte mult cu ale unui ciobănesc german, este ușor să presupunem că este de rasă pură. Totuși, la o analiză mai atentă, vei observa câteva diferențe.

Spre exemplu, coada unui Shollie este mai puțin stufoasă decât a unui ciobănesc german și blana acestuia este mult mai deasă și mai bogată decât a unui ciobănesc german pur. Aceste două trăsături sunt dobândite genetic de la Border Collie. Totuși, s-ar putea să convingi oamenii că frumosul tău amic este un câine de designer.

Cum este personalitatea unui Shollie?

Ca mulți câini hibrizi moderni care nu au fost recunoscuți oficial de către marile organizații de înregistrare a câinilor, informațiile despre temperamentul și comportamentul unui Shollie nu sunt atât de concrete ca ale raselor pure. Totuși, anumite trăsături pot fi estimate pe baza parametrilor comportamentali ai raselor parentale.

Spre exemplu, dorința de a lucra este înrădăcinată în structura genetică a unui Shollie. Știm asta deoarece atât ciobănescul german, cât și Border Collie sunt aproape legendari pentru forța și energia de lucru. Ciobănescul german este renumit pentru abilitățile sale ca și câine militar, polițist și de ghidare, în timp ce Border Collie este un câine de turmă de prim rang, cunoscut pentru modul cum deține controlul prin privirea sa intensă.

Shollie a moștenit inteligența ambelor rase, fiind un câine nemaipomenit, cu abilitatea de a urmări indicațiile foarte bine. Acest lucru îl face un câine ușor și chiar plăcut de antrenat.

Când vine vorba de familia sa, Shollie afișează acea natură extraordinar de protectoare a ciobănescului  german. Această trăsătură îl face distant față de străini, deși chiar și față de cei dragi și apropiați găsește puțin dificil să-și lase garda jos și să-și arate latura jucăușă.

Natura distantă și lătratul fac din Shollie un excelent câine de pază.

Pe de altă parte, Shollie împrumută foarte mult din entuziasmul fără margini și dorința unui Border Collie de a primi atenție. Aceasta înseamnă că este un câine care va dori să ia parte la tot ceea ce faci, în special dacă va trebui să coboare de pe canapea pentru a face ceva activ.

Un Shollie la joacă

Shollie este un câine foarte activ și asta o moștenește tot de la Border Collie. Combinația de agilitate, inteligență și multă energie îl face ideal pentru orice tip de sport, de la antrenamentul de agilitate la prinderea discului zburător. În plus, poate fi uimitor să-i vezi în mișcare.

Cum să crești corect un Shollie

Nu trebuie niciodată să cumperi un câine doar pe baza aspectului său. Este important să fii atent la întregul ansamblu al personalității unui câine înainte de a-l aduce acasă. Ignorând acest aspect esențial, vei sfârși prin a-ți face și a face viața câinelui tău destul de tristă.

Deși rasa Shollie a fost creată de puțin timp pentru a putea afla prea multe detalii, există destule informații care te pot ajuta să hotărăști dacă acest hibrid este potrivit pentru tine. Când iei această decizie, amintește-ți că nu doar viața ta este în joc.

Spre exemplu, luând în considerare doar rasele parentale, ar trebui să fii conștient că Shollie este o rasă foarte activă, care nu știe ce înseamnă lenea. Acest câine plin de energie are nevoie de mult efort pentru a fi fericit. Ideal ar fi să îi oferi câteva plimbări lungi sau alergări în fiecare zi.

Chiar și așa, acest efort nu va suficient pentru a consuma energia aparent infinită a acestui câine. Pentru a face asta, câinele va avea nevoie de mult spațiu în casă și de o curte, altfel va începe să-și canalizeze nevoia de a-și elibera energia acumulată prin moduri destructive. Dacă locuiești într-un apartament, nu te gândi să iei un astfel de câine.

Această energie poate părea puțin cam mult, dar în contextul bun este cu siguranță o trăsătură și nu un defect. Temperamentul activ al unui Shollie îl face să urmărească tot ce mișcă. Dacă ai o curte care atrage păsări sau veverițe, amicul tău entuziast te va pune în fața unui spectacol foarte distractiv.

