Mix Golden Retriever – Husky (Goberian): prezentare generală

Acest câine este un mix Golden Retriever - Husky (Goberian):

Cu greu ai găsi un câine de designer mai arătos decât Goberianul; un câine al cărui nume provine în urma încrucișării dintre un Golden Retriever și un Husky Siberian.  Cu toate că este un câine superb dacă luăm în calcul înfățișarea superbă, nu trebuie să-l judecăm doar după aspect. Este câinele pe care ți l-ai dorit dintotdeauna?

Așază-te comod și spune „awww, ce drăguț”!

Nu încape nicio îndoială că Goberienii sunt adorabili. Trăsătura asta au avut-o toată viața, dar este mai evidentă in stadiul de cățeluș, când norișorii de puf aleargă în jur, explorează lumea și fac nebunii.

Prezentarea generală și structura genetică a Goberienilor

Goberianul și-a făcut apariția relativ recent în rândul câinilor hibrid. Deși crearea hibridului nu are o cronologie concretă, parțial pentru că nu este recunoscută oficial de registrele majore de câini, se crede că acestea au apărut în ultimul deceniu. Câinele are particularități aparte care îl disting de alți hibrizi.

Acesta a moștenit unele din cele mai distinctive caracteristici ale raselor încrucișate. Deși suntem obișnuiți să vedem ochi căprui la un câine, Goberianul are ochi albaștri strălucitori, moșteniți de la uimitorii Husky. Tot de la Husky a preluat coada și picioarele.

Forma corpului, urechile căzute și botul îngust sunt tipice Golden Retrieverului. Blana poate fi aurie și în combinație cu ochii albaștri, dând senzația că acest câine a câștigat la loteria genetică – mai mult, vine în variante de alb, maro, bej, negru și gri.

Goberienii nu se dezic nici în privința dimensiunii; genele Golden și Husky și-au pus amprenta, astfel că hibridul poate atinge o înălțime de 50-60 cm și o greutate de 16-37 kg.

Comportamentul unui Goberian

Pentru a înțelege în totalitate comportamentul unui Goberian, este important să cercetăm structura genetică a hibridului. Câinele hibrid preia caracteristicile Golden și Husky cu ceva diferențieri.

De exemplu, atât Golden Retriever, cât și Husky sunt considerate rase de lucru; primul fiind priceput în diverse activități de vânătoare, iar cel de-al doilea fiind faimos pentru capacitatea sa de a trage sănii pe distanțe mari. Goberianul are atât forța de lucru a unui Golden, cât și simțul sporit de conducere al unui Husky.

Goberienii își moștenește inteligența ridicată a raselor sale parentale. Aceasta îi face o rasă foarte receptivă la dresaj. Totuși, există și capcane, deoarece combinând inteligența lui și istoricul Husky-ului, rezultă o înclinație spre independență, ceva ce îl va face să creadă că este mai inteligent decât tine.

Goberianul se evidențiază prin blândețe, prietenie și loialitate. Această natură bună și modestă îl face o excelentă alegere pentru familiile cu copii. Deși poate lega o prietenie strânsă cu un anumit membru al familiei, rezervele sale de iubire sunt îndestulătoare pentru cei din jurul său.

Deși Goberianul este un câine prietenos cu oamenii din jurul său, să nu crezi că este și ușor de manipulat. Sentimentul feroce de loialitate al acestui câinelui hibrid îl va lăsa fără scrupule și lătratul său va ține departe intrușii.  Această sensibilitate îi conferă reputația de câine de pază.

Viața alături de un Goberian

Deoarece își are originile în două rase renumite pentru energia lor, nu trebuie să te surprindă că Goberianul este o rasă plină de energie care va profita de fiecare ocazie pentru a-și consuma excesul de energie. Acest câine energic prosperă într-un cămin în care va avea un stil de viață activ.

În mod ideal, Goberianul trebuie să primească 60 minute de mișcare și joacă zilnic. Goberianului nu îi priește să stea închis. El are nevoie de un spațiu de zbenguială, cum ar fi o curte, în cazul în care nu vrei să-l vezi vărsându-și frustrarea pe canapeaua din casă. Din cauza dorinței de joacă și mișcare în spații mari, nu este potrivit pentru un apartament.

Dresajul unui Goberian este o sabie cu două tăișuri. Pe de o parte, este un câine atât de dornic de a mulțumi, încât îți va urma comenzile dacă știe că asta te va face fericit. Este o caracteristică preluată pe linie genetică de la Golden Retriever.

