Alte tipuri de Retrieveri – Mai multe rase de iubit

Două tipuri diferite de retrieveri

Multe rase din universul canin au devenit din ce în ce mai populare pe mapamond.  Printre ele putem enumera Cockerul spaniel, Springerul spaniel, Fox terrierul, Pointerul german cu blană scurtă, Ciobănescul german sau Setterul irlandez.

Însă niciunul dintre aceştia nu poate concura cu popularitatea de care s-au bucurat şi se bucură în continuare câinii de tip Retriever. Şi, pe bună dreptate, ce poate fi mai adorabil decât un labrador sau un pui de Golden? În mult, aceştia sunt nişte firi vesele, pline de viaţă şi relativ uşor de întreținut. De la prima întâlnire, vei ști exact că acest individ adorabil va face parte din sânul familiei tale.

Potrivit American Kennel Club, Retrieverii au fost împerecheați cu scopul de a lucra cot la cot cu oamenii. La început, erau un companion excelent pentru vânători, iar sarcina lor era de a aduce prada răpusă de gloanțele stăpânilor. Datorită acestor origini, loialitatea și dorința de a face pe plac oamenilor au rămas sădite în inimile Retrieverilor până în zilele noastre.

În momentul de față, există 6 tipuri de Retrieveri. Acestea sunt:

  • Chesapeake Bay Retriever
  • Nova Scotia Duck Tolling Retriever
  • Retrieverul cu blană cârlionțată
  • Golden Retriever
  • Labrador Retriever

Fiecare dintre aceștia posedă o personalitate unică, dar toți sunt în egală măsură adorabili, ascultători și plini de viață. Indiferent de stilul tău de viață, îți vei găsi cu siguranță Retrieverul potrivit cerințelor tale!

Acum vom descoperi particularitățile celor șase fantastici menționați anterior. Continuă lectura și află mai multe despre fiecare în parte.

Navigare rapidă:

1. Chesapeake Bay Retriever
2. Nova Scotia Duck Tolling Retriever
3. Retrieverul cu blană cârlionțată
4. Retrieverul cu blană netedă
5. Golden Retriever
6. Labrador Retriever
7. Concluzii

1. Chesapeake Bay Retriever

Pentru început, vom face cunoștință cu Chesapeake Bay Retriever. Calitățile sale principale în recomandă pentru viața de familie, fiind un câine adorabil, care nu necesită niciun fel de tratament special.

Chesapeake Bay Retriever este un câine determinat și plin de voință! Își iubește profund stăpânul și îl protejează necondiționat. Nu este genul de câine extrovertit și nu va da din coadă în fața străinilor, tânjind după atenție.

„Chessie”, așa cum alintă americanii Retrieverul Chesapeake Bay, va fi un membru îndrăgit al familiei. Longeviv de fel, durata sa medie de viață se încadrează între 10-12 ani. Precum ceilalți omologi ai săi din familia Retrieverilor, are nevoie de mult exercițiu fizic și stimuli intelectuali pentru a-și păstra calmul și bunăstarea generală.

2. Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Nova Scotia Duck Tolling Retriever este o rasă energică, amuzantă și numai bună de iubit. Mișcarea și exercițiul fizic sunt vitale pentru acești câini. Oferindu-le șansa de a-și consuma energia, ei te vor recompensa emoțional, devenind un membru loial al familiei tale.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever are un aspect agil și atletic. Este mai mic față de alți Retrieveri, cântărind între 13 și 23 de kilograme. Durata medie de viață a acestora oscilează între 10 și 14 ani. „Haina” lor este demnă de o expoziție de modă. Blana vălurită își alege nuanțe roșiatice, cu inserții albe pe coadă, picioare sau piept, creând un contrast splendid. Prin prisma coloritului, mulți îi confundă cu Golden Retrieverii, însă un cunoscător va ști din prima cu cine are de a face.

Nova Scotia Duck Tolling Retrieverii au la fel de multă nevoie de stimuli mentali precum de cei fizici. Ei sunt deosebit de inteligenți, însă pot intra cu ușurință în belele dacă îi veți lăsa să se plictisească. Așadar, asigură-i activitate, timp de joacă și, de ce nu, o ladă plină cu jucării!

3. Retrieverul cu blană cârlionțată

Retrieverul cu blană cârlionțată este un câine blând si dulce. Este fratele cel mare din familia Labradorilor, imposibil de confundat datorită staturii și a blănii sale inedite.

Buclele sale pot fie roșiatice sau negre și nu necesită atât de multă îngrijire față de exemplarele cu blană dreaptă. De altfel, nici sezoanele de năpârlire nu vor aduce prea mult disconfort sub acoperișul tău.