Deoarece Shollie este atât de inteligent, trebuie să te asiguri că îi vei da ocazia să își folosească intelectul. Acesta este un câine se va bucura de jucăriile tip puzzle, aventuri bazate pe comandă și orice alte activități care îi solicită instinctele de câine de lucru și gândirea. Dacă ii ignori nevoile intelectuale, va trece la acțiuni distructive.

Cum să dresezi un Shollie

Shollie este un hibrid extrem de inteligent, dornic să-și mulțumească proprietarii. Ca atare, câinele are abilități dresaj impresionante. Cu toate acestea, este important să începi antrenamentul și socializarea imediat ce ajunge în casa ta. Neglijarea acestor două aspecte ar putea avea consecințe negative sau chiar neobișnuite.

Un Shollie moștenește instinctele de turmă ale unui Border Collie. Dacă nu este socializat și dresat adecvat de la o vârstă fragedă, aceste instincte ar putea ajunge puternic în prim-planul dezvoltării sale. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să-l vezi încercând să dirijeze alte animale de companie mai mici sau chiar copiii tăi!

Antrenamentul și socializarea ar trebui să fie efectuate într-o manieră blândă, însă fermă. Aceasta te va ajuta să-ți stabilești o reputație ca și liderul haitei în familie și el se va conforma, în consecință. Dacă nu faci asta, va fi nevoit să-și aroge titlul de câine alfa al familiei.

Cum să îngrijești un Shollie

Shollie are o blană dublă de lungime scurtă spre medie, care năpârlește moderat. Deși în sezonul de năpârlire va trebui să cureți după el, nu vei nevoit să ții mereu aspiratorul în funcțiune, ca în cazul altor rase.

Totuși, blana unui Shollie necesită periere zilnică în plin sezon de năpârlire pentru a-și menține strălucirea și sănătatea. Săptămânal trebuie să acorzi atenție îngrijirii ochilor, unghiilor, dinților și urechilor câinelui.

Sănătatea hibridului Shollie

Un câine Shollie are o durată de viață de 12-15 ani. Această limită de vârstă este mai apropiată de a unui Border Collie care, de asemenea, trăiește 12-15 ani. Durata de viață a unui ciobănesc german este de 10-14 ani.

Ca majoritatea hibrizilor, câinii Shollie sunt considerați a avea o sănătate bună, fiind predispuși la mai puține afecțiuni de sănătate decât rasele pure. Totuși, faptul că moștenesc ciobănescul german și Border Collie, îi face mai predispuși la anumite boli. Unele dintre acestea includ displazie, balonare, alergii, probleme oculare și TOC.

Prețul unui Shollie

Un cățel Shollie te va costa de obicei între 475 și 950 USD. Dacă alegi să adopți un câine Shollie mai în vârstă, prețul ar putea fi mai redus. De asemenea, trebuie știut că această gamă de prețuri poate fluctua dacă va exista sau nu o creștere dramatică a popularității câinelui.

Ca în cazul altor câini, trebuie să fii conștient de celelalte costuri ce implică deținerea unui câine. Trebuie să te asiguri că bugetul tău acoperă cheltuielile de înregistrare, vizite la veterinar, jucării, așternuturi și mâncare. Dacă nu ai un crescător de încredere în apropiere, este posibil să te ocupi și de costurile de transport.

Prețul mâncării poate fi o cheltuială destul de mare, mai ales dacă alegi să-i oferi hrană pentru câini de înaltă calitate. Câinele tău ar putea mânca între 3 și 4 căni de hrană uscată pe zi, distribuită pe parcursul a două mese. Ar fi ideal să nu alegi să-i dai mâncare ieftină, din moment ce hrana de calitate oferă beneficii de sănătate.

Un câine energic pe care nu poți decât să-l iubești!

Dacă accepți provocarea de a deține un câine entuziast pe aceeași lungime de undă cu nivelul de energie și inteligența ta, atunci Shollie este câinele perfect pe care să-l aduci acasă. Prietenii și familia ta ar putea crede că deții o rasă pură, dar tu vei ști adevărul. În cele din urmă, asta e tot ce contează.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top