Pe de altă parte, este și un câine care a adoptat mentalitatea de haită a Husky-ului, și anume neclintirea și încăpățânarea. Un dresaj inconsistent îi va evidenția aceste instincte și va fi extrem de dificil să-l faci să te asculte. Va presupune atunci că el este câinele alfa.

Datorită acestei divizări, Goberianul nu este chiar o alegere grozavă pentru un proprietar novice. Dacă ești un proprietar cu experiență, trebuie să-ți păstreze blândețea și fermitatea pe tot parcursul dresajului – astfel, câinele va învăța să te respecte. Desigur, nu strică să-l lauzi și să-i oferi recompense pe parcursul antrenamentului.

Odată ce elementele de bază ale dresajului au fost deprinse, poți să-ți înveți Goberianul să facă exerciții remarcabile. Datorită pedigri-ului sportiv și intelectual, pentru el va fi ceva natural să ia parte în jocuri de agilitate, aruncarea mingii și prinderea discului zburător

Întreținerea unui Goberian

Gradul de năpârlire a unui Goberian este încă nedefinit. Unii susțin că Husky și-a pus amprenta genetică asupra năpârlirii intense a hibridului. Alții consideră că acești câini pierd puțin comparativ cu alți câini de această mărime și lungime a blănii.

Probabil că adevărul este undeva la mijloc. Vei vedea o năpârlire redusă și nu vei avea casa plină de păr. Acestea fiind spuse, acest câine ar putea necesita un grad puțin prea ridicat de îngrijire pentru unii proprietari potențiali.

Goberianul are blană dublă care necesită periere de 2-3 ori pe săptămână pentru a preveni încurcarea și pentru a-și păstra luciul natural. Dacă obișnuiește să se joace și să se distreze prin murdărie când este afară, ar trebui să-l speli puțin mai frecvent decât ți-ai dori.

Pe lângă nevoile de îngrijirea blănii, trebuie să acorzi timp și pentru restul necesităților de îngrijire, cum ar fi periajul dinților, curățarea urechilor și zonelor din jurul ochilor și tăiatul unghiilor. Acest ultim aspect nu trebuie să te preocupe prea tare dacă Goberianul tău petrece mult timp alergând afară pe suprafețe dure precum betonul.

Există probleme de sănătate specifice unui Goberian?

Trebuie să remarcăm că acest câine stă bine la capitolul sănătate, luând în considerare istoria recentă a rasei. Cu toate acestea, pot dezvolta afecțiuni specifice raselor parentale Golden Retriever și Husky.

De exemplu, ar putea fi predispuși la displazie de șold și cot, o preocupare comună în rândul raselor mari, atletice. Goberianul ar mai putea fi predispus genetic balonare, probleme oculare, alergii și epilepsie.

Un Goberiam trăiește în medie 10-15 ani. Aceste limite de vârstă eclipsează limitele medii ale ambelor rase parentale. Durata medie de viață a unui Goldien este de 10-12 ani, în timp ce durata medie de viață a unui Husky este de 12-14 ani.

Prețul ochilor albaștri și al blănii Goldenului

Prețul minim al achiziționării unui Goberian este foarte extins, prețurile unui cățeluș variind între 250$ și 1500$. În cazul în care cauți combinația de blană aurie și ochi albaștri, probabil că ar trebui să te aștepți ca prețul să fie mai aproape de limita de sus. S-ar putea să poți obține un preț redus dacă treci peste stadiul de cățeluș și alegi un câine adult.

Trebuie să fii conștient și de alte costuri asociate rasei înainte de a te decide să-l aduci acasă. Aceasta ar include costuri pentru vizitele la veterinar, hrană, așternut și jucării. Deoarece câinele este relativ rar, ar trebui să iei legătura cu un crescător dintr-un alt stat, care ar putea suporta cheltuielile de transport.

Va fi prietenul tău cel mare și fericit!

Un Goberian înseamnă mai mult decât un chip frumos – presupune și muncă multă și dacă nu ești la înălțimea provocării, s-ar putea să nu fie opțiunea ta cea mai bună. Totuși, dacă dispui de energia, răbdarea și spațiul de locuit pentru a-l primi cum se cuvine în viața ta, vei avea un prieten loial care nu va dori decât să te facă fericit.

Facebook
WhatsApp
Twitter
Pinterest
Print

Alte articole care te-ar putea interesa:

Scroll to Top