Inteligența ereditară a familiei Retriever se regăsește și în gena celor cu blană cârlionțată.  Nu o lăsa să se irosească și oferă-i metode interactive pentru a-și pune această moștenire în valoare. Stimulează-i atât trupul cât și mintea, iar el se va acomoda de minune vieții de familie.

Deși prietenos și adorabil, Retrieverul cu blană cârlionțată nu-și va etala aceste două calități în fața străinilor. El nu are nevoie de atenție din partea acestora atât timp cât o primește în sânul familiei.

4. Retrieverul cu blană netedă

Roșiaticul împodobit cu modele albe se regăsește și pe blana acestui Retriever. Are trăsături apropiate de cele ale Goldenului, însă este mai compact și mai atletic.

Retrieverul cu blană netedă este un animal de companie minunat, însă nu poate fi prima opțiune pentru familiile care au în componență copii mici. Deși adoră copiii, nu lăsați Retrieverii cu blană netedă prea aproape de aceștia.

Excesul de zel al câinelui poate cauza neplăceri mezinilor. De altfel, Retrieverul cu blană netedă e înzestrat cu o gură mare. Foarte mare uneori. Din păcate, o vor folosi doar pe post de sirenă atunci când un pericol plutește în apropiere.

Acești membri ai familiei Retriever sunt recunoscuți pentru inteligență, dar și pentru scopurile excentrice în care și-o folosesc. Adoră să sape în curte, să se rostogolească în noroi și nu vor rezista tentației de a descoperi ce se află mai exact în tomberoanele din jurul casei. Așadar, ajutați-i să-și canalizeze resursele de energie și inteligența în scopuri constructive.

Primind stimulii fizici și psihici necesari, Retrieverul cu blană netedă poate aduce bucurie oricărui stăpân! Totuși, ei sunt recomandați familiilor care nu au în componență bebeluși sau copii prea mici. Retrieverul cu blană netedă va fi alături de tine între 8 și 14 ani, excluzând cazuri particulare.

5. Golden Retriever

Vrei ca prietenul tău să fie receptiv, ușor de dresat, sociabil, aducând un plus de armonie în casă? Golden Retrieverul îndeplinește toate aceste criterii. Popularitatea lor in rândul familiilor vorbește de la sine. Rasa se situează pe poziția a treia în topul celor mai căutate pentru o viață de familie pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

Goldenii au fost împerecheați pentru a deveni câini de joacă. Își adoră stăpânii și sunt ușor de dresat. Foarte ascultători din fire, aceștia se descurcă de minune drept companion pentru persoanele cu dizabilități. Răbdători și gingași, rezonează perfect alături de mezinii familiei.

Energia face parte din rutina Golden Retrieverilor, însă, odată consumată, pot lenevi în canapea ore întregi. Își iubesc statutul de câine de companie, fiind prietenoși cu oricine dorește să-i cunoască.

Blana caracteristică necesită o îngrijire sporită. Perierea va face parte din rutina voastră zilnică. În schimbul acestui efort minim, el te va răsplăti prin calitățile care au consacrat această în universul canin această rasă fantastică!

6. Labrador Retriever

Labradorii adoră distracția. Ei susțin un ritm energic și sunt bineveniți în sânul oricărei familii, însă se dezvoltă cel mai bine alături de stăpâni ce le pot oferi un stil de viață activ.

Labradorii sunt renumiți pentru curajul și curiozitatea de  care dau dovadă. Prind comenzile din zbor, dar se plictisesc la fel de repede. Un Labrador Retriever fără activitate își poate pune integritatea în pericol: au tendința de a hoinări și de a dezvolta comportamente distructive dacă vor fi lăsați singuri prea mult.

Labradorii dispun de o conformație atletică și poartă asupra lor bagaje de energie aproape inepuizabile. Sunt parteneri ideali de jogging și au nevoie constantă de exercițiu fizic. Ei își vor păstra aceeași vervă și pe parcursul vieții de adult. Amuzanți și vioi, te vor încânta prin calitățile lor până la capăt de drum.

Deși uneori dificil de dresat, Labrador Retrieverii compensează prin devotamentul lor. Rafinați și amabili cu cei din jurul lor, reprezentanții acestei rase formează un fel de club al gentlemenilor în regatul canin.

7. Concluzii

Indiferent de tipul de Retriever pentru care vei opta, acesta va aduce cu sine voia bună și distracția la fiecare pas prin viață fie al tău, fie al membrilor familiei. Un Labrador Retriever va fi veșnic nerăbdător să îți treacă pragul!